Sus

Vacanță în Halkidiki… doar atât spui și imaginația-ți fuge. Vezi plajele întinse, vezi albastrul intens al mării și platourile cu pește și fructe de mare. Nu-i nevoie să te aventurezi în cel mai îndepărtat colț al său ca să-i descoperi frumusețea și tradiționalismul pur, păstrat de mii de ani. Trebuie doar să-i treci pragul și simți liniștea, să descoperi simplitatea în banala adiere a vântului. Vacanța în Halkidiki îți poate oferi un răsfăț culinar, o incursiune în istorie și trasee uimitoare. Trebuie doar să renunți la clasicele sejururi de relaxare totală și să împarți zilele de plajă cu cele de explorare. Fă-ți vacanța astfel încât să treci de la farmecul sudic, la magia nordică a peninsulei. Îți arătăm noi cum 🙂 Aflată la aproape două ore de mers cu mașina de orașul Salonic, regiunea Halkidiki este tot ce ți-ai putea dori de la o vacanță grecească și de la multe altele!

Halkidiki este o destinație extrem de populară, dar încă păstrează zone mai puțin știute de turiști. Înțelegem cu desăvârșire că o vacanță aici este destinată relaxării, dar pentru un sejur de neuitat, pășește și în zonele mai puțin turistice. Descoperă frumusețea tradițională a peninsulei, testând lucrurile simple, aromate și antrenante locale. Premiată cu 89 de Steaguri Albastre în 2018, Halkidiki îți așterne la picioare peste 550 de kilometri de plaje frumoase și multe alte delicii greu de regăsit în alte zone ale lumii.

De la flori de dovleac și pâine unsă cu miere, la ape transparente

Mergând pe trasee mai puțin bătătorite de turiști, descoperi o altfel de Grecia. Ești întâmpinat de peisaje mediteraneene spectaculoase prin simplitatea lor și de taverne ale căror preparate nu le vei găsi în zonele turistice. Ia drumul spre Kallikratia. Satul tradițional cu o plajă largă de nisip auriu și delicii uitate parcă într-un colț de cămară. Ajuns aici, caută bucuria copilăriei grecești. Scaldă-ți picioarele în apele de smarald și răsfață-te cu o porție de flori de dovlecei prăjite, presărate cu zahăr și scorțișoară. Întreabă la prima tavernă. S-ar putea ca bucătarul să se uite uimit. Puțini turiști cer astfel de bucate. Și dacă tot suntem la capitolul răsfăț, încearcă și clasica pâine prăjită cu miere și brânză, apoi pornește la drum. În mai puțin de o oră ajungi într-un mic golf din Sani, penisnula Kasandra, unde pinii parfumați se apleacă spre țărm îmbogâțind aerul cu mireasma lor. Ești în Halkidiki, în zona unde poți vedea fundul mării în timp ce înoți și unde descoperi cea mai prietenoasă și spectaculoasă natură. Un pic mai departe, spre nord, ajungi în Nea Moudania, principalul centru comercial și financiar al peninsulei. La marginea orașului, există o vastă plantație de măslini, un reper care, în 1923, a reprezentat una dintre atracțiile majore ale peninsulei. Petrece-ți după amiaza târzie în Athytos, rătăcind pe străzile pitorești și apoi bucurându-te de atmosfera  unui restaurant gourmet din sat, ce păstrează vinuri selecte din podgoriile montane din Halkidiki.

O zi dedicată farmecului Kassandrei

Încheie ziua în Pefkohori, stațiunea aflată într-o zonă a peninsulei Kassandra, considerată paradis ecologist. Aici, poți admira apusul de soare în liniște, oferindu-ți timp suficient pentru acel ultim pahar de vin, perfect pentru a încheia o zi memorabilă. Pornește în zori pe traseul Psakoudia, Vouvourou, Sarti și seara vei ajunge obosit, dar mulțumiți, în Toroni. Așteaptă-te la peisaje aparte și nenumărate nuanțe de turcoaz întrucât vei admira Golful Toroneos, aflat între Kassandra și Sithonia, și Golful Siggiticos din estul Sithoniei, ce stă cu fața spre Muntele Athos. Peștele proaspăt și midiile gătite la aburi, garnisite cu țelină fin tăiată, este deliciul cu care poți încheia seara în Toroni. Pentru că, după o astfel de zi, vei înțelege cât de mult își iubesc localnicii tărâmul.

Povestea lui Xerxes, Tripiti și Ammouliani

Iar după atâtea frumuseți naturale, Halkidiki îți oferă și o lecție de istorie. Vizităm o parte din al treilea braț al peninsulei: Muntele Athos. În ultima zi de explorare, lasă-te ispitit de traseele frumoase ale brațului și de istoria Muntelui Athos, cu povești despre trecerea lui Xerxes, Regele persan a cărui moarte a distrus un imperiu, prin zonele înguste ale Muntelui Sfânt, însoțite de povestiri ale pașilor săi în Halkidiki. Indiferent de modul în care îți organizezi traseul, sau care va fi primul tău popas, nu rata Tripiti și insula Ammouliani. Ajuns aici, te vei gândi serios să-ți schimbi modul de viață și să rămâi pentru totdeauna fidel Greciei. Poposește câteva clipe la o tavernă pentru un prânz de pește proaspăt și apoi îndreaptă-te spre cazarea de pe una dintre cele trei brațe, profitând de zilele de vacanță și pentru plajă. Astfel, sejurul tău în Halkidiki va fi mai mult decât ți-ai imaginat. O vacanță în Grecia care îmbină explorarea și descoperirea bogățiilor naturale cu zilele relaxante la plajă. Data viitoare, promite-ți o vacanță în Hakidiki în care să te bcuuri de zona montană a peninsulei. Oferte găsești aici, la noi.

1