Sus

Le admiri, dar sunt aproape imposibil de vizitat. Deși internetul ne permite o conectare extrem de ușoară, iar opțiunile de călătorie sunt tot mai diversificate, este greu să-ți imaginezi că există destinații și atracții la care nu ai acces. De la insule pline cu șerpi periculoși, până la structuri religioase bine păzite și arii protejate, iată câteva locuri pe care, cel mai probabil, nu le vei putea vizita niciodată. Printre ele vei regăsi atracții internaționale, aflate în afara limitelor. Iată câteva dintre ele.

1. Cupola Stâncii, Ierusalim

Considerat unul dintre cele mai sfinte situri din lume, Muntele Templului este sacru atât pentru evrei, cât și pentru musulmani. Cu toate acestea, chiar mai sfânt este sanctuarul islamic cu vârful de aur al Cupolei Stâncii (Moscheea Omar), care nu este deschis pentru non-musulmani.

2. Poveglia, Italia

Situată între Veneția și Lido, această mică insulă a fost cândva foarte populată. În secolul al XIV-lea, însă, ea a devenit o zonă de carantină a victimelor ciumei Bubonice. În secolul al XIX-lea, insula a fost transformată în azil, iar astăzi este abandonată și după anumite legende, bântuită. Oamenilor li se interzice vizitarea acesteia, riscul fiind prea mare.

3. Insula Șarpelui, Brazilia

La aproximativ 93 de mile de orașul Sao Paulo, în Brazilia, se află Ilha da Queimada Granda, cunoscută sub numele de Insula șarpelui. O insulă plină de vipere vârf de lance aurii, specie extrem de veninoasă, ale cărei dimensiuni medii ajunge și la 70 centimetri, însă au fost capturate și exemplare de 118 centimetri! Otrava lor dezintegrează literalmente carnea. Deși extrem de frumoasă, aceasta este cea mai periculoasă insulă de lume. Imaginează-ți că fiecare metru pătrat de aici găzduiește 4-5 vipere. Ai mai vrea să o vizitezi?

4. Insula Nord Sentinel, India

Sau insula băștinașilor, care refuză cu îndârjire comunicarea cu străinii. O insulă mică din Andamani, locuită și îngrijită exclusiv de băștinași de peste 60.000 de ani este protejată de guvernul indian, locuitorii acesteia împiedicând în orice fel posibil antropologii și turiști să intre. Băștinașii se apără în continuare trăgând săgeți asupra oricui încearcă să pășească pe insulă. Tu ai face-o?

5. Peșterile Lascaux, Franța

Peșterile reprezintă casa unei serii de picturi paleolitice uimitoare, despre care se spune că au peste 20.000 de ani. Înfățișări ale cerbilor, vitelor, bizonilor, și taurilor acoperă pereții. Deși reprezintă o atracție turistică importantă, peșterile nu pot fi vizitate. Ele au fost închise vizitatorilor din cauza dioxidului de carbon emanat de aceștia, care distrugea picturile, precum și din cauza ciupercilor dăunătoare și a mucegaiului negru dezvoltate aici. Vestea bună este, însă, că există o replică a peșterii chiar alături, unde îți poți face o idee despre ce se află în interior.

6. Arhivele secrete ale Vaticanului

Arhivele din bolta Vaticanului rămân o sursă de mister pentru mulți dintre noi. Multe filme hollywoodiene au avut ca subiect principal misterele acestei atracții de neatins. Doar câțiva savanți de înaltă calificare au beneficiat de permis pentru a păși în interior, sub supraveghere strictă. Și nu, nu este vorba despre Nicholas Cage 😊

7. Rezerva mondială de semințe din Svalbard, Norvegia

La 1300 de kilometri dincolo de Cercul Arctic, se află cel mai mare depozit de semințe din lume. A fost deschis de guvernul norvegian în februarie 2008 și conține cutii de semințe de pe tot globul, care pot fi necesare în caz de criză regională sau globală majoră, fiind protejate de sisteme avansate de securitate. Rezerva este ascunsă adânc în interiorul unui munte din Arhipelagul Svalbard, lângă Polul Nord, iar accesul este limitat, doar o mână de angajați având dreptul să intre aici.