Sus

Drumuri de munte glorioase, călătorii provocatoare, descoperiri arheologice majore și multe plaje neobișnuite…..așa arată o vacanță în insula Evia, descrisă în doar câteva cuvinte. Evia este una dintre cele mai impresionante insule grecești, cu o frumusețe naturală unică și priveliști superbe spre Marea Egee! O vacanță în Grecia petrecută aici îți dezvăluie tot ce înseamnă simplitatea naturii și tradiționalismului poporului grec. Dacă ai fost, știi despre ce vorbim. Dacă nu ai descoperit-o încă, hai să o facem împreună, într-un sejur Hello Holidays mai mult decât accesibil.

Evia este o insulă foarte mare. Cât de mare? Este a doua cea mai mare insulă din Grecia, după Creta. Atât de mare încât să-ți ia patru sau cinci ore cu mașina ca să o traversezi de la un colț la altul. Iar în cea mai mare parte a călătoriei, drumurile sale sunt înguste și, cel mai probabil, vei opri pentru o scăldare în apele răcoroase ale râului Kirea. Un râu ale cărui peisaje te acompaniază de-a lungul traseului ce se îndreaptă spre nord de orașul Halkida, până în satul de pescari Limni, la centrele spa din Edipsos, și la frumoasele plajele ale coastei de nord.

Ce să faci într-o vacanță în Evia

În jurul insulei Evia

O descoperi întru totul. Nord, centru sau sud? Indiferent de traseul pe care îl alegi, turul în jurul insulei Evia va fi o plăcere. În partea de nord vei găsi nenumărate păduri de pini parfumate, mănăstiri vechi precum Galataki și Osios David, frumoasa așezare Limni și cascadele Drimonas și Edipsos. În centrul insulei se află Dirfis, cel mai înalt multe din Evia (care ajunge la 1.743 m altitudine) și peisajele sale alpine. Pe latura nord-estică a insulei te întâmpină plajele uluitoare, alături de turnurile medievale Messapia (regiunea veche ocupată de tribul dispărut Messapii) și bisericile bizantine din Avlon. Partea sudică a insulei Evia este „pământul vânturilor”, unde se află misterioasele „drakospita” (casele dragonilor), lanțul muntos Ohi, cheiul Dimosaris, comorile arheologice din Eretria și castelele medievale din Aliveri, Stira și Karistos.

Cele mai bune plaje din Evia

Există câte o plajă magnifică ascunsă în jurul fiecărei curburi din Evia. În nord sunt plajele Edipsos, Politikon, Limnionas, Kavos, Gregolimanos și, bineînțeles, favorita tuturor: Agia Anna – Agkali. În centrul orașului Evia se află exotica plajă Hiliadou, unde te așteaptă vegetația luxuriantă, nisipul și peștera marină, pe care îți recomandăm să o explorezi. Plaja a fost denumită după biserică bizantină Panagia Hiliadou, cea de-a o mie biserică construită de împărăteasa Theodora. Tot în partea centrală a insulei se află și plaja Mourteri, favorita kite-surferilor, plaja Eretria, Agios Merkourios, Kalamos și plaja Korasida. Sudul insulei Evia este și el o bijuterie de vară, de-a lungul său întinzându-se plajele din Nea Stira, Limnionas Stiron, Xrysi Ammos și populara Figia. Pe oricare ai alege-o, așteaptă-le la ape turcoaz și o atmosferă tipic grecească, cu multă voie bună.

Loutra - EVIA

Izvoare termale renumite

Dacă până aici îți poate suna ca o insulă clasică a Greciei, ei bine, află că vacanța pe Insula Evia este un răsfăț pentru trup și suflet. Pe lângă peisajele de basm, pe insula Evia găsești izvoare termale renumite încă din antichitate datorită proprietăților unice. Izvoarele Edipsos sunt cele mai populare datorită proprietăților de vindecare a diferitelor boli ale trupului. De-a lungul anilor, băile din această zonă au fost vizitate de împărați și generali români, prim-miniștri și scriitori. Așa că, ia-ți o pauză de la drumeții și relaxează-te pentru câteva clipe în apele cu puteri vindecătoare. Admiră Thermae Sylla – o capodoperă neoclasică construită în jurul unui turn impresionant, și bucură-te de adierea proaspătă a brizei marine.

Chalkida, orașul „apei nebune”

Știai că apele care trec pe sub vechiul pod Halkida își schimbă direcția la fiecare șase ore? Fenomenul este uimitor și se datorează gravitației Lunii și a diferenței de nivel a apelor din Golful Evoikos de nord și sud. Merită să ajungi aici și să vezi efectiv mișcarea apei, momentul cheie în care aceasta își schimbă brusc cursul. Fenomenul atrage o mulțime de turiști în fiecare an. Și nici nu-i de mirare. Pe lângă frumusețea sa naturală, aici găsești pește proaspăt și fructe de mare, promenade nesfârșite de-a lungul cheiului, cu cafenele și restaurante. De asemenea, zona deține atracții importante precum Kokkino Spiti din 1884, Casa cu Statuete, Muzeul Arheologic și Primăria, a cărui arhitectură împletește stilul baroc cu elemente italiene de eclectism. Toate acestea formează astăzi caracterul unic al orașului Chalkida, poreclit și orașul „apei nebune”. Acum știi și de ce 😊

Un pod de admirat

Sună ciudat, dar da. Are puterea de a atrage privirile. Podul Chalkida – care leagă insula Evia de restul Greciei încă din 1993 – este o capodoperă deosebit de impresionantă, mai ales pe timp de noapte, în licărirea felinarelor. Vorbim despre o punte suspendată, de aproape 695 metri lungime, din care 215 metri sunt „cocoțați” la 35 de metri înălțime. Pilonii săi se ridică până la 90 de metri și întreaga șosea este suspendată cu ajutorul a 144 de cabluri de sârmă. Dacă ai pornit într-o vacanță în insula Evia, admiră-l din toate unghiurile, mai ales atunci când îl traversezi.

Lasă-te impresionat de Cavo Doro

WOW. Este primul cuvânt care îți trece prin minte când zărești unul dintre cele mai dificile pasaje din mările Greciei. Indiferent cât de fierbinte este vremea, la Cape Kafireas (Cavo Doro), curenții sunt mereu gata să-ți pregătească un adevărat spectacol. Cavo Doro înseamnă Promotoriul Domnului. Se spune că monedele de aur „Konstantinata”, provenite de la naufragiul bizantin, sunt încă scăldate de apele mării, pe țărmurile din împrejurimi. Ajungi ușor la Cavo Doro din capătul zonei de sud-est a insulei Evia, urmând traseul de 35 km, care începe după Platestos. Sau, poți urma drumul mării, închiriind o ambarcațiune din Karistos.

Sport și activități pe insula Evia

Dacă iubești aventura, Evia este paradisul tău pe pământ. În Chalkida poți opta pentru o călătorie pe apele turbulente Evripos. În orașul Eretria, la Malakonta, găsești centre de echitație. În nordul insulei, poți merge într-o plimbare între cascadele Drimonas și Muntele Ksiros. În sudul său, poți porni într-o drumeție de patru ore de-a lungul defileului Dimosaris. Sau, te poți duce până la Ohi, un „balcon” natural , cu o priveliște asupra întregii zone centrale a Mării Egee. Și, până la urmă, de ce să nu intri în misterioasele case „drakospita„ din Laka? Sunt construcții ciclopeene atribuite pre-elenicului Dryopes, un trib despre care legendele spun că avea puteri supranaturale.

Insula Evia este una dintre cele mai apropiate de Atena și totuși una dintre cele mai necunoscute, în ciuda frumuseții sale aparte. Este o insulă accesibilă pentru vacanțele în Grecia în doi sau împreună cu familia. Ea a fost și rămâne o destinație populară de vacanță pentru greci și greco-americani, canadieni și australieni datorită intimității și a tradiționalismului oferite. Optează și tu pentru o vacanță pe insula Evia, fie că alegi pachetul cu transport autocar Hello Holidays, fie că optezi doar pentru cazările noastre: oferte bune găsești aici.

2