Sus
Tolo

Ca Tolo este o destinatie de top nu mai reprezinta un secret pentru nimeni. Nici pentru turistii care vor sa exploreze Grecia si nici pentru localnicii care au inteles de mult ca din turism isi castiga painea. Iar noi, desi am mai scris despre Tolo, nu ne saturam sa ne intoarcem in acest loc de vis, chiar si prin amintiri sau imaginatie.
Consideram ca Tolo inglobeaza si ofera tot ce are Grecia mai bun si atragator. Asa ca, in continuare, va vom prezenta cinci motive pentru a va
planifica vacanta aici.

Istoria

Mycene
In Iliada lui Homer, Tolo este mentionat ca unul dintre orasele Eladei care si-a trimis flota in Razboiul Troian. Portul sau a fost, mult timp, un refugiu pentru navele de lupta.
De-a lungul istoriei, orasul s-a aflat sub mai multe dominatii: bizantina, venetiana, otomana, pana cand Grecia a devenit un regat independent in 1834. Desi mult timp a ramas un mic oras pescaresc, Tolo s-a reinventat ca statiune turistica, dupa mijlocul secolului XX.
Astazi, urmele istoriei acestui loc minunat se afla la tot pasul, invitandu-ne si pe noi sa le descoperim. Localizarea sa ne da o privire de ansmablu asupra Peninsulei Peloponez. In Tolo, ne aflam aproape de Mycene, locul nasterii mitologiei elene. Putem vizita ruinele unor orase antice precum Epidaurus sau Olympia sau putem invata istoria ceva mai apropiata, in Nafplio, prima capitala a Greciei moderne.
Atena, capitala contemporana si monumentul absolut al culturii grecesti se afla la nici doua ore de mers cu masina din Tolo si poate fi usor vizitata in timpul sejurului.

Plajele

Plaja din Tolo
Unele orase din Grecia ofera doar atractii culturale, in timp ce altele sunt statiuni dedicate relaxarii. Ei bine, Tolo le ofera pe ambele. Plaja statiunii, numita Psili Ammos, este ideal amenajata, facuta parca special pentru cei care iubesc marea. Nisipul auriu este fin la atingere si nicaieri in toata Grecia nu veti gasi o apa mai calda. Astfel, n-ar trebui sa fiti surprinsi ca plaja din Tolo poate parea, uneori, cam aglomerata.
Daca vreti locuri mai linistite, puteti incerca plajele aflate in apropiere, cum ar fi Kastraki, Karathona sau Plaka Drepano. Desi nu sunt dotate cu la fel de multe facilitate ca plaja din Tolo, Marea Egee e la fel de calda si imbietoare. Si nu va faceti griji, caci niciodata nu sunteti prea departe de o taverna primitoare, cu bucate delicioase.

Sporturi nautice si alte activitati

Sporturi nautice in Tolo
Unii din noi nu se pot bucura de mare fara sport, iar Tolo este un loc ideal pentru astfel de activitati. Plaja Psili Ammos are cea mai buna scoala de kitesurfing din Grecia. Aici, instructori profesionisti cu zeci de ani de experienta va vor invata cum sa infruntati valurile cu ajutorul zmeielor.
Tolo are multe locuri numai bune de scuba diving, oferindu-va o privire unica asupra faunei marine diversificate si posibilitatea explorarii unor pesteri subacvatice.
Iar daca vreti sa faceti miscare mai departe de mare, de ce nu porniti intr-o drumetie relaxanta? Intre centrul satului Tolo si ruinele antice din localitatea Assini este o distanta de doar 2,5 kilometri, drumul fiind un bun prilej pentru a admira peisajul pitoresc al locului.

Mancarea

Creveti la Taverna Marinero
Dupa atata miscare, e normal sa ni se faca foame, iar tavernele si restaurantele din Tolo nu va vor dezamagi cand vine vorba de portii generoase de bucate delicioase.
Fie ca ne e pofta de un souvlaki traditional grecesc, de peste si fructe de mare insotite de un vin alb bun, de hamburgeri gustosi sau de o inghetata dulce care sa ne intareasca rezistenta la canicula, Tolo are suficiente optiuni pentru toate gusturile si buzunarele.
Patronii si ospatarii localurilor sunt asa cum va asteptati: prietenosi, amabili, gata sa va indrume si sa va serveasca. Puteti alege sa mancati la o terasa din oras sau sa serviti o cina romantica chiar pe malul marii; oricum, sansele ca mancarea sa va dezamageasca sunt foarte mici.

Spiritualitatea

Agia Kyriaki
Daca zeii greci isi faceau de lucru prin Olimp, e foarte posibil ca vacantele sa si le fi petrecut in Tolo. Altfel, e greu de explicat cum, in acest loc unic, gasim atatea aspecte diferite ale Greciei.
Dar vechii zei nu mai sunt de mult, iar pe meleagurile Eladei, la fel ca in mare pare a lumii, a ajuns cuvantul Fiului unui singur Dumnezeu. Spiritualitatea crestin-ortodoxa a grecilor este vizibila si in bisericile din satul nostru. Agia Kyriaki este vopsita in acel albastru tipic Greciei si amplasata astfel incat sa o ofere o priveliste superba asupa marii. Agios Konstantin kai Heleni este cea mai mare biserica din Tolo, cu multe picturi murale si icoane impresionante si relicve aduse din Creta.
O mica excursie cu barca va duce pe insula Daskalio, unde va va intampina o mica biserica, ce dateaza inca din 1688. Se spune ca, in timpul dominatiei otomane, preotii de pe aceasta insula au format o scoala secreta care a incercat sa pastreze graiul si traditiile grecesti.
 
Acestea sunt doar cinci dintre motivele pentru care merita sa vizitati Tolo, dar noi va promitem ca veti gasi si mai multe in timpul sejurului. Poate il veti recomanda prietenilor sau poate veti dori sa reveniti in acest sat magic, care ofera o privire unica si completa asupra a tot ce inseamna Grecia.