Sus

City break, excursie, sejur sau circuit în Istanbul. Nici nu contează. Dacă ai ajuns aici, ai câteva atracții pe care nu trebuie să le ratezi. Iar printre ele se numără celebra Cisterna Bazilica, una dintre cele mai remarcabile structuri din Istanbul. O clădire minunat conservată, care adăpostește o cisternă subterană ce datează încă din cele mai vechi timpuri. A fost construită pentru împăratul bizantin, Iustinian I, pe vremea când zona se numea Constantinopol, și se află sub ceea ce demult a fost Bazilica Stoa, una dintre marile piețe din Istanbul. Deși se spune că în Istanbul există multe cisterne, Cisterna Bazilica este poate cea mai mare, cu o structură formată din 336 de coloane – două dintre ele fiind sculptate, afișând-o pe Medusa, creatura mitologică grecească, cu șerpi în loc de păr.

Acest reper uimitor istoric, de aproximativ 140 metri lungime și 70 metri lățime, este deschis publicului și este folosit chiar și pentru concerte. Atmosfera trecutului te cuprinde încă de la primii pași, iar măreția zonei poate fi un pic intimidantă. Dacă optezi pentru un circuit în Istanbul cu ghid, vei afla multe despre Cisterna Bazilica. Dacă, însă, ești într-un sejur în Turcia și vrei să o vizitezi, ți-am pregătit ghidul complet al acestei atracții.

Lucruri de făcut / Atracții

Capul Medusei, Basilica Cisterna

Cea mai cunoscută atracție a Cisternei Bazilica sunt cele două structuri ale capetelor Medusei, aflate în partea de nord-vest a cisternei. Statuile reprezintă bazele a două coloane: una înclinată lateral și una pusă cu capul în jos. N-a existat un motiv pentru poziționarea lor ciudată. Ai putea spune că arhitectul (sau constructorii) a fost pus pe șotii. Legenda spune, însă, că este gândită pentru ca vizitatorii să poată evita „privirea mortală” pentru care Medusa este cunoscută. Unii cred că structurile protejează clădirea și provin din Roma, dar nimeni nu a confirmat acest lucru. După ce admiri statuile, poți arunca o monedă în mica piscină de sub ea și pune-ți o dorință! Poate ți se îndeplinește 😊

Admiră arhitectura și află istoria

Cisterna Bazilica este un mod remarcabil de a îmbina arhitectura și istoria creând o atracție, o recunoaștere a trecutului. Cisterna este exemplul perfect de arhitectură din timpurile străvechi, înfățișând clădiri romane și grecești, alături de 336 coloane iconice din marmură. Cisterna a rezistat secole și a trecut prin numeroase daune, dar a fost, de asemenea, renovată și conservată constant. Otomanii l-au botezat Palatul Yerebatan, care înseamnă palatul afundat din cauza amplasării sale sub pământ. Vizitarea Cisternei Bazilice și parcurgerea coridoarelor sale slab luminate, ornate cu coloane, te vor transpune cu siguranță într-o altă perioadă.

Ce să mănânci

Kebab. Există o mulțime de opțiuni gastronomice în jurul Cisternei Bazilice. Zona în care se află cisterna obișnuia să fie una dintre cele mai mari piețe ale orașului, așa că nu este de mirare că astăzi este o zonă atât de aglomerată. Încearcă un kebab din această zonă și te vei îndrăgosti de acest preparat fast food. Îmbinarea de arome este perfectă și îți redă autenticitatea kebab-ului tradițional.

Restaurantul Basilica

Primul pe care îl vei vedea este Restaurantul Bazilica, aflat chiar în afara Cisternei Bazilica. Organizat pe trei etaje, cu scaune în aer liber la primul nivel, te poți bucura în voie de un prânz relaxat. Restaurantul Bazilica este cel mai cunoscut pentru mâncarea autentică turcească și pentru preparatele tip grătar. Gusturile sunt variate, iar aici poți descoperi autenticitate turcească sau o mâncare stradală precum kebab-ul, cu o explozie de arome fine.

Omar Cafe – Pe partea cealaltă a drumului se află Omar Cafe, unde se servește mâncare tradițional turcească și mediteraneană într-o ambianță caldă. Nu rata decorațiunile colorate și felinarele care emană vibrațiile culturii autentic mediteraneene. Te poți opri aici nu neapărat pentru mâncare, cât pentru o cafea tradițională turcească. În acest fel, chiar te bucuri de Turcia și simți că te afli în capitala ei.

Nars Brasserie – Chiar lângă Omar Cafe se află Nars Brasserie, un restaurant cu un decor de lux. Aceștia sunt specializați în fuziunea turcească și spaniolă. Punctele forte: fripturile. Merită încercat dacă îți dorești o altfel de experiență. Dacă îți dorești un pic mai mult lux, nu neapărat forfota stradală dedicată gurmanzilor.

Lucruri de cumpărat – lămpi colorate din Istanbul

După ce ai vizitat Basilica, oprește-te lângă magazinul de suveniruri. Însă, dacă acestea nu sunt pe gustul tău, mergi la o plimbare prin Istanbul. Vei găsi multe obiecte frumoase pe care să le iei cu tine acasă. Istanbul este un oraș atât de vibrant, cu o cultură atât de vie, încât vei vedea că 90% dintre suveniruri sunt colorate. Cele mai frecvente sunt textilele, articolele de îmbrăcăminte, ceramică, lămpile decorative și covoarele. Nu uita să cumperi și câteva mirodenii, plus deserturi. Sunt suvenirurile ideale pentru familie și prieteni.

Sfaturi pentru călători – Poartă haine confortabile

Vremea din Istanbul poate fi destul de umedă, dar și rece, în funcție de sezon. Întrucât vremea este imprevizibilă, este recomandat să-ți pui în bagaj haine confortabile și ușoare, în funcție de perioadă. În Bazilica Cisterna temperaturile sunt mai răcoroase. Situl este situat subteran, așa că așteaptă-te ca temperatura să fie puțin umedă. Cât despre modă, da, în Turcia se poartă culoarea, luciul, sclipiciul. Dar nu exagera. Alege combinații de culori fine și ținute decente, afișând respect pentru cultura lor.

Fotografii

Bazilica Cisterna este o atracție subterană, ceea ce înseamnă că o mare parte din ea va fi întunecată. Deși locul este slab luminat, pentru a i se adăuga o atmosferă străveche, este dificil să faci fotografii. Ne referim la fotografii bune. Folosește telefonul, dar pe modul de iluminare automată, pentru o claritate mai mare. Dacă ești fotograf cu experiență, știi cum să procedezi și să îți alegi corespunzător setările. Nu uita că trepiedele nu sunt permise în interior. Este minunat să faci poze, să ai amintiri cu această atracție aparte, însă, nu pierde esența. Dacă stai doar pe telefon sau cu obiectivul foto la ochi, s-ar putea să pierzi din bucuria experienței în sine.

Cum ajungem acolo

Poți ajunge foarte facil cu metroul. Orașul este separat în două de râul Bosfor: în partea europeană și cea asiatică. Astfel, există mai multe modalități de a te deplasa atât pe uscat, cât și pe mare. Pe mare, vaporul și bacul reprezintă cele mai bune modalități de a traversa ambele părți. Pe uscat, sistemul de metrou este destul de convenabil. Poți opta, de asemenea, pentru un taxi, dar alege unul cu logo-ul oficial. Cisterna Bazilica este situată pe partea europeană a orașului Istanbul, în zona Alemdar. Este chiar dincolo de muzeul Hagia Sophia. Dacă iei metroul, stația la care ar trebui să cobori se numește Sultanahmet.

Cum rezervi biletele.

Biletele pentru intrarea în Bazilica Cisterna sunt disponibile atât online, cât și la fața locului. Dacă alegi că cumperi de la fața locului,  pregătește-te să stai la o coadă de cel puțin 30 de minute. Există mai multe tururi ghidate pentru care poți opta, mai ales dacă o vizitezi pentru prima dată. Unele sunt pur și simplu excursii Cisterna Basilica, în timp ce altele sunt excursii combinate care includ și alte situri din apropiere. Alege ce se potrivește mai bine cu itinerariul tău și cu tipul de vacanță în care te afli. Dacă ai venit într-un sejur în Istanbul, atunci organizarea îți aparține. Dacă, însă, ești într-un circuit cu autocarul, stai fără grijă deoarece agenția se va ocupa de tot. Tu ține minte suvenirurile, locurile unde se mănâncă bine și trucurile pentru poze 😊