Sus

Țărmurile din Halkidiki provoacă suspine chiar și călătorilor înverșunați. Îți petreci zeci de vacanțe aici și mereu vrei să te reîntorci! Peisajele din nordul Greciei creează parcă dependență prin calmul și frumusețea naturală. Sunt cuvinte mari, știm, dar este greu să descrii Halkidiki odată ce ai fost acolo. Te simți ca într-un colț de rai exotic, plajele din Halkidiki fiind recunoscute pentru nisipul fin și marea de culoare albastru-turcoaz. Cu toate acestea, îți propunem să renunți o zi la șezlongul de pe plajă și să te îndrepți către o regiune cu podgorii, rămășițe de istoria străveche și zone pentru scufundări, caiac și ciclism. Descoperă 10 alternative care îți vor deschide fereastra spre frumoasa peninsulă Halkidiki, privită dincolo de soare și întinderi sclipitoare de nisip.

1. Te-ar interesa o sesiune de scufundări?

De ce să admiri suprafața sclipitoare a mării când te poți aventura în adâncul acesteia? În drum spre peninsula Sithonia, oprește-te la Atlantis Diving Center. Situat în Nikiti, una dintre primele localități zărite în drumul spre Sithonia, acest centru de scuba diving este recunoscut pentru personalul cu experiență care te poate ajuta în această aventură. Este fascinant atât pentru adulți, cât și pentru copii prin prima faptului că puteți descoperi împreună diferite specii de pești, scorpioni sau anemone.

2. Aventură din plin cu bicicleta

În Kassandra poți explora și alte modalități de distractie, în afara plajei. Simte căldura, îmblânzită de briza mării și adierea pădurii, într-un tur montan cu bicicleta, în stil „Break Free”. Există centre care oferă astfel de excursii, în care ai ocazia să explorezi pădurea chiar din interiorul peninsulei. Așa-numita „cocoașă de cămilă” a brațului Kassandra îți va solicita mușchii coapsei, dar efortul merită pe deplin odată ce vei vedea golful strălucitor. Cele mai multe drumuri principale din Halkidiki îmbrățișează coasta, astfel că interiorul cu bicicleta îți oferă peisaje inaccesibile șoferilor.

3. Ia-o și pe căi nebătătorite

În graba de a ajunge pe coastă, turiștii trec cu vederea interiorul frumoasei destinații Halkidiki – locul în care peninsula îți deschide cele trei brațe. Această zonă, cu drumuri sculptate în substratul stâncos și păduri de chiparoși ce împânzesc dealurile, îți oferă peisaje dramatice pe care ar fi păcat să le pierzi din vedere. Explorează Peștera Petralona, aflată la 50 km sud-est de Salonic, unde s-au descoperit unelte și arme paleolitice, schelete de animale și ​​rămășițele unui hominid cu 700.000 de ani.

4. Relaxează-te într-un centru termal

Apele cristaline ale plajelor din Kassandra sunt o terapie în sine. Însă, coasta de sud-vest a brațului îți oferă o experiență acvatică cu beneficii pentru sănătate. În Băile Termale Agia Paraskevi vei găsi un complex balnear de ape naturale de izvor, precum și o saună și un hamam, care ajută la eliminarea tensiunii musculare. Sulful din aer se va simți cu intensitate și este destul de greu de suportat, însă, pentru a te bucura de proprietățile terapeutice ale apei, merită să reziști pentru câteva ore.

5. Cayak la apusul soarelui

În Halkidiki, peisajul poate fi spectaculos, mai ales la apusul soarelui, într-o plimbare cu cayak canoe. Dacă îți dorești o experiență cu adevărat unică, poți apela la centrele specializate de navigație, care efectuează excursii de trei ore, cu ghid. În excursia ta, vei porni din satul Vourvourou pe Sithonia, frumusețea peisajului fiind uimitoare.

6. Ospăț cu fructe de mare proaspete

Cum mănâncă localnicii? Mai bine ca orice turist, indiferent la ce tavernă de pe țărm te-ai așeza. Secretul pentru o experiență culinară autentică este să te îndepărtezi de zonele foarte turistice și să explorezi zonele si restaurantele mai retrase. În acest mod, vei mânca exact ca ei. O Giorgakis din Kalamitsi este unul dintre restaurante excelente cu fructe de mare din Halkidiki, odată cu minunata caracatița uscată și pusă pe grătar. În Sarti, Kivotos este cea mai bună alegere pentru fructe de mare proaspete, deși, culmea, mesele sunt chiar pe nisip, sub o copertină umbroasă.

7. Experimentează o plaja privată

Plajele private pot fi pentru oricine în Grecia. Pe un drum abrupt și prăfuit, de pe coasta de nord a Sithoniei, se află Porto Elea, o zonă de camping atât de plină de farmec, încât chiar și iubitorii cazărilor de lux vor vrea să petreacă o noapte aici. Răsfață-te cu un cocktail, îmbrățișează bucătăria greacă de calitate în taverna amenajată și dormi însoțit de un cor de greieri, după întuneric.

8. Treci prin secole de istorie monahală

Imperiile au răsărit și s-au prăbușit, dar, în ciuda secolelor de schimbare, activitatea spirituală de pe Muntele Athos a continuat mai bine de un mileniu. La sud de Ouranoupoli, pe a treia dintre brațele peninsulei Halkidiki, se află celebra „republică a călugărilor”. Dacă ești bărbat, înclinat spiritual și fără teamă de cazările austere, poți intra în ritmurile zilnice ale vieții monahale. Dacă nu, poți vedea o arhitectură extraordinară optând pentru o croazieră.

9. Măsline de casă și relaxare printre podgorii

Renunță la cazarea de lângă mare și alege centrul peninsulei Halkidiki. Cu puțin noroc vei găsi o pensiune sau hotel în zonele mai puțin căutate de turiști, înconjurate de verdeață sau podgorii, precum satul adormit Gerakini. Odată cazat vei avea surpriza ca proprietarul să te servească cu măsline de casă și un pahar sau două de vin direct din podgoria sa. Împrumută un șezlong, soarbe-ți cafeaua în grădina plină de flori, privește orizontul argintiu și s-ar putea să nu-ți mai dorești ieșirea la plajă.

Mâine, însă, e o nouă zi, iar plajele din Halkidiki te vor tenta din nou. Explorează peninsula cu fiecare zi ce trece. Vacanțe în Halkidiki găsești din plin aici.