Sus

Nevșehir este prima zonă la care te gândești când vizitezi regiunea Cappadocia. Cea mai mare parte a coșurilor de basm și a bisericilor tăiate în stâncă se regăsesc în aici, împrăștiate în districtele Ürgüp, Avanos și Göreme. Cu un peisaj spectaculos, sculptat în întregime de eroziune, Valea Göreme și împrejurimile sale găzduiesc sanctuare pietroase, care îți prezintă cu mândrie dovezi unice ale artei bizantine. Tot aici se întind satele „oamenilor peșterilor preistorice”. Satele ale căror localnici trăiesc în peșteri și orașele subterane ce datează din secolul al IV-lea. Inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO, Göreme păstrează caracteristici naturale unice, ilustrând o combinație armonioasă de elemente naturale și culturale. Hai să luăm districtele pe rând și gândește-te deja la un circuit cu autocarul. Traseele sunt de poveste.

Între „coșul de zâne”

Situat printre formațiunile de roci ale „coșului de zâne”, Göreme însumează bogăția provinciei Nevșehir, din Anatolia Centrală. Cu un peisaj spectaculos sculptat de eroziune, Valea Göreme și împrejurimile sale dețin sanctuare din piatră, cu dovezi unice ale artei bizantine, locuințe în stâncă și orașele subterane tradiționale, locuite și astăzi. Se spune că în perioada romană, Göreme și împrejurimile sale, aflate la 10 km de Nevșehir, au constituit o  necropolă a locuitorilor din Venessa (Avanos). Iar bisericile din Durmuș Kadir, Yusuf Koç, El Nazar, Saklı, Meryem Ana (Fecioara Maria) și Kılıçlar au un efect vrăjitoresc asupra vizitatorilor. Iar asta pentru că detaliile arhitecturale și frescele bisericii Tokalı, Mănăstirea călugărilor și maicilor, Capela Sf. Vasile și bisericile Elmalı, Yılanlı, Karanlık și Çarıklı par astăzi la fel de vii ca acum secole.  Muzeul în aer liber Göreme este locul unde Sfântul Vasile cel Mare și frații săi au unificat ideile creștinismului.

Zbor, culoare și vinuri turcești, locale

În Ürgüp, la 20 km est de Nevșehir, bisericile Sf. Theodore (Tağar) și Pancarlık sunt decorate cu artă religioasă. La șase kilometri sud de Ürgüp se află Mustafapașa (Sinasos), un oraș faimos datorită lucrărilor de piatră, iar Capela Sf. Vasile te așteaptă parcă cu motivele ce reflectă  sistemul iconoclastic al gândirii. Totul te introduce treptat, aproape pe nesimțite, în vremurile de odinioară, în istoria vastă și în frumusețea naturală, neafectată încă de om. Iar spre finele zilei, încununezi aceste senzații aventurându-te într-o plimbare cu balonul cu aer cald. Și, astfel, trecând prin toate, te îndrăgostești pe loc de Nevșehir. Imaginează-te că „zbori” cu porumbeii prin nuanțele de albastru ale cerului și vezi terenul sinuos cu bisericile enigmatice, piramide, conuri și pălăriile coșurilor de fum…. iar noaptea, la ora cinei, savurezi vinuri roșii crude sau albe brumoase, din viile fertile în care înfloresc strugurii din regiunea Cappadocia. Deși unii producători locali au adoptat tehnici moderne, există încă mulți care rămân fidele metodelor antice și dovedite de timp.

Tradiție în olărit

Situat la 18 km de Nevșehir, Avanos este renumit pentru tradiția sa în tehnicile olăritului, vii încă de pe vremea hitiților. Avanos este un sat mic și pitoresc, renumit pentru abundența de ateliere de olărit. El se află pe malul Kizilirmak, râul Roșu și are un centru plin de viață, cu toate facilitățile obișnuite Turciei, inclusiv un hamam modern, turistic. Pornind din centrul comercial, vechiul sat din Avanos se învârte pe dealurile care se îndepărtează de oraș și este un labirint frumos de case vechi din piatră. În unele dintre ele poți descoperi caracteristicile arhitecturii tradiționale otomane, decorațiuni, motive și picturi murale vechi. Este locul în care vezi cum se face olăritul. Nu cel industrial, ci cel local, unde micile greșeli ale mâinii dau personalitate lutului. În unele căsuțe, poți încerca să „mânuiești” și tu lutul. Maeștrii olari care stau în apropiere te vor îndruma și îți vor oferi câteva indicii. Însă, la plecare, fii drăguț și alege ca suvenit una sau două dintre lucrările meșterilor. Ajuți la păstrarea tradiției și, totodată, te bucuri de o amintire a timpului petrecut acolo.