Sus
Manastirea Sfantul Nectarie
„Cultura ramane atat timp cat există atmosfera spirituala, dogmele din care a izvorat. Imbatraneste, apoi se usuca si moare. De aceea exista o singura civilizatie greaca, risipita o mie de ani pe atatea taramuri, si exista mai multe culturi, care nu sunt decat pozitiile spirituale ale poporului elen.”

Mircea Eliade in Itinerariu spiritual


Sa vorbim putin despre Sfantul Nectarie, despre lucrurile care l-au facut cunoscut si adorat de catre crestinii ortodocsi din intreaga lume.

Anastasios Kephalas s-a nascut pe la 1 noiembrie 1846 in Selymbria, regiunea Tracia, intr-o familie modesta de crestini ortodocsi greci. Fiind intotdeauna preocupat de viata spirituala, acesta s-a mentinut la distanta de pasiunile vietii materiale. La initiativa parintilor sai, la 14 ani a calatorit la Istanbul, pentru a-si continua studiile. La varsta de 20 de ani s-a stabilit in Insula Chios unde a lucrat ca profesor. La varsta de 30 de ani, ca urmare a unei dorinte vechi de a duce o viata ascetica, acesta s-a calugarit la Manastirea Nea Moni din Chios. La trei ani dupa ce s-a calugarit a fost numit diacon, ca urmare a urmat Universitatea din Atena, in cadrul careia a scris multe comentarii pe baza textului biblic. Dupa absolvire a plecat in Egipt unde a fost desemnat preot la Manastirea Sfantul Nicolae din Cairo. A devenit episcop al Pentapolisului (in actuala Libia) in 1889. Dupa ce a servit ca episcop in Cairo doar un an, Nectarie a fost obligat sa se intoarca in Grecia. Datorita caracterului sau umil si nobil, acesta era foarte popular printre oameni de rand, fapt ce nu a fost pe placul oficialilor Bisericii. Acesta s-a intors in Grecia,  unde a fost timp de 15 ani director al Scolii Ecleziastice Rizarios din Atena, timp in care a propovaduit credinta crestina in mai multe regiuni ale Greciei. In 1904 a infiintat, la cererea maicilor, Manastirea Sfanta Treime din Insula Egina, locul in care se va retrage in 1908. Incepand cu acest an va duce o viata de calugar aici, ingrijndu-se de gradini si de manastire. Nectarie moare in anul 1920 la varsta de 74 de ani.
Patriarhul Constantinopolului l-a declarat sfant in anul 1961, datorita vietii pe care acesta a dus-o; smerita, presarata de minuni, in care a oferit compasiune si intelegere celor din jur si a adus contributii mari literaturii de specialitate.

Manastirea Sfantului Nectarie se afla la o distanta de aproximativ sase kilometri fata de orasul Egina. Aceasta  a fost ridicata pe ruinele unei manastiri bizantine mai vechi. Sfantul Nectarie a ajutat la ridicarea acestei manastiri intre anii 1904-1910, perioada in care era era mitropolit de Egina. A lucrat si la ridicarea manastirii, carand pietre si aranjand gradinile. La acel moment, manastirea a fost inchinata Sfintei Treimi, insa dupa moartea Sfantului Nectarie, odata cu canonizarea acestuia, manastirea a primit si un al doilea hram: Sfantul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Moastele acestuia se pastreaza astazi in interiorul manastirii, numerosi pelerini venind sa se inchine aici, in mod deosebit in ziua praznuirii sale, 9 noiembrie. In curte se afla mormantul sfantului, iar pe langa biserica si moaste, se mai poate vizita si chilia acestuia. Este cu adevarat un loc ” aproape de cele sfinte, in care puteti merge pentru a va reculege si a va bucura de linistea sufleteasca si candoarea manastirii.

Insula Egina – se afla foarte aproape de portul Pireu, singura varianta de a ajunge aici fiind ferryboat-ul. Insula are in spate o istorie bogata, dar si numeroase mituri si legende, toate menite sa farmece ochii si urechile turistilor. Inca ascunsa de influenta turismului de masa, este un loc ideal pentru cei care vor sa descopere partile „salbatice” ale Greciei. Insula are un farmec aparte, care ii atrage pe atenieni sa o aleaga ca destinatie de weekend. Este un loc ideal sa va bucurati de liniste, de peisajul pitoresc, de ruinele antice, de preparatele traditionale, de vremea calduroasa, perfecta mai ales in extra sezon in zilele dulci de toamna.