Sus

Plimbări relaxante, pauze interesante și o abundență de culori și arome naturale, care să-ți gâdile simțurile. Așa arată vacanța perfectă privită prin ochii oricărui gurmand. Pentru că da, gastronomia este unul dintre principalele moduri de a cunoaște destinația. De la vinurile provenite din podgorii cu tradiție îndelungată, la bucatele gătite după rețete scrise pe hârtie și până la mâncărurile rapide, făcute la wok sau pe grătare, gastronomia este ușa spre inima oricărei destinații.

Pentru mulți, cea mai bună parte a unei vacanțe este să experimentezi bucate noi și diferite, din multele culturi ale lumii. Deși unele dintre mâncăruri te vor scoate din zona de confort, scopul lor este acela de a cunoaște, de a descoperi un alt mod de viață. Nu se știe niciodată de care te poți îndrăgosti. Deloc un fenomen nou, mâncarea stradală tinde să devină în zilele noastre o tendință populară printre turiștii români și străini deopotrivă. Mulți încep chiar să-și selecteze destinațiile în care ar vrea să-și petreacă vacanțele în funcție de opțiunile gastronomice zonale. Așa că vezi acest Top 10 mâncăruri stradale din întreaga lume și gândește-te ce ți-ar plăcea să încerci. Apoi, fă-ți rezervarea.

Zapiekanka: cea mai populară mâncare de stradă din Polonia

O încrucișare între un sandviș deschis și o pizza, Zapiekanka este cu siguranță o mâncare stradală pe care trebuie să o încerci cel puțin o dată, fie că mergi cu noi într-un circuit cu autocarul, fie că optezi pentru un sejur aici. O găsești în Polonia. Potrivit publicației „Live and Invest Overseas”, bagheta datează de pe vremea când Polonia era ocupată, iar mâncarea se găsea destul de greu. Zapiekanka tradițională este o baghetă tăiată în jumătate, pe care se pune ciuperci, ceapă și brânză. Se bagă la cuptor și, după ce s-a copt, se servește cu ketchup. Recent, vânzătorii ambulanți au început să adauge și diferite ingrediente, precum șuncă, mezeluri și popcorn. Este ușor de ghicit de ce este cea mai populară mâncare stradală din Polonia!

9. Vafe: pentru îmbucături belgiene dulci

Dacă ai poftă de dulce, Belgia este destinația ideală pentru tine. Nu doar că este casa unora dintre cele mai frumoase bomboane de ciocolată din lume, dar este casa celebrelor vafe, devenite un fenomen în întreaga lume. Totuși, cele mai bune vafe belgiene pot fi găsite doar pe străzile orașelor din Belgia, precum Bruxelles. De obicei nu este necesar siropul, smântâna sau alte toppinguri dulci. Vafele tradiționale nu vor fi vândute astfel deoarece dulceața este adăugată în timpul gătirii. Unele au praf de zahăr presărat deasupra, pentru un aspect mai apetisant. Dacă ți-am trezit apetitul, ofertele de circuite sunt aici 🙂

8. Beguni: un deliciu veggie de testat în Bangladesh

Vegani și vegetarieni, Bangladesh este tărâmul pe care trebuie să pășiți pentru descoperirea unui preparat de vis.  Există o mulțime de bucate delicioase pentru vegetarieni, dar Beguni din Bangladesh le depășește pe toate. Cât mai multe legume, într-o singură porție. Ce-ți mai poți dori? Un preparat minunat de simplu, Beguni este făcut din felii de vinete. Ele sunt bătute și prăjite (superficial sau foarte bine) în ulei. Ca mâncare stradală, Beguni este servită cu orez. El tinde să fie o bază în timpul Ramadan și se găsește și în provincia indiană a Bengalului de Vest, potrivit The Daily Meal.

7. Snag: plăcerea vinovată a Australiei

Estetic vorbind, Aussie nu este o mâncare atractivă, dar este favorită național. Vândută adesea în fața  magazinelor de feronerie ca o delicioasă, ea reprezintă de fapt un preparat incredibil de umil: un cârnat la grătar, băgat într-o felie de pâine albă, pătrată. Preparatul tradițional este completat cu ceapă la grătar și ketchup, care se numește sos (nu ketchup) în Australia. Unii comercianți pun și mici puncte de muștar. Pare banal, dar îți recomandăm să-l încerci, dacă ajungi în Australia. Puțini știu de el.

6. Halo Halo: desertul delicios al Filipine

Punem pariu că nu ai mai încercat o astfel de mâncare stradală în viața ta! Devenind rapid un favorit al influențelor pe Instagram, Halo Halo este unul dintre cele mai frumoase alimente pe care le vei admira vreodată. În engleză, numele se traduce prin „mix mix”. Ingredientele tind să varieze în funcție de locul în care te afli în Filipine. Majoritatea soiurilor de Halo Halo conțin lapte, fructe tropicale proaspete, înghețată și gheață rasă. Există, de asemenea, jeleu sau un înlocuitor de jeleu, pe lângă Krispies – un ingredient exotic similar cu orezul.

5. Chilli Crab: O masă fină, pe străzile din Singapore

Găsești Crab cu chili în restaurante din întreaga lume. Însă cel mai bun gust în găsești acasă, la mama lui. Sau mai bine spun, pe strada unde a fost el inventat. Cher Yam Tian a fost maestrul ​​care a servit pentru prima oară clienților săi crab cu chili clienților săi, într-un colț de stradă, în anii 1950, potrivit Rough Guides. Poate că astăzi nu mai este o mâncare strict stradală, dar cu siguranță a început așa! Crabul chinezesc tradițional din Singapore este servit integral. Sosul alăturat lui se prepară din roșii, ou și chili și ajunge să aibă o îmbinare perfectă de arome dulci și acre. Îl poți încerca anul acesta, în timpul unei vacanțe pe croazieră organizată de Paște.

4. Burek: delicatesa crocantă e Europei de Est

În Europa de Est, vei putea găsi un produs de patiserie care creează dependență. Nu din cauza vreunei substanțe, ci datorită gustului aparte, minunat. Se numește Burek. Indiferent că te afli pe străzile orașului vechi din Dubrovnik sau în drum spre Sarajevo, nu ar trebui să fie prea greu să găsești un Burek delicios. În Bosnia, Burek este de obicei umplut cu carne tocată și apoi gătit până capătă perfecțiunea  aurie. La servire, făinoasa patiserie ți se topește în gură. Există o mulțime de alte produse de patiserie pe care Bosnia ți le oferă, la fel și restul Europei de Est, dar Burek tinde să fie cea care îți lasă gura apă.

3. Falafel: o gustare sănătoasă în Israel

Un Pelerinaj în Țara Sfântă, cu pauze pentru delicii culinare. Aproape toată lumea a încercat falafel la un moment dat. El este astăzi una dintre cele mai populare mâncăruri printre fanaticii sănătății de pretutindeni. Se spune că falafel își are originea în Tel Aviv, Israel. Și după părerea noastră, vânzătorii ambulanți din Tel Aviv încă îl fac pe cel mai bun din lume. Rețeta a fost adaptată pentru a se potrivi aproape tuturor tendințelor, însă optează pentru versiunea clasică…acum, cât o mai găsești. Ea se prepară din năut măcinat, chimen, coriandru, boia de ardei iute, usturoi, ceapă și pătrunjel. Vânzătorii ambulanți în vând înfășurat în pita sau individual. Nu te mira: falafel nu este asemănarea celebrei shaorma. Numele lui provine de la chiftelele din interior, nu de la amestecul din lipii, pe care îl găsești peste tot prin lume.

2. Anticuchos: pentru iubitorii de carne din Peru

Dacă ești unul dintre iubitorii bucatelor din carne, atunci vei vrea să încerci Anticuchos în Peru. Deși seamănă cu orice kebab obișnuit, această specialitate peruană este diferită față de ceea ce vei găsi în numeroase alte destinații De ce? În cele mai multe cazuri, Anticuchos se face cu inima vacă. Inima este marinată într-o varietate de condimente și oțet, apoi pusă pe frigărui, printre legume precum ciuperci, ceapă, morcovi și ardei. În mod normal, Anticuchos este servit alături de un carbohidrat  – cartof sau pâine – și sunt completat cu un sos de usturoi, cu lămâie.