Sus
Top 7 curiozitati despre Malta

Localizată în Marea Mediterană, chiar în sudul Siciliei, Malta s-a impus în ultimii ani ca destinație turistică de top. Bogăția moștenirii culturale a capitalei Valetta, dar și frumusețea plajelor și a mării care înconjoară arhipelagul maltez, promit vizitatorilor una dintre cele mai fascinante experiențe pe care le poate oferi turismul mediteranean.
Dacă ce am scris până acum despre Malta încă nu v-a convins să planificați o vizită, poate că aceste șapte curiozități vă vor trezi interesul. Nu că n-am fi vrut noi să le scriem mai devreme, doar că Malta e genul de țară unde mereu descoperim ceva nou.

Este a 9-a cea mai mică țară din lume

Malta in Europa
Cu o suprafață de doar 316 km2, Malta intră în topul mini-țărilor de pe glob. Dacă vreți să vă faceți o idee, gândiți-vă că doar Bucureștiul are o suprafață de 228  km2.
Malta se întinde pe un arhipelag mic, dintre care doar trei insule sunt populate: insula Malta, insula Gozo și insula Comino. Deși atrage numeroși turiști, Comino are (în anul 2017) un număr de doar trei locuitori permanenți – un polițist și un cuplu care se ocupă de complexul turistic al insulei.

Are monumente vechi de peste 5.000 de ani

Hagar Qim
Este vorba despre Templele Megalitice ale Maltei, dintre care cel mai vechi este Ħaġar Qim, construit începând cu anul 3.600 î. Hr. Complexul este unul dintre cele mai mai vechi clădiri din lume, depășind cu peste 1.000 de ani Piramidele din Giza sau Stonehedge.
Alte monumente din perioada neolitică sunt Hipogeul Ħal-Saflieni care datează de prin 3.300 î. Hr. și Cercul de Piatră Xagħra care, deși este o structură mai „nouă” (circa 3.000 î. Hr.), conține morminte ce datează încă din 4.100 î. Hr.

Malteza este singura limbă semitică a Uniunii Europene

Sfantul Ieronim scriind, Caravaggio
 
Dacă vă întrebați de ce multe din cuvintele malteze sună atât de „diferit”, aflați că limba oficială a țării este de origine semitică, fiind mai degrabă înrudită cu araba și ebraica decât cu limbile indo-europene de pe continent.
Totuși, malteza a fost influențată de italiană, siciliană, dar și de engleza care a devenit a doua limbă oficială a țării. Malteza este și singura limbă semitică scrisă în alfabet latin.

Este o locație adorată de cineaști

Cetatea Mdina
Dacă vedeți în vreun film scene pe o plajă cu stânci spectaculoase sau într-o cetate medievală, e foarte posibil ca acele scene să fi fost turnate în Malta. Ok, nu spunem că e singura țară din lume cu asemenea priveliști, doar că echipele de producție aleg Malta pentru locurile sale ceva mai retrase.
Printre cele mai cunoscute producții care conțin scene filmate în Malta se numără Gladiator (2000), Troy (2004), Agora (2009) sau World War Z (2013). De asemenea, numeroase secvențe din serialul Game of Thrones au fost turnate aici.

Fereastra de Azur a avut un final trist

Fereastra de Azur
Probabil ați mai văzut imaginea de mai sus, uneori chiar în filmele sau serialele mai sus menționate. Ei bine, ne pare rău să vă anunțăm că spectaculoasa formațiune stâncoasă nu mai există. Fereastra de Azur s-a prăbușit în urma unei furtuni, pe data de 8 martie 2017.
Arcul natural fusese format cândva în secolul XIX, ca urmare a prăbușirii unei peșteri. Astfel, structura sa nu a fost niciodată foarte stabilă.

Miracolul Domului din Mosta

Domul din Mosta
Inspirată de Panteonul din Roma, Rotunda din Mosta a fost construită în secolul XIX. Cea mai impresionantă parte a structurii este domul său uriaș, nesusținut de coloane. Este unul dintre cele mai mari domuri de acest fel din întreaga lume.
Curiozitatea despre care discutăm s-a petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 9 aprilie 1942. În acea zi, un avion german a dat drumul unei bombe care a căzut fix pe Rotunda din Mosta, în timpul unei slujbe. Deși domul a fost perforat de bombă, aceasta doar a căzut în biserică, fără să explodeze. Majoritatea maltezilor consideră acest eveniment un miracol.

Malta e menționată în Biblie

Sfantul Pavel naufragiat in Malta, Laurent de la Hyre
Cel puțin, teoretic. În cartea Faptele Apostolilor (a cincea din Noul Testament), se povestește că Apostolul Pavel ar fi naufragiat pe insula Melita. Deși nu există o dovadă clară în acest sens, nu poate fi disputat faptul că Malta vine de la Melita – numele pe care vechii greci l-au dat insulei și care înseamnă „insula de miere”.
Cert este că maltezii sunt, în proporție de 88.6%, catolici devotați și că îl consideră pe Sfântul Apostol Pavel drept sfânt protector al țării.