Sus

“Maramures plai cu flori

Mandru esti in sarbatori”

Asa descrie unul dintre cele mai cunoscute cantece populare zona Maramures, careia ii dedicam astazi, cu mult drag, un articol.

Depresiunea Maramuresului reprezinta una dintre cele mai intinse depresiuni ale lantului Carpatic, inconjurata de munti inalti si impaduriti – Oas, Tibles, Gutai, Rodna si Maramures. Daca sudul regiunii apartine Romaniei, nordul face parte din regiunea Transcarpatia din Ucraina. Locuita inca din preistorie, zona a beneficiat de o oarecare protectie naturala, ceea ce a dus la crearea unor particularitati, traditii si obiceiuri, care fac din Maramuresul istoric o adevarata comoara, pe care va invitam sa o descoperim impreuna, in circuitele Hello Holidays.

Dincolo de o frumusete naturala deosebita, cu dealuri inverzite sau acoperite de livezi incarcate de roade, inaltimi impadurite, rauri cu ape cristaline, Maramuresul impresioneaza cu minunate biserici si porti de lemn, garduri decorate cu cergi si alte tesaturi colorate, costume si traditii populare pastrate din stramosi.

Periplul nostru in Maramuresul istoric include cateva dintre bisericile din lemn incluse in Patrimoniul Unesco, fiecare dintre ele o adevarata bijuterie, o marturie a unei vieti spirituale traite in deplina armonie. In prezent in patrimoniul cultural al umanitatii sunt incluse 8 biserici de lemn, iar traseele noastre includ 3 dintre ele:

Biserica Sf Paraschiva din Desesti, atestata documentar inca din anul 1390, datand in forma actuala din anul 1770, pictura interioara postbizantina fiind specifica Maramuresului secolului al XVIII-lea.

Biserica Sf. Nicolae din Budesti este datata 1643 si este considerata o constructie magnifica pentru epoca sa, fiind cea mai ampla biserica din lemn din Maramuresul istoric, picturile murale au fost realizate in anul 1762, iar interiorul pastreaza o parte din zalele purtate de legendarul haiduc Pintea Viteazu. Se spune ca acesta si-ar fi lasat in grija bisericii camasa de zale si coiful, dupa batalia cu tatarii din 1717.

Primele atestari documentare ale Manastirii Barsana vin din anul 1390, dar constructia initiala a fost distrusa in timpul navalirilor tatare. Actualul monument UNESCO Biserica din lemn Intrarea Maicii Domnului in Biserica a fost construita in anul 1711 pentru a Ii multumi lui Dumnezeu pentru protectia oferita in timpul epidemiei de ciuma din anul 1710. Locatia bisericii a fost mutata de cateva ori,iar interiorul repictat in anul 1806 cu influente baroce si rococo.

Desi de data recenta Manastirea Peri, inclusa si ea in programele noastre, impresioneaza prin dimensiuni, cu o inaltime de 78 de metri aceasta se situeaza pe locul 3 in statisticile nationale, dupa Catedrala Ortodoxa din Timisoara si Biserica Sf Mihail din Cluj Napoca. Realizata prin efortul comunitatii locale a pastrat stilul bisericilor din lemn, dar este placata cu 8.5 kg de aur, crucea de 7 m fiind si ea invelita cu 4 kg din pretiosul metal. Sapanta, unde se afla aceasta manastire este o localitate vestita in intreaga lume, la Simpozionul Monumentelor Funerare, organizat in anul 1998 in Statele Unite ale Americii, Cimitirul Vesel din sat s-a clasat pe primul loc in Europa si al 2-lea in lume dupa Valea Regilor din Egipt. Opera renumitului sculptor, pictor si poet popular Ion Stan Patras, continuata de ucenicii sai, insumeaza peste 800 de monumente de arta populara, pietrele funerare avand pictate versuri si imagini ce rezuma in mesaje amuzante, pe alocuri ironice, viata omului cu partile sale bune si rele.

Parasind Sapanta ne indreptam spre Sighetul Marmatiei, locul in care se agata virtual “harta in cui”, dar practic expresia a fost transpusa in realitate, in centrul orasului fiind ridicat un monument reprezentand cuiul buclucas, imaginea regasindu-se in majoritatea fotografiilor realizate de turisti. Acum, abordand la modul serios importanta urbei, aici se afla 40 de muzee, biserici, parcuri si alte obiective turistice, care ne introduc in istoria de peste 700 de ani a localitatii.

Dupa Sighetul Marmatiei ne indreptam spre un alt simbol al Maramuresului – Mocanita de pe Valea Vaserului, una dintre ultimele cai forestiere cu ecartament ingust care functioneaza cu locomotive cu abur, alimentate cu lemn si carbuni. Lucrarile incepute in anul 1932, au fost realizate dupa modelul austro-ungar, cu ecartament de 760 mm, caile ferate forestiere fiind larg raspandite in toata Europa, la acea vreme. Dupa al doilea razboi mondial acestea au fost inlocuite cu drumurile forestiere.

Ne bucuram de aceasta experienta inedita, pentru a ne continua calatoria cu Borsa, statiunea planificata a fi gazda a Jocurilor Olimpice de Iarna din anul 1948, investitiile realizate in anul 1940 in acest scop insumand peste 100 de milioane de Euro in valoare actuala, iar concursurile organizate au atras sportivi din Germania, Norvegia, Ungaria si Romania.

Un alt obiectiv important il vizitam la Moisei, localitate atestata din anul 1213, vajnicii sai fii au luat parte de-a lungul veacurilor la evenimente intrate in istorie. Acestia au participat la batalia cu tatarii din 1345, au facut parte din celebra armata a sumanelor negre a lui Matei Corvin, in primul razboi mondial au cazut la datorie 12 moiseni, iar in 1918 fruntasii comunei au participat la Viseul de Sus, la alegerea delegatilor pentru Marea Unire de la Alba Iulia. Tot aici, la 14 octombrie 1944 a avut loc Masacrul din Moisei, unul dintre cele mai violente acte anti romanesti din Transilvania de Nord. In memoria lor sculptorul Vida Geza a ridicat in 1966 un ansamblu de 12 figurine din lemn, care au fost mai tarziu refacute in piatra.

Va invitam si va asteptam sa descoperim impreuna aceste pamanturi incarcate de istorie, spiritualitate, traditii si legende unice!