Sus

O destinație complexă, înconjurată de peisaje unice în lume și plaje superbe este Croația. Când vine vorba de atracții turistice, această țară se află pe unul dintre locurile fruntașe odată cu minunățiile naturale și arhitecturale pe care regăsești aici. Începând cu insule și plaje de vis, până la orașe de poveste precum Dubrovnik, Croația este locul ideal pentru o vacanță extraordinară. Însă, este posibil să vă surprindem când vă spunem că această destinație nu este recunoscută printre turiști doar pentru peisajele sale magnifice și orașele de poveste, ci este faimoasă în mod special pentru mâncare. Se spune că preparatele croate au un deliciu aparte și sunt niște preparate extraordinare ce îți pot completa vacanța! Așa că am hotărât să vă prezentăm o serie de mâncăruri tradiționale, ce sperăm că o sa fie pe placul vostru.

Pasticada

Pasticada este un deliciu al bucătăriei croate, fiind servită de cele mai multe ori în cadrul unui eveniment important sau sărbătoare tradițională. Acest preparat se aseamănă cu o tocăniță de vită, alături de un sos dulceag, însoțită de obicei de legume sau gnocchi. Tocana aceasta necesită un timp îndelungat de preparare, carnea de vită fiind marinată în lămâie, rozmarin și oțet timp de câteva zile, iar mai apoi gătită alături de legume, nucșoară și vin roșu.

Gregada

Continuăm seria delicateselor croate tot cu o tocăniță, de această dată de pește! Această tocăniță este atât de specială deoarece provine din regiunea Hvar și combină felurite soiuri de pește alb, usturoi, ulei de măsline, cartofi și vin alb. Pentru reușita acestui preparat aveți nevoie de ingrediente calitative, pește proaspăt și puțină dragoste! Ca în orice preparat de altfel! Atenție! Gregada trebuie ușor agitată, nicidecum amestecată!

Rețetă Gregada

Peka

Peka devine ușor cea mai apreciată mâncare din Croația atât de către turiști, cât și de localnici. Numele acesteia este cu adevărat special și vine de la modul de preparere unic ce îi conferă acea savoare care ne rămâne imediat în minte. Peka este preparat din carne, legume și verdețuri peste care este stropit uleiul de măsline, iar mai apoi acoperit cu un vas în formă de clopot, denumit cripnja, peste care se adaugă cărbuni încinși. Peka va sta la coacere pentru câteva ore, apoi va fi servită invitaților. Este un preparat ce merită tot efortul!

Vitalac

Deși croații sunt adepții preparatelor din pește și fructe de mare, nu se dau înlături de la carne și de la preparate delicioase care îți vor înfrumuseța vacanța. Unul dintre aceste preparate este vitalac, un preparat din organe de miel ce este considerat o adevarată delicatesă în Croația. Acesta își are originile din insula Brac, și se servește de obicei ca aperitiv, înaintea fripturii de miel. Dacă ajungeți în Croația, trebuie neapărat să îl încercați!

Fuzi cu trufe

În Croația se regăsesc cele mai bune trufe negre și albe din lume! Una dintre modalitățile cele mai întâlnite de a te bucura de savoarea acestor trufe este alături de pastele de casă specifice Croației, fuzi. Pastele împreună cu trufele reprezintă combinația perfectă pentru un răsfăț tradițional croat! Noi vă urăm poftă bună!