Sus

1.Peles a fost primul castel din Europa luminat in intregime cu curent electric, energia fiind produsa de instalatia proprie a castelului.

peles noaptea

2. La temelia Castelului Peles au fost depuse doua pergamente intr-un tub de sticla, iar acesta inchis in alt tub de plumb. Pe pergamente sunt inscrise declaratia de intentie si actul de fundatie al castelului.

Castelul_Peleș,_statuia_lui_Carol_I_-_vedere_frontala

3. 140 de artisti au lucrat timp de sase luni, fara intrerupere pentru a sculpta cele 2000 de personaje in lambriurile Holului de Onoare. Iar finalizarea acestuia (decorarea si mobilarea) s-au ridicat la suma de 1  miliona si jumatate lei /aur.

Peles-The-Hall-of-Honour-6-e1463153496657

4. Locul de constructie nu a fost intamplator. La vremea la care s-a decis inceperea constructiei, in zona respectiva se afla granita Romaniei cu Imperiul Austro – Ungar.

castelul_peles1-916x542

5. Cea mai frumoasa camera din Castel era considerata Dormitorul Imperial, amenajat in 1906 special pentru vizita Imparatului Franz Josef. Artefactele care decoreaza aceasta incapere au o valoare inestimabila, iar candelabrul maiestuos este realizat din cristal de Boemia.

dormitorul imperial