Sus
Stockholm Hello Holidays

Capitala Suediei pastreaza pana astazi ceva din frumusetea vikingilor care au fondat-o si despre care calatorul arab Ibn Fadlan scria: „Nu am mai vazut niciunde corpuri atat de perfecte; sunt toti inalti si drepti ca niste palmieri, toti blonzi, doar cativa roscati”. In zilele noastre, privind Stockholm-ul, regasesti in culorile de teracota ale cladirilor, inconjurate de apele de un albastru opal si marginite de azurul cerului, ceva din personalitatea solara si libera a fondatorilor sai.

 Care sunt cele mai interesante lucruri pe care trebuie sa le faceti in Stockholm?

Avem in continuare 5 recomandari pentru voi.

1. Gamla Stan sau Orasul Vechi este unul dintre cel mai bine pastrate centre istorice din Europa si il putem numi cu lejeritate un muzeu in aer liber, populat cu nenumarate case interesante, atractii, cafenele, baruri, magazine cochete. Stradutele medievale, marginite de case in tonuri aurii confera orasului un caracter unic. Exista mai multe biserici deosebite in Gamla Stan si muzee, dintre care amintim aici Catedrala Stockholm si Muzeul Nobel.

2. Muzeul Vasa adaposteste singurul vas atat de bine pastrat inca din secolul al XVII-lea, o adevarata opera de arta. Mai bine de 95% din nava este in forma originala si este decorata cu sute de sculpturi. Vasa s-a scufundat chiar de la prima sa calatorie, in anul 1628 si a fost gasita 333 de ani mai tarziu. Timp de aproape jumatate de secol s-a lucrat pentru a fi restaurata si adusa la forma in care o putem vedea astazi.

3. Palatul Regal este unul dintre cele mai mari din Europa, are peste 600 de camere si este resedinta Regelui Suediei. Deschis publicului, il incanta pe acesta cu numai putin de 5 muzee.

4. Primaria, cu faimosul turn de caramida de 106 metri, este probabil unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orasului. Constructia este cuceritoare prin arhitectura, fiind un exemplu al stilului romantic, dar si prin faptul ca aici se desfasoara decernarea premiilor Nobel. Primaria este deschisa pentru tururi ghidate, in timpul carora va puteti urca in turn, pentru a admira privelistea unica asupra orasului.

5. Muzeul ABBA este una dintre cele mai populare atractii. Nu conteaza ce varsta aveti. Pentru cei carora ABBA le aminteste de vremea tineretii, plimbarea prin muzeu va fi si o plimbare pe aleile propriilor amintiri. Pentru cei care ABBA este doar un simbol al muzicii anilor 1980, vizita va fi ocazia perfecta sa afle mai multe despre vestimentatia, versurile, documentarele adunate aici.

]]>