Sus

Insula Evia (Euboea) este a doua insula ca marime din Grecia, dupa Insula Creta. Ca si cea din urma, Evia are in spate o poveste antica, incarcata de magie.

Numele Euboea i-a fost dat dupa o naiada, fiica a unui zeu al raurilor din Beotia, care a fost rapita de Poseidon, fermecat de frumusetea ei.

Se spune ca aceasta insula era casa marelui zeu Apollo, drept dovada una dintre principalele atractii turistice o constituie Templul lui Apollo din Delphi, loc unde oracolul lui Apollo, celebra Pythia, aducea profetii regilor si imparatilor din toata lumea. Misterioasa femeie se aseza pe tripod, in adyton (incaparea din templu destinata profetiilor), mesteca frunze de laur, inspira vapori haucinogeni proveniti din apele izvoarelor subterane si facea auzita vocea zeului. Regele Lidiei, fiind in razboi cu persii, a intrebat oracolul daca trebuie sa atace armata rivala condusa de regele Cyrus. Aceasta i-a raspuns ca daca va face acest lucru va distruge un mare imperiu. Invins de Cyrus, Cresus a distrus un mare imperiu: al său.

Evia este o destinatie de calatorie discreta, ideala pentru cei care vor sa se bucure de liniste, sa se relaxeze si sa descopere adevarata atmosfera greceasca, peisajele pitoresti, plajele virgine, intr-un cuvant natura care nu a fost alterata de mana omului.

Este impartita in 3 regiuni: partea de sud,  preponderent muntoasa, centrul, care este zona cea mai fertila, unde se cresc pomi fructiferi si zona de nord renumita pentru plajele sale aurii. Pefki (care se traduce prin „pin”) este cel mai nordic oras.

Chalkida (chalkos = „bronz”,”cupru”) este capitala inca din antichitate. Este un oras cosmopolit, cu multe baruri, magazine si restaurante.

Pentru cei interesati de tratamentul in ape termale, cel mai cunoscut loc este Edipsos, celebru in toata Grecia pentru apele sale ce vindeca inca din vremuri antice, fiind mentionat de catre Platon si Strabon.

Eretria este si el un oras celebru inca din antichitate, fiind o mare putere politica si militara. Aici puteti vizita Muzeul Arheologic, pe langa acesta, ruine ale templelor sunt prezente pe toata suprafata orasului, amintind de maretia locului.

Manastirea Sfantul Ioan Rusu se afla in localitatea Prokopi, in nordul insulei Evia. Anual, mii de pelerini poposesc langa Moastele Sfantului Ioan Rusu,  mai ales in data de 27 mai, ziua praznuirii sale. Grecii din Anatolia, locul in care a trait si deasemenea locul in care a murit Sfantul Ioan, au luat trupul sfantului si l-au asezat intr-o biserica din Anatolia, Capadocia, pana in anul 1920.  In urma razboiului greco-turc, multi  greci din au venit din Anatolia in Grecia. Astfel, unii dintre refugiati au intemeiat localitatea Prokopi, aducand moastele sfantului.

Prin satele traditionale intalniti peisaje de vis, diverse obiecte de artizanat absolut superbe, precum si o gama variata de mancaruri traditionale.

]]>