Sus

Există aproximativ 1.500 de piețe de Crăciun în Germania și peste 85 de milioane de oameni din întreaga lume ce le vizitează în fiecare an. Dacă iubești Crăciunul, vei iubi Dresda, orașul unde vei descoperi 11 tipuri de Piețe de Crăciun, chiar la picioarele tale: de la piațete tradiționale și vesele, la locații medievale și farmecătorul après-ski al Hüttenzauber, în Dresda vei găsi totul. De la gara principală, atmosfera de Crăciun te va plimba de-a lungul Prager Straße spre Altmarkt, înconjurând Frauenkirche și învăluind Neumarkt, până la Piața de Crăciun Hauptstraße, aflată pe cealaltă parte a Elbei și a Adventului Neustädter. Simți deja aroma ispititoare a merelor coapte? Mai stai un pic.

Imaginează-te printre zecile de tarabe ornate în verde și roșu, în mijlocul agitației și a zonei pline de viață din inima orașului baroc Dresda. Este o atmosferă de basm, în care mâncărurile tradiționale săsești te ademenesc spre căsuțele din lemn, culorile te transpun în vremea copilăriei, iar colindele îți induc starea de nostalgie a vremurilor de odinioară. Este momentul să trăiești la maximum frumoasele sentimente ale Crăciunului, în care imaginea trecutului și puterea prezentului se completează parcă reciproc, oferindu-ți trăiri unice, aparte. De şase secole, Crăciunul începe la Dresda, o dată cu Striezelmarkt, cea mai veche Piața de Crăciun a orașului.

Prin Piața de Crăciun din Dresda

În fiecare an, în perioada 27 noiembrie – 24 decembrie, milioanele de luminițe, aroma vinului fiert și muzica de Crăciun se răspândesc prin întregul oraș: Dresda Striezelmarkt, cea mai veche piață de Crăciun din Germania, își deschide și anul acesta încă o dată porțile, iar noi suntem pregătiți de un nou circuit. Obloanele din lemn ale cabanelor se deschid  la ora 10:00 și se închid la ora 21:00, după ce turiștii se înfruptă din delicatesele zonale și se relaxează pe ritmul colindelor.  Dacă îți place Crăciunul, îți va plăcea și Dresda! Peste 200 de standuri urmează să fie amplasate în Orașul Vechi și să te încânte cu deliciile lor.

În mod tradițional, piața de Crăciun din Dresda se numește Striezelmarkt și este cea mai veche piață de Crăciun din toată Germania. Are o istorie lungă, cu înregistrări care dovedesc că datează din 1434 sau din secolul al XV-lea. Numele său provine de la Hefestriezel, o delicatesă dulce pe care mulți germani o numesc acum Dresda Christstollen sau Tortul de Crăciun german.  Striezelmarkt se află în Piața Altmarkt, centrul orașului cu o istorie bogată. Zona este împânzită de piețe tematice, care se întind până la Albertplatz și până la gara principală.

Arcul de Crăciun este, de asemenea, un semn cu o poveste aparte. Inițial din metal, el este acum din lemn și ornat cu lumânări și figurine de Crăciun, oferind pieței un aspect mai rustic. Tradiția spune că minerii sunt cei care dau startul perioadei de împodobire în ultima zi lucrătoare, înainte de venirea Crăciunului, atârnând câteva lumânări la intrarea minei. Striezelmarkt este o modalitate de a dedica câte o tradiție fiecărei zone, în fiecare weekend din Postul Crăciunului. Știm că există numeroase piețe de Crăciun pe care le poți vizita în împrejurimi, însă dacă o vrei pe cea mai tradițională piață, acesta este locul unde ar trebui să fii. O piață cu un trecut bogat și ale cărei tradiții localnicii și organizatorii le păstrează cu sfințenie în fiecare an. Anul acesta, alătură-te nouă într-un circuit cu autocarul, în care să descoperi cea mai veche Piața de Crăciun din Dresda.