Sus
Cele mai frumoase 10 insule din lume

Dacă ne întreabă cineva unde ne-am petrece vacanța ideală, în 90% din cazuri am răspunde „undeva pe o insulă”. Pur și simplu, e un ideal care s-a format în mintea noastră (în mare parte datorită filmelor), o destinație a relaxării și căldurii, a mării limpezi și apusurilor romantice. Pe mulți nu ne-ar deranja chiar să petrecem tot restul vieții pe una din aceste insule, izolați complet de societate.
Dar înainte de a cădea prea mult în visare, să descoperim 10 insule a căror frumusețe atrage mii și milioane de turiști în fiecare an.

Capri, Italia

Capri
Stațiune turitică încă de pe vremea Republicii Romane, Capri este o atracția principală pentru oricine vizitează Golful Napoli. Chiar dacă orașul Capri include numeroase opțiuni pentru turiști, mulți o vizitează chiar și de la distanță, admirând din barcă relieful și flora ei spectaculoase.
Atracțiile principale includ Grota Albastră – o peșteră marină ale cărei ape au reflexii albastre chiar și în întuneric – și Belvedere di Tragara – o terasă înaltă cu priveliști formidabile.

Mallorca, Spania

Mallorca
Insulele Baleare sunt celebre pentru frumusețea lor, iar astăzi sunt centre turistice importante. Am mai scris despre Mallorca, dar nu ne deranjează să o revizităm, chiar și cu gândul.
Pe lângă orașul Palma, care e un loc bun pentru gastronomie, shopping și turism cultural, Mallorca are și plaje ferite de aglomerație, dar și un lanț muntos inclus în patrimoniul UNESCO – Serra de Tramuntana.

Bali, Indonezia

Bali
Aleasă adesea drept una dintre destinațiile de top ale lumii, Bali este comoara arhipelagului indonezian (ce conține peste 17.000 de insule).
Spre deosebire de restul Indoneziei care este predominant musulmană, în Bali hinduismul este cea mai populară religie. Astfel, aveți multe temple de vizitat, cele mai celebre fiind Pura Tanah Lot și Pura Ulun Danu Bratan. Iar după ce vă faceți porția de cultură, vă puteți relaxa pe plajele întinse, explora pădurea tropicală sau escalada Muntele Batur, renumit pentru peisajul pe care îl oferă, dar și pentru faptul că e un vulcan activ.

Mljet, Croația

Mljet
Arhipelagul Insulelor Dalmate reprezintă o destinație ofertantă pentru orice grup turistic, fie că doriți explorare, relaxare sau petreceri. Dintre toate, am ales Mljet datorită frumuseților sale naturale. Numele ei înseamnă „miere”, iar o mare parte din suprafața insulei este un parc național, plin de păduri și lacuri.
Puteți vizita ruinele romane din Polače sau mănăstirea Sfânta Maria, construită în mijlocul lacului Veliko Jezero. Apoi, evident, vă puteți relaxa la malul Mării Adriatice, pe plaja Saplunara.

Seychelles

Seychelles
Această țară din estul continentului African este un arhipelag format din sute de insule spectaculoase, cu plaje fine îngrădite de palmieri și ape albastre. Da, Seychelles e genul acela de loc despre care vorbeam în introducere, iar datorită dezvoltării sale turistice, a devenit din ce în ce mai accesibil.
Din atâtea frumuseți și minuni naturale (unele aflate în patrimoniul UNESCO) ne-a fost greu să alegem o singură insulă, dar Praslin, La Digue și Mahé (unde se află și capitala, Victoria) sunt printre cele mai apreciate.

Santorini, Grecia

Santorini
Ne îndepărtăm puțin de insule tropicale pentru una mai apropiată de noi. Santorini este una din atracțiile de top ale Greciei, deși cei care o vizitează o fac atât pentru plajele sale, cât și pentru arhitectura unică.
Casele albe de pe insulă îi dau un aspect omogen, iar relieful ei abrupt reprezintă rămășițele unui crater vulcanic. Unii turiști aleg să viziteze Santorini doar printr-o excursie scurtă de o zi, dar un sejur aici se poate dovedi o vacanță romantică ideală.

Sfânta Lucia

Sfanta Lucia
Nu puteau să lipsească din lista noastră Insulele Caraibe, iar Sfânta Lucia le face cinste, fiind adesea considerată cea mai frumoasă dintre ele. Chiar dacă atrage un număr considerabil de turiști, natura încă este puțin atinsă de mâna omului.
Pe lângă numeroasele plaje, atracția principală este reprezentată de cele două vârfuri muntoase formate dintr-o erupție vulcanică, numite Petit Piton și Gros Piton, amândouă incluse în patrimoniul UNESCO.

Palawan, Filipine

Palawan
Între Marea Chinei de Sud și Marea Sulu se află Palawan, o provincie întinsă pe cea mai frumoasă insulă din Filipine și, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase din lume. Stânci abrupte se înalță din ape turcoaz și limpezi, oferind vizitatorilor un peisaj desprins parcă de planetele îndepărtate ale filmelor science fiction.
Nici Palawan nu duce lipsă de minuni ale naturii incluse în patrimoniul UNESCO, cea mai cunoscută fiind Parcul Național al Râului Subteran Puerto Princesa.

Bora Bora, Polinezia Franceză

Bora Bora
Situată în Pacificul de Sud, Bora Bora nu are doar un nume ciudat, dar și o formațiune pe măsură. Întreaga insulă este practic înconjurată de o barieră de corali, dar și de o lagună cu ape turcoaz și cu faună marină spectaculoasă.
Turiștii se pot caza în bungalouri care se ridică deasupra apei. Astfel, nu e de mirare că Bora Bora a devenit sinonim cu relaxarea și vacanțele de lux.

Maldive

Maldive
Iată încă o țară care se întinde pe un arhipelag de insule și atoluri din care n-am putut să alegem doar o singură destinație. Maldive e pur și simplu… Maldive, o republică aflată în Oceanul Indian, a cărei economie este susținută de turism.
Apele albastre din jurul insulelor sunt prielnice oricărei activități acvatice, de la înotat și pescuit, la windsurfing sau scuba diving. Din păcate, încălzirea globală a avut un cuvânt greu de spus în privința Maldivelor, care se pare se vor scufunda în câteva zeci de ani. Chiar dacă autoritățile iau măsuri pentru a elimina emisiile de carbon, soarta acestor insule rămâne incertă.