Sus
Mallorca

Cea mai mare insula din toate cele detinute de Spania, Mallorca a inceput sa se remarce ca destinatie turistica de top inca din anii 1950. Verile sale toride si plajele intinse, dar si istoria si cultura ei bogate au atras oameni din toate colturile lumii, dornici sa-si petreaca concediile intr-un loc ce imbina exoticul cu familiarul.
Orasul Palma de Mallorca este plin de viata la orice ora din zi. Fie ca vorbim de plajele intinse kilometrii in sir de-a lungul golfului Badia de Palma, de restaurantele si terasele de pe faleze sau de centrele sale comerciale, peste tot vei gasi turisti zambitori.

mallorca plaja
Totusi, sunt slabe sansele de a nu gasi locuri pe plaja sau la terase, iar serviciul este impecabil, deoarece localnicii inteleg ca intreaga insula este sustinuta de turism. Din gastronomia locala fac parte paella, carnatii picanti sobrassada sau colacii dulci, numiti ensaimada. Principalii pomi ai insulei sunt maslinul si migdalul, deci asteptati-va sa gasiti fructele lor in abundenta.
Deoarece a fost sub dominatie maura pentru mai bine de 300 de ani, Palma pastreaza un iz oriental, chiar daca arhitectura contine o multitudine de stiluri europene, imbinate in strazi intortocheate. Doar Baile Arabe mai pastreaza marturia vremurilor in care au fost construite.
mallorca catedrala
Atractia principala a orasului este catedrala Santa Maria de Palma, numita si La Seu. Construita in stil gotic, catedrala a fost comandata de regele Iacob I de Aragon, cel care a eliberat insula de sub dominatia maura, in 1229. Apoi, daca ti s-a deschis pofta pentru gotic si medieval, poti vizita Castelul Bellver, unul din putinele castele circulare ale Europei, care gazduieste si muzeul de istorie al orasului.
Ziua este pentru plaja, terase, cumparaturi si vizite, iar noaptea poti petrece in numeroasele cluburi ale orasului, care aproape ca rivalizeaza cu cele de pe sora mai mica a Mallorcai, Ibiza. Nu doar muzica electronica este cea care se aude in boxe; gasesti fieste de rock, hip hop si r’n’b, salsa sau orice te face sa dansezi pana dimineata.
mallorca serra de tramuntana
Dar poate ca vacanta ta ideala nu inseamna aglomeratie, petreceri si cumparaturi. In cazul asta, poti evada din capitala insulei pentru a te bucura de plaje mai putin populate sau sa mergi in nord, pentru a explora lantul muntos Serra de Tramuntana, aflat in patrimoniul UNESCO.
Admirata in trecut de artisti precum Frédéric Chopin si iubita lui, George Sand, de Agatha Christie, Jorge Luis Borges sau Joan Miró, Mallorca este materializarea idealului turistic balear. Un singur sejur este prea putin pentru aceasta insula. Vei dori si sa revii iar si iar in Mallorca, pentru a te bucura din plin de tot ce ofera aceasta regina a Marii Mediterane.