Sus
parga

Situata in regiunea Epir, intr-un golf retras din Marea Ionica, Parga este o statiunea extrem de frumoasa, care se lasa timid descoperita de catre turistii in cautare de locuri paradisiace. Desi e parte din zona continentala, pozitia aparte iti da senzatia ca te afli pe o superba insula. Parga are o forma specifica de amfiteatru si este inconjurata de munti si maslini verzi.

Pe micile stradute te poti lasa ghidat de buna dispozitie printre numeroasele taverne, mirosurile apetisante ale retetelor locale, muzica si cascadele de flori. Parga reuseste cu succes sa imbine spiritul cosmopolit cu o istorie bogata si multiculturala.

Parga a fost locuita inca din cele mai vechi timpuri, existand urme vizibile ale civilizatiei miceniene. Este cunoscuta prima data sub numele de „Parga” in corespondenta dintre venetieni si Despotatul Romaniei in anul 1320.

Principalele atractii turistice:

Castelul Venetian din Parga a fost construit in secolul 11, pentru a servi ca aparare impotriva piratilor si apoi a turcilor. A fost reconstruit de nenumarate ori de catre venetieni, influentele lor fiind cele mai vizibile, desi in final a fost cucerit de turci. La intrare se poate vedea Leul din San Marco, precum si emblemele lui Ali Pasha.

Muzeul Ecleziastic este singurul muzeu din Parga si aici puteti vedea diverse expozitii care atesta specificul religios din aceasta zona.Printre diversele obiecte expuse în muzeu, merita mentionate urmatoarele: doua copii ale unor lucrări scrise de un călugăr de la Muntele Athos (Aghion Oros), doua biblii din sec. XVII (una venetiana, cealalta scrisa de un călugăr pe la 1625 pe hartie fabricata la Parga in acele timpuri).

Necromanteionul din Epir (Oracolul Mortilor ; necros = mort si manteion = oracol ) este un loc sacru pe valea raului Acheron, rau descris de Homer ca fiind una din portile catre Infern. Datorita faptului ca oracolul era sub patronajul zeilor subterani Hades si Persefona, de aici si numele sau curios. Cripta este accesibila  cu ajutorul unei scari inguste.

Biserica Agios Athanasios se afla pe plaja Krioneri, iar pe mica insula Panagia se afla Manastirea inchinata Fecioarei Maria, Panagia Vlacherna.

Taxiul acvatic – pe traseul Parga si plaja Valtos este o ocazie perfecta pentru a admira privelistea mirifica.

]]>