Sus

Se apropie Revelionul și cum unul dintre pachetele noastre de vacanță în Kusadasi include și două zile de cazare în Istanbul, ne-am gândit să facem o mică introducere a orașului. Mai exact, tot ceea ce trebuie să știi pentru prima ta călătorie în Istanbul. 😊 Istanbul este unul dintre cele mai mari orașe din lume. Orice primă vacanță aici ar trebui să includă suficient timp pentru a descoperi numeroasele obiective și arome esențiale ale orașului. Neapărat, însă, și câteva zile în plus, pentru a explora insulele adormite, cartierele la modă și satele liniștite de pescuit ale Bosforului. Puțini știu de ele.

Bogățiile celor aproape trei milenii de istorie

Fondat în urmă cu aproape 2.700 de ani, Istanbul este împodobit cu detaliile convingătoare ale Bizanțului, Romei și Imperiului Otoman. Construită de împăratul Constantin din 537, Catedrala Aya Sofya (adesea numită Hagia Sophia) este una dintre cele mai importante clădiri religioase din istorie. Bogăția și influența sultanilor otomani însuflețesc pavilioanele opulente ale dealului Palatului Topkapi. Ceramica strălucitoare din regiunea Iznik a decorat interiorul Moscheii Albastre, cele șase minarete în creștere ale clădirii punctând orizontul istoricului district Sultanahmet din Istanbul.

Negociază la un ceai în Marele Bazar

Grand Bazaar din Istanbul este un labirint ocazional confuz, dar care convinge întotdeauna cu magazinele de covoare, de ceai și cu atelierele de artizani. Mulți vânzători turci au capacitatea înnăscută de a identifica de departe ce naționalitate ai și, în funcție de ea, se așteaptă ca negocierile să aibă loc la un pahar de ceai turcesc. Dacă ai de gând să cumperi ceva, acceptă invitația. Adiacent Marelui Bazar, Bazarul de Condimente este o altă atracție, populară atât printre localnici cât și printre turiști. Mini-piramidele de condimente și lokum (deliciul turcesc) stau lângă cafeaua proaspăt prăjită, ambele fiind completate parcă de mireasma covrigilor calzi. Degustările gratuite sunt o atracție în sine, bazarul fiind o arie impresionantă de shopping pentru suveniruri și cadouri comestibile.

Descoperă diversitatea gastronomiei turcești

Aventurează-te dincolo de istoria și zona turistică a zonei Sultanahmet. Este calea perfectă de a descoperi cea mai largă gamă de produse specifice bucătăriei turcești. Străzile cartierului Beyoglu sunt pline cu meyhanes (baruri) care servesc mezze (gustări mici) din fructe de mare și diferite mâncăruri, toate concepute să meargă cu un pahar de raki, cu aromă de anason. Dacă ajungi în extremitatea estică a orașului Van, la peste 1500 metri deasupra nivelului mării, pregătește-te de o explozie de arome. Restaurantul Van Kahvalti Evi oferă cel mai delicios mic dejun din oraș, iar ca variante regionale gustoase poți încerca celebrul kebab la ocakbasi (restaurante cu grătar) din Istanbul. Înnobilat de aromatul sumac, kebabul în stil Adana de la Zubeyir Ocakbasi din Beyoglu este destul de renumit.

Profită la maximum de transportul public din Istanbul

Multe dintre atracțiile istorice și culturale ale orașului se află în cartierul Sultanahmet. Însă, datorită sistemului de transport public extrem de eficient din Istanbul, poți explora și alte zone interesante. Evită taxiurile scumpe de la aeroportul internațional din Istanbul. Optează pentru un autobuz al companiei Havatas și, de ce nu, valorifică celebrele feriboturi ale orașului Bosfor. Vei traversa astfel zone interesante precum Kadikoy, de pe țărmul asiatic. Un mod popular și accesibil de a explora Bosfor este călătoria de șase ore, de la docurile Eminonu către satul pescăresc Anadolukavagi, lângă intrarea în Marea Neagră. Ia-o în considerare.

Explorează cartiere din apropiere

În ciuda a aproape trei milenii de istorie, Istanbul este și un oraș modern și divers. Zonele lăturalnice, care încadrează marginile căii navigabile ale Bosforului, includ Karakoy (pe partea europeană a Istanbul) și Kadikoy la est, peste marea din partea asiatică. Cafenele cu piese de artă stradală și piața alimentară zilnică din Kadikoy te vor încânta. Poposește la restaurantul Ciya al cartierului, renumit pentru reintroducerea mâncărurilor regionale autentice din estul îndepărtat al Anatoliei. Harbourfront Karakoy combină moștenirea trecutului maritim al districtului cu candelabrele navelor prăfuite, așezate lângă restaurante elegante, și instituții culturale precum Muzeul de Artă Modernă din Istanbul. Imaginează-ți pentru câteva secunde atmosfera…

O excursie de o zi în Insulele Prințului

Facilitând trecerea de la Marea Marmara la Marea Neagră, Bosfor este una dintre marile căi navigabile ale lumii. Feriboturile leagă țărmurile europene și asiatice ale Istanbul, oferindu-ți posibilitatea unei escapade de o zi din oraș sau a unei plimbări romantice pe înserat, în mișcarea lină a apei. Prinde un feribot, de la docurile Kabatas sau Eminonu din Istanbul, spre Insulele Prințului. Înverzita Heybeliada, una dintre cele mai mari dintre insulele Prințului, o poți explora de minune pe bicicletă, în timp ce faytons (trăsurile trase de cai) sunt cea mai bună modalitate de a ajunge la plajele bune de înot de pe Buyukada. Un prânz târziu sau o cină timpurie la unul dintre restaurantele cu fructe de mare Buyukada completează experiența. Îți recomandăm să vizitezi insulele în timpul săptămânii pentru o mai mare lejeritate de mișcare. Spunem asta întrucât, în weekend, ele sunt ca o escapadă pentru rezidenții din Istanbul.