Sus

Se apropie iarna și, împreună cu ea, vacanța la schi. Și cum relaxare și distracție vrem cu toții, am optat pentru o destinație care să îmbine toate preferințele în materie de petrecerea timpului liber. Fie că ești super schior, pasionat de săniuș sau doar un leneș în căutare de câteva zile de somn și plimbări relaxante, Salzburg este alegerea potrivită. Pitorescul oraș austriac Salzburg, cu vedere asupra Alpilor de Est, este îmbogățit într-un trecut cultural fabulos de bogat. Este un patrimoniu profund legat de muzica clasică, prin celebrul compozitor Mozart, care s-a născut aici.

Într-adevăr, locul său de naștere este păstrat ca un muzeu, în care îi sunt prezentate instrumentele copilăriei, fiind astăzi unul dintre cele mai populare repere turistice din Salzburg. Geografic vobind, orașul este împărțit de râul Salzach. Vei descoperi pe malul stâng clădiri medievale și baroce în Altstadt (Orașul Vechi), iar pe malul drept, Neustadt (Orașul Nou), o atmosferă uimitoare a secolului XIX. De o parte și de alta a acestei granițe, se află o multitudine de lucruri de văzut și de făcut – unele mai neobișnuite decât altele. Iată alegerea noastră a câtorva dintre atracțiile unice din Salzburg, esceptând clasicele pârtii de schi.

1. Schloss Hellbrunn

Cine a spus că aristocrații nu au simțul umorului? La începutul secolului al XVII-lea, Markus Sittikus, arhiepiscopul Salzburgului, a avut ideea de a transforma vastele grădini ale casei de vară într-un loc de distracție…. cel puțin pentru el. Construit peste izvoarele naturale, palatul îmbină  grădinile cu fântâni de la care cu greu îți poți lua privirea. Deși au trecut aproape 400 de ani de la construcția sa, Hellbrunn a rămas aproape neschimbat, completat cu fântâni truc și cu un Teatru Mecanic, în 1750. Un teatru ce îți ilustrează un oraș baroc, având 200 de figuri în mișcare, ce repetă și tot repetă mișcări de ceasornic, la sunetul melodios al apei.

2. Cimitirul Sf. Sebastian

Soția și tatăl lui Mozart, arhiepiscopul Wolf Dietrich…. sunt doar câteva dintre personalitățile notabile din trecutul orașului Salzburg, care se odihnesc aici, în unul dintre cele mai semnificative cimitire istorice din Europa. Un cimitir care datează din 1502. Dietrich însuși își duce somnul de vechi într-un mausoleu uriaș, piesa centrală a Cimitirului Sfântul Sebastian, unde după ce i s-a refuzat onoarea de a fi înmormântat în cripta Catedralei din Salzburg din cauza unor infracțiuni împotriva statului. Printre alții care își duc somnul de veci aici se află medicul, botanistul, alchimistul, astrologul, ocultistul și filosoful Theophrastus Paracelsus, denumit în mod obișnuit „părintele medicinei moderne”. Știm că nu e un loc tocmai vesel pentru o vacanță în Salzburg, dar este plin de cultură și merită parcurs într-un moment de liniște și calmitate interioară.

3. Dom Museum’s Kunst und Wunderkammer

Bogăția artelor și culturii ale Salzburg poate fi admirată în oraș, dar nu vei găsi nicăieri mai multă deschidere ca în DomQuartier, un complex arhitectural baroc expansiv, care conține o catedrală, o abație și cinci muzee separate. Găzduit în unul dintre ele, faimosul muzeu Dom se mândrește cu „Kunst und Wunderkammer”, o colecție fascinantă și plină de iubire restaurată, cândva aparținând arhiepiscopului Wolf Dietrich. Aici vei găsi o gamă uriașă de articole ezoterice intrigante, inclusiv animale umplute, fosile, dispozitive științifice și lucrări de măcinare a cristalelor de rocă, toate înglobate în dulapurile lor originale, stârnind curiozitatea în rândul tuturor vizitatorilor.

4. Schloss Mirabell

Schloss Mirabell este una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Salzburg, atrăgând un număr imens de vizitatori în fiecare an. Frecventat odată de Mozart și familia sa, în scop de inspirație pentru crearea muzicii, astăzi, palatul și grădinile sale reprezintă o atracție pentru mulți scenariști. Aici s-a filmat celebra peliculă „The Sound of Music”. Până în ziua de astăzi, palatul atrage mii de fani care vin să vadă locul în care familia Von Trapp a fost imortalizată pe ecranul de argint. Există, de asemenea, un teatru la fața palatului, care, în timpul verii, servește ca loc pentru evenimente de patrimoniu popular.

5. Muzeul Panorama

Într-o epocă a selfie-urilor și a camerelor digitale de înaltă tehnologie, „pictura panoramică” tradițională pare oarecum antică. Cu toate acestea, în Salzburg vii pentru astfel de peisaje. Ir orașul ți le oferă din plin. Muzeul Panorama îți oferă o perspectivă unică asupra vieții de zi cu zi din oraș, în urmă cu două secole. Amplasat în Orașul Vechi, Muzeul Panorama găzduiește o mare varietate de tablouri, semnate pe scară largă de Hubert Sattler, un pictor cu o viziune neobișnuită despre orașe și peisaje, imortalizate în timpul secolului al XIX-lea. Atracția centrală a muzeului este, însă, o pictură circulară gigantică – de 26 de metri în circumferință – care prezintă Salzburg și împrejurimile sale, în toată gloria lor trecută. Există aici o platformă dedicată turiștilor, unde pictura poate fi admirată în liniște.

6. Salzkammergut

Cunoscută drept districtul austriac al lacurilor, zona stațiunii Salzkammergut este o excursie populară de o zi pentru turiștii din Salzburg. Întinzându-se spre est de Salzburg, de-a lungul landurilor alpine austriece și a Alpilor de calcar de nord, până la vârfurile Munților Dachstein, stațiunea cuprinde frumusețe și farmec natural. Și totul datorită numeroaselor sale lacuri flancate de orașe și de sate mici. Unele sunt înconjurate de dealuri rulante, altele de munți înalți, iar unele amintesc de gloria Imperiului Austro-Ungar, clădirile lor istorice având fațade ornamentate. Zona este încă populară printre aristocrații și bogații Europei. Așa că, fie că pornești pentru o plimbare în razele soarelui pe lângă lângă lacuri sau pe trasee de drumeție izolate, Salzkammergut te captivează.

7. Hangar 7

Un aeroport- hangar. Sună ciudat, știm. Este neobișnuit să se afle pe lista cu atracții turistice recomandate, da acesta este special. Deținut de fondatorul companiei „Red Bull”, Dietrich Mateschitz, Hangar-7 se află pe aeroportul din Salzburg și găzduiește colecția de vehicule private a miliardarului. O colecție cu avioane, elicoptere și mașini de curse. Aflat sub o cupolă izbitoare, hangarul atrage un număr mare de vizitatori. Nu doar pentru mașinile miliardarului, ci și pentru numeroasele expoziții de artă organizate aici. Există două zone cu bar și un restaurant, unde poți simți relaxarea simplă a unei vacanțe în Salzburg.