Sus

Sezonul planurilor de vacanță a început, iar în topul alegerilor sunt circuitele cu autocarul. Deloc surprinzător ținând cont că în 7 zile străbați patru sau cinci destinații, descoperi numeroase atracții și schimbi impresii cu camarazii de drum, aproape la fel de entuziasmați ca tine. Am fost și noi în circuite. Mergem constant pentru că ne place atmosfera și entuziasmul acela de început, când mai afli câte o curiozitate numai de ghid știută. Avem încredere în ghizi, că doar ei cunosc destinația ca-n palmă, însă nu plecăm niciodată fără a ne face și noi o listă cu lucrurile pe care am vrea să le testăm, încercăm în destinația respectivă, în funcție de traseu, bineînțeles. Iar astăzi ne-am axat un pic pe aromele croate, pe care să le savurăm într-o pauză de prânz. Că e păcat să nu încerci și bucatele reprezentative ei, nu?

Croația nu are o gastronomie unică, universală, ci înglobează un cumul de tradiții și influențe din diverse regiuni. În timp ce bucătăria generală își are rădăcinile în tradițiile antice slave, în multe zone vei regăsi influențe turcești, italiene, maghiare și câteva altele. Diferența mare o simți la mâncărurile de pe continent și cele din zonele de coastă. În zona continentală vei sesiza influențe turcești și ungurești, iar înspre coastă le vei descoperi pe cele grecești și italiene. Însă, pe oriunde ai ajunge, sunt câteva preparate cărora să le simți gustul: mezelurile. Da, ele sunt o caracteristică comună a tuturor alimentelor croate. Reprezintă arta culinară în prepararea produselor din carne, precum slănină, salam, șuncă, mezeluri, terină și pate. Fără alte detalii, mai jos ai lista noastră de preparate tradiționale croate de încercat în viitorul circuit cu autocarul.

1. Brudet

Un preparat croat clasic din zona de coastă, Brudet (numit și brujet, brodeto) este o tocană bogată în pește. Se face pe tot parcursul anului în regiunile Dalmației, Golfului Kvarner și Istriei și poate veni în diverse versiuni. În funcție de locul în care te afli, bucătarul va folosi diverse tipuri de pește sau crustacee, pe care le va găti cu ceapă, sos de roșii, vin și puțin oțet. Acoperit cu apă, Brudet se gătește lent până când se destramă peștele. Condimentată cu diferite ierburi, mâncarea este servită cu mămăligă (polenta), care se înmoaie în pasta groasă de pește.

2. Risotto negru

Orez, vită, cerneală de sepie, ceapă, usturoi, vin roșu și ulei de măsline… găsești deliciosul risotto în fiecare restaurant cu fructe de mare din Croația. Cunoscut și sub denumirea de crni rizot (risotto negru), preparatul este colorat cu un jet de cerneala de sepie. Este o specialitate a regiunii dalmatice și poate conține și alte fructe de mare, în special midii sau scoici. La final, se adaugă un pic de brânză parmezan rasă.

3. Pește la grătar

Cu Marea Adriatică chiar la picioare, ar fi ilegal să nu încerci un pește proaspăt la grătar, în „stil Dalmațian”. Metoda de preparare este foarte de bază: pe grătar cu sare, piper și ulei de măsline. Rezultatele, însă, depășesc nivelul „basic”. Sardinele sau scorpionul sunt foarte populare de-a lungul coastei, ele fiind servite adesea cu frunze de sfeclă din grădină și cartofi.

4. Itarski Fuzi

Fuzi sunt paste de casă, rulate manual și regăsite în regiunea Istriei din Croația. Dacă ajungi acolo, nu trebuie să ratezi acest fel de mâncare. Aceste paste sunt făcute dintr-un aluat tăiat în formă de diamant, apoi rulat în jurul unui băț (de multe ori creion) pentru a forma un tub gol. Se servește cu diferite tipuri de tocănițe: cu ciuperci, trufe, pui sau cu vită. Îți recomandăm să încerci specialitatea locală: trufe cu fuži făcute cu sos tradițional de cremă cu trufe.

5. Salată de caracatiță

Perfectă pentru lunile de vară, datorită naturii sale ușoare și răcoritoare. Salata de caracatiță poate fi găsită pe toate meniurile tradiționale ale restaurantelor de pe toată coasta Dalmației. Bucătarul fierbe caracatița, o toacă în bucăți mici, apoi o amestecă cu ulei de măsline, usturoi, oțet, sare, piper și lămâie. Se combină apoi cu roșiile, ceapa și pătrunjelul tocate mărunt și… voila. Numai bun de luat la pachet

6. Creveți na Buzaru

Buzara este o metodă de preparare a fructelor de mare, în special a crustaceelor. Creveți, midii sau scoici proaspete sunt gătite în ulei de măsline cu usturoi, roșii, vin alb și pătrunjel. Pasta de tomate este uneori adăugată pentru culoare. Servită cu bucăți tradiționale de pâine proaspătă, mâncarea este, de asemenea, presărată la final cu pesmet, atât pentru un aspect plăcut, cât și pentru un gust. Așadar, suflecă-ți mânecile și răsfață-te cu acest fel de mâncare delicios.

7. Cevapi

Mâncarea stradală de top a Croației. Sunt cârnați mici, din carne de vițel, serviți cu ceapă crudă tocată, brânză acră, ajvar (sos de piper roșu de casă) pe o pâine asemănătoare cu lipia. Ai putea să o consideri un kebab tradițional croat. În unele locuri, combină carnea de vițel, porc și vită pentru mai pregnantă. Poți găsi acest preparat în majoritatea fast food-urilor. Uită-te pe lângă stațiile de autobuz.

8. Peke

„Ispod peke” este preparatul pe care trebuie să-l încerci cel puțin o dată când vizitezi Croația. Peka este un preparat la cuptor, cu carne și legume gătite într-o oală sau o tavă. În multe case croate, el se gătește pe un șemineu. Carnea se gătește la foc mic, în suc propriu, până când devine fragedă, alături de cartofi și alte legume. Spre final, ea este stropită cu un amestec de miere, coniac și ierburi mediteraneene. Un festival pentru papilele gustative!

Sper că o să îți placă aceste mâncăruri croate. Dacă le știai deja, scrie-ne în secțiunea de comentarii de mai jos ce mâncăruri ai mai încercat și dacă ți-au plăcut sau nu. Sunt mulți gurmanzi ca noi dornici să exploreze noi gusturi în viitoarele sejururi sau circuite.