Sus

Fie că alegem vacanța cu autocarul, cu avionul sau cu mașina personală, mulți ne confruntăm cu probleme de somn. Oricât de confortabilă ar fi modalitatea de transport, nicăieri nu este ca acasă, iar lipsa somnului îți poate provoca stări de nervozitate, în acest mod riscând să-ți strici sejurul. Pentru a evita acest lucru, ia în considerare câteva tehnici care te pot ajuta să te odihnești de-a lungul călătoriei. Fie că vorbim despre un traseu de două ore cu avionul, unul de șase ore cu autocarul sau de 10 ore cu mașina personală, odihna este necesară pentru un sejur plăcut, din care să revii cu amintiri frumoase.

Simptomele lipsei de somn includ oboseala corpului, lipsa de energie pe timp de zi, probleme digestive, dureri de cap și dificultăți de concentrare. Pentru a evita sau a depăși aceste simptome, încearcă strategii care să te ajute să capeți odihna de care ai nevoie de-a lungul traseului spre destinație și la cazare.

Relaxarea în autocar sau în avion

  • Călătoria cu autocarul sau avionul pentru o perioadă lungă de timp poate fi incomodă dacă nu reușești să ațipești măcar jumătate de oră. Iată câteva sfaturi pentru un somn odihnitor în timpul călătoriei:
  • Trage draperia. Lumina te perturbă, chiar și atunci când crezi că ai adormit. Autocarul merge și oscilația între zonele de umbră și cele de lumină duce la deranjul unui somn odihnitor și, implicit, la nervozitate. Ia-ți în geantă o mască de somn pentru a bloca lumina sau trage draperia.
  • Încearcă să reduci zgomotul. Zgomotul unui avion sau cel produs de turiștii din autocar te pot ține treaz.  Un set de căști menit să reducă zgomotul este lucrul de care ai nevoie într-o călătorie deoarece induce somnul prin liniștea oferită.
  • Adu-ți propriile auxiliare pentru somn. O pernă pentru gât, care să îți sprijine capul, și o pătură care să-ți amintească de mediul de acasă sunt un plus în timpul călătoriilor. Uită de grija unei genți în plus și ia-le cu tine. Acesta este unul dintre avantajele unei vacanțe cu autocarul 😊
  • Reține că este deosebit de important să te odihnești în drum spre destinație, mai ales dacă autocarul sau avionul ajunge pe timp de zi. Dacă sosirea are loc pe timp de noapte, cu atât mai bine: descoperi mai intens și cu mai multă plăcere atmosfera vibrantă a stațiunii.
  • Nu toată lumea poate dormi bine la hotel. Împrejurimile necunoscute, zgomotul, un pat nou, altitudinea și clima locală te pot împiedica să dormi atât cât ai nevoie. Ia măsurile necesare pentru că, deși multă lume ignoră acest lucru, odihna este un factor important pentru a avea o vacanță reușită.

Sfaturi pentru un somn odihnitor în vacanțe

  • Respectă programul de somn obișnuit. Când este posibil, mergi la somn și trezește-te în același moment în care ai face-o acasă.
  • Împachetează încălțămintea de sport deoarece 20-30 de minute de exerciții fizice pe zi te vor ajuta cu siguranță să ai un somn mai odihnitor. Încearcă să faci exerciții fizice cu cel puțin cinci ore înainte de culcare, în caz contrar îți vei perturba somnul.
  • Pregătește-ți camera. Înainte de a te băga în pat, privește prin cameră și vericiă ce te-ar putea deranja noaptea sau dimineață. Mici ajustări precum tragerea draperiilor, oprirea unui robinet care se scurge și schimbarea termostatului sunt utile pentru un somn fără griji.
  • Închide telefonul. Înainte de a stinge luminile, asigură-te că nu te deranjează nimeni pe timpul somnului. Dă telefonul pe „mute” și lasă-ți doar soneria, dacă ai o oră la care te trezești în mod obișnuit.
  • Corpul tău are nevoie de o odihnă completă în fiecare seară pentru a funcționa corect și pentru a îți permite să te bucuri și să profiți la maximum de timpul petrecut în vacanță, așa că îți recomandăm să nu pierzi o noapte calitativă de somn!