Sus

In timp ce zeii olimpieni se delecteaza cu nectar si ambrozie…grecilor le sunt rezervate alte bunatati sub forma celor mai delicioase deserturi:

1 Iaurtul cu miere si nuca este prezent la orice masa sub forma de mic dejun, desert sau gustare racoritoare. Este ea mai simpla si incredibil de buna reteta!Iaurtul a aparut din greseala acum 4000 de ani, in Orientul Mijlociu cand laptele uitat afara, la caldura, a fost contaminat de o bacterie prezenta in pielea din care erau confectionate recipientele pentru pastrare si transport.

2. Baclavaua este cauza unuia dintre cele mai dulci razboaie deoarece originea ei a fost disputata intre turci si greci de-a lungul timpului. Grecii sustin ca baclavaua este o inventie antica elena, dovada scrierii din secolul al III-lea d.Hr. apartinand scriitorului Atheneus, care mentioneaza desertul koptoplakous, o forma straveche a baclavalei. Turcii afirma insa ca in lucrarea respectiva este vorba, de fapt, de halva, iar baclavaua a aparut initial, in Evul Mediu, in zona orasului Gaziantep, pentru ca apoi sa fie preluata si de catre bucatarii Palatului Topkapi. Este o prajitura din foi de aluat subtiri, in care a fost presarat miez pisat de fistic si/sau nuca. La acestea se adauga zahar, miere de albine si scortisoara, iar la final sirop.

3. Inghetata cu iaurt grecesc si fistic, fructe de padure, lamaie, miere…. sau orice va trece prin cap. Iaurtul grecesc, cunoscut pentru textura sa cremoas,a e baza celei mai delicioase inghetate pe care o puteti savura in zilele calduroase de vara. Grecii sunt devoratori de inghetata inca din vremuri stravechi, mai precis din secolul al V-lea i. Hr., cand vindeau conuri de gheaţa amestecate cu miere si fructe.

5. Biscuitii “melomakarona” adica “biscuiti cu miere”, sunt dulci, fragezi si sunt asemanatori delicioaselor pricomigdale, fiind nelipsiti de la mesele festive.

5. Loukoumi este rahatul grecesc, care se gaseste intr-o mare varietate de arome, cea mai cunoscuta fiind cea de trandafir. Este preparat dupa aceeasi reteta ca si cel turcesc si a devenit popular in Grecia prin secolul 19, cand a inceput sa fie produs in localitatea Patras.

[gallery ids="1260,1261,1262,1263,1264"]              ]]>