Sus

Cel mai des numit „orasul de pe doua continente”, Istanbul este un oras viu, dinamic, cu o istorie de 2600 de ani si, mai ales, cu cate ceva de oferit in fiecare moment al anului. Orasul nu este doar un „pod” peste continente, ci si un pod peste timp, intre lumea antica si vremurile moderne. Cerul Istanbului este ornat de varfurile palatelor, moscheilor si minaretelor, dar si strapuns de uriasi zgarie – nori.

Ce trebuie sa vedeti neaparat in Istanbul?

1. Hagia Sophia a fost construita in 537 din ordinul imparatului bizantin Iustinian. In 1453 Mehmet a transformat-o in moschee, iar in 1935, Ataturk o declara muzeu. Hagia Sophia a supravietuit secolelor de istorie zbuciumata datorita arhitecturii originale, importantei religioase si frumusetii nespuse.

2. Moscheea Albastra este poate unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Istanbulului, imaginea perfecta de carte postala. A aparut din dorinta sultanului Ahmet, la inceputul secolului al XVII-lea. Domurile care par sa coboare in cascade si cele 6 minarete subtiri domina de secole cerul orasului.

3. Bazilica Cisterna sau Palatul Scufundat este ansamblul care alimenta pe vremuri palatul sultanului si cladirile din jur. Structura subterana a fost construita in anul 532 si este una dintre cele mai mari structuri de acest tip din Istanbul. Initial, se sprijinea pe 336 de coloane, multe dintre ele au fost salvate si pot fi admirate si astazi. Grandoarea constructiei si simetria sunt impresionante, lasand o amprenta puternica asupra turistilor.

4. Marele Bazar este locul de care toata lumea a auzit si pe care, cu toate acestea, nu poti sa nu il mentionezi cand vorbesti despre Istanbul. Nu este vorba doar de cele peste 3000 de magazine care se intind pe mai bine de 60 de strazi, ci de atmosfera vibranta, de bucuria de a face comert, de a negocia, de a trai.

5. Podul Galata este locul unde vreti sa va aflati la apus de soare, pentru ca va fi cel mai magic moment al vietii voastre. Acesta este momentul in care Turnul Galata este inconjurat de pescarusi, iar moscheile de pe cele 7 coline isi proiecteaza siluetele pe cerul de un roz – portocaliu.

]]>