Sus

Dacă nu poți ajunge acum în Grecia, de ce să nu aduci aromele grecești la tine acasă ? Cum altfel dacă nu printr-o rețetă dulce, care să gâdile papilele gustative fiecărui membru din familie, reușind ușor ușor să visezi la următoarea ta vacanță în Grecia, mai exact, zonă în care va fi ea, în funcție de gastronomie 😊 . Până acolo, însă, hai să ne apucăm de treabă. Pentru această prăjitură de portocale & mandarine se folosesc portocale întregi, fierte, perfecte pentru un final dulce, care să ofere casei tare o mireasmă uimitoare după coacere!

Prăjiturile sunt îndrăgite de greci, indiferent de forma lor. Ele sunt servite la micul dejun sau la cafea, în orice moment al zilei. În funcție de sezon, grecii folosesc diverse fructe și nuci, amestecate în cuptor. Prăjitura grecească de astăzi seamănă mai degrabă cu un chec (pentru noi) și se prepară destul de ușor cu portocale proaspete și mandarine. Dacă nu ai mandarine, poți folosi clementine sau orice citrică dulce, care să rezoneze cu portocalele – orice găsești prin cămară sau în cel mai apropiat magazin de locuința ta.

Ingrediente:

  • 500 g făină cu agenți de creștere
  • ½ lingură de praf de copt
  • 4 portocale și o mandarină, în coaja lor
  • 180 ml ulei de măsline, plus puțin pentru a unge tava
  • 40 ml coniac (pentru aroma sa îmbietoare)
  • 450 g zahăr
  • 4 ouă
  • zahăr pudră și suc de mandarină, pentru final.

Mod de preparare:

Pune o oală cu apă la fiert. Pune portocalele și mandarina în apa clocotită, scufundându-le de trei ori, timp de 4-5 minute. Apoi, așază-le într-o strecurătoare și pe un șervețel, pentru a scoate surplusul de apă din ele. Taie-le apoi în jumătate, îndepărtează semințele și pune-le în blender (cu tot cu coajă). Trebuie să lași blenderul să-și facă treaba, până când se obține un piure neted. Preîncălzește cuptorul la 180 °C, unge tigaia pentru prăjitură și pregătește-te de etapa a doua.

Cum piureul de portocale și mandarină este gata, dă-i și aromele. Amestecă zahărul și uleiul, timp de 1-2 minute – cu mixerul. Se adaugă ouăle și se amestecă până se face spumă. Adaugă țuică și suc pur de mandarină, apoi amestecă pentru a combina aromele. Amestecă făina și praful de copt într-un bol separat și adaugă amestecul puțin câte puțin în castronul cu ingredientele umede, amestecând cu o spatulă pentru a combina. Turnați întregul aluat în tigaia pentru tort și se bagă la cuptor, unde se coace 50-60 minute. Este gata atunci când introduci o ustensilă de bucătărie în centrul tortului și iese curat. Lasă prăjitura să se răcească puțin și pune-o apoi pe un platou de servire. Orneaz-o cu zahăr pudră și stropește-o un pic cu rachiu de mandarină. Aromele sunt de-a dreptul îmbietoare.

Este o rețetă simplă, iar preparatul este extrem de gustos. El poate fi servit la o onomastică, la o întâlnire cu prietenii, la finalul unei mese ca desert sau, pur și simplu, la ceaiul de la ora 5. De ce să nu reluăm frumoasele obiceiuri de odinioară?