Sus

Când vă gândiți la Turcia, care este primul lucru care vă vine în minte? Unele persoane se gândesc imediat la fermecătorul oraș Istanbul și atracțiile sale uimitoare, altele se gândesc la plajele întinse și nisipoase și apa cristalină, însă noi ne gândim la mâncarea delicioasă specific turcească, în mod special la deserturi! Însiropate, dulci și gustoase, deliciile turcești ne completează orice vacanță și ne fac mereu să revenim la ele cu poftă. Astăzi, dorim să vă prezentăm o reteță ușoară pentru cataif turcesc, pe care puteți să o realizați din confortul casei dumneavoastră, iar, odată cu ea, să aduceți acea atmosferă fermecătoare în viețile celor dragi!

Timp de preparare: 50 de minute | 4 – 6 porții

Ingrediente:

300 g. unt

500 g. tăiței subțiri, proaspeți (de preferat cei specifici pentru acest preparat, se găsesc în diverse magazine turcești)

150 g. nuci

150 g. fistic

Pentru sirop:

700 g. zahăr

1 litru apă

1 jumătate de lămâie stoarsă

Mod de preparare:

Începem prepararea acestui deliciu cu siropul, pentru a avea un timp mai îndelungat de răcire, până la terminarea prăjiturii. Se pune apa cu zahărul la fiert și se lasă pe foc până zahărul este complet topit și siropul începe să se îngroașe. Se oprește focul și se toarnă sucul jumătății de lămâie și se amestecă continuu.

Apoi, se vor așeza tăițeii uniform, într-o tavă mare, iar peste ei se va adăuga untul topit, repartizat în mod egal peste tot.

Se va scoate din tavă jumatea de deasupra din cantitatea de tăiței și se vor presăra nucile și fisticul uniform. Apoi vom readăuga jumătatea scoasă ( tăițeii dați la o parte) și se va presa cu mâinile, pentru ca toată compoziția să fie compactă.

Se pune tava la cuptor, la 200 grade Celsius și se lasă la făcut până ce tăițeii se vor rumeni frumos.

Vom scoate tava de la cuptor și începem să turnam pe deasupra acestora siropul răcit, cu ajutorul unui polonic. Tăițeii trebuie lăsați să absoarbă tot siropul, iar apoi cataiful poate fi tăiat și savurat. Poftă bună!