Sus

Sunt multe motive pentru care Thailanda este cunoscută în toată lumea ca paradis turistic: frumusețea sa exotică, bogăția culturală a templelor budiste, pulsul alert al capitalei Bangkok. A devenit deja un clișeu pentru filmele hollywoodiene (de la comedii la thrillere cu spioni) să-și trimită protagoniștii în Thailanda atunci când scenariul cere o locație exotică.


A spune că Thailanda le are pe toate ar fi o subestimare, iar partea bună e că prețurile sunt mai mult decât decente. Dacă vreți să vă îndepărtați de tumultul Bangkokului, puteți petrece o vacanță cu adevărat exotică pe una din sutele de insule ale țării, împrăștiate prin Golful Thailandei sau Marea Andaman. Fiecare are splendoarea ei aparte și nu ne-a fost deloc ușor să alegem doar cinci. Iar dacă vă întrebați de ce multe nume de pe listă încep cu cuvântul „Ko”, explicația e foarte simplă: în thailandeză, ko înseamnă „insulă”. Asta înseamnă că o exprimare de genul „insulele Ko Phi Phi” este greșită. Dar să trecem la subiect…

Insulele Similan

Insulele Similan
Dacă tot avem doar cinci intrări pe listă, vom fi totuși generoși și vă vom prezenta întâi un mic grup insular. Aflat în sudul țării, ahipelagul Similan conține 11 insule (numerotate de la 1 la 11, din motive administrative) care formează parcul național Mu Ko Similan, ocrotit prin lege. Puteți păși doar pe două dintre ele – Ko Miang (insula #4) și Ko Similan (insula #8). Nu veți găși condiții de lux, însă veți fi fascinați de viața marină abudentă și de flora protejată. Foarte populare printre scuba-diveri, insulele Similan sunt accesibile publicului din octombrie până în mai, făcându-le un refugiu perfect pentru a scăpa de frigul est-european.

Phuket

Phuket
Dacă insulele Similan reprezintă o arie protejată și, pe alocuri, pustie, acum ne îndreptăm spre polul turistic opus. Phuket este o provincie, reprezentând cea mai mare insulă din Thailanda., dar și cea mai vizitată destinație a țării, după Bangkok. Numeroase hoteluri de lux vă stau la dispoziție, de aceea Phuket este bună pentru vacanțe cu familia sau pentru grupuri mari, în căutare de distracție. Viața de noapte este extrem de activă, mai ales în capitala regiunii (numită tot Phuket). Plaje femercătoare precum Nai Harn sau Kata Noi vă stau la dispoziție, dar vă puteți petrece zilele vizitând și muzee sau alte monumente.

Ko Pha Ngan

Ko Pha Ngan
Pha Ngan (uneori scrisă și Phangan) este o insulă cu dublă personalitate, dacă putem spune astfel. Pe de o parte, e insula din Thailanda poate cea mai iubită de petrecăreți. În fiecare an, pe plajele sale are loc festivalul Full Moon Party, unde raveri din toată lumea se adună pentru a petrece sub clar de lună plină, pe ritmuri de psytrance și alte genuri electronice. Iar dacă nu nimeriți în timpul festivalului, nu vă faceți griji, căci nu doar luna plina e prilej de petreceri demente pe plajă.

Pe de altă parte, nu toate plajele din Ko Pha Ngan sunt destinate petrecerilor, iar cei care vin aici pentru relaxare sunt mai mult decât bucuroși să găsească un colț de rai liniștit, boem și cu prețuri mai mult decât acceptabile, comparativ cu cele din stațiunile de lux ale țării.

Ko Chang

Ko Chang
A treia cea mai mare insulă din Thailanda nu este la fel de populară ca sora ei mai mare, Phuket, dar asta poate fi un avantaj. Partea vestică este cea mai populată de turiști, mulți îngrămădindu-se pe celebra plajă White Sand, considerată de mulți ca fiind cea mai frumoasă din Thailanda. În rest, insula este acoperită de munți și păduri tropicale, incluse în Parcul Național Mu Ko Chang. Aventurierii se vor bucura să-l exploreze, iar apoi să se relaxeze pe plajele aproape virgine din est. Un fapt convenabil al insulei Chang este că se poate ajunge pe ea cu autocarul din Bangkok. Totuși, drumul durează în jur de 6 ore.

Ko Phi Phi

Ko Phi Phi
În sudul țării, mai exact în provincia Krabi, se află arhipelagul Ko Phi Phi care își cucerește absolut toți vizitatorii, fără excepție. Chiar dacă cele șase insule au fost grav afectate de tsunamiul din 2004, întreaga lor infrastructură a fost reconstruită, astăzi recăpătându-și statutul de destinație turistică de top. Centrul activității îl reprezintă insula Ko Phi Phi Don. Deși aglomerația poate fi uneori copleșitoare, chiar și aici construcțiile sunt reglementate pentru a nu altera frumusețea naturală a zonei. Ko Phi Phi Leh este o insulă mai mică, aproape nelocuită, dar foarte des vizitată. Aceasta a fost locația pe care regizorul Danny Boyle a ales-o pentru a turna filmul The Beach (cu Leonardo DiCaprio în rolul principal). Ko Phi Phi oferă turișitlor confortul suprem, menținându-le interesul deschis prin activități variate. Arhipelagul este, din toate punctele de vedere, un paradis tropical.