Sus

Uneori vacanțele nu înseamnă doar relaxare și vizitat muzee. Foarte mulți dintre noi își plănuiesc concediile în funcție de evenimentele majore pe care le prețuim mai mult decât o plajă sau o catedrală gotică. Le numim festivaluri de muzică, dar ele reprezintă mai mult de atât… Sunt experiențe de neuitat, un mijloc de a trăi spectacole extraordinare făcute de artiștii noștri preferați, de a dansa și petrece zile întregi, de a lega prietenii noi și, uneori, de a cunoaște sufletul unui oraș străin.
Noi încurajăm călătoritul în orice formă a lui, iar dacă nu o faceți prentru circuite și sejururi, e foarte posibil să o faceți de dragul sunetelor. Europa e un loc extraordinar pentru festivaluri de muzică, iar lista noastră scurtă s-a rezumat doar la nouă astfel de evenimente, prin care am încercat să acoperim cât mai multe preferințe.

Sziget, Ungaria

Sziget
Unul dintre cele mai accesibile festivaluri de muzică pentru români (cel puțin ca distanță) se întâmplă să fie și unul dintre cele mai mari din Europa. În maghiară, „sziget” înseamnă insulă, locația festivalului fiind chiar un astfel de ostrov de pe Dunăre, aproape de inima Budapestei.
Desfășurat în luna august, Sziget are o durată de șapte zile, timp în care peste 400.000 de cetățenii (sau „szitizeni”) se bucură de o oază de libertate și visare în mijlocului uneia dintre cele mai frumoase capitale europene. Fie că vorbim despre muzică electronică, rock sau hip-hop, Sziget aduce pe scenă cei mai în vogă atriști ai momentului și nu se ferește de o varietate muzicală incredibilă.
În 2017 vor urca pe scenă nume precum Kasabian, Major Lazer, Pink, Wiz Khalifa, PJ Harvey sau Interpol, iar abonamentele încep de la 299 €. Puteți achiziționa și bilete pe zile, iat siteul festivalului poate fi urmărit și în limba română.

Exit, Serbia

Exit
Un alt festival aproapiat de țara noastră este celebrul Exit. În iulie, în jur de 190.000 de petrecăreți din Europa și din toată lumea se opresc în Novi Sad pentru cinci zile de concerte și petreceri.
La fel ca Szigetul, Exit se desfășoară lângă Dunăre, mai exact în vechea cetate Petrovaradin. Și, la fel ca Szigetul, artiștii prezenți acoperă o gamă variată de genuri și gusturi. În 2017 îi veți putea vedea pe The Killers, Years & Years, Liam Gallagher, dar și pe Hardwell, Nina Kraviz sau Noisia. Abonamentele încep la prețul de 299 de lei, în funcție de câte zile doriți să petreceți în acest loc magic. Pagina siteului de unde puteți achiziționa bilete poate fi citită și în limba noastră.

Glastonbury, Marea Britanie

Glastonbury
E cam departe, știm, dar Glastonbury reprezintă, pentru iubitorii sunetelor alternative, unul dintre cele mai apreciate festivaluri de muzică din Europa. Desfășurat în apropierea satului Pilton, Somerset, Glastonbury există încă din 1970. În prezent, are o durată de cinci zile, găzduind în jur de 130.000 de participanți.
În 2017, i-ați fi putut vedea pe scenă pe Radiohead, Foo Fighters, The xx, Alt-J, dar și pe Katy Perry sau Dizzee Rascal. Spunem „i-ați fi putut” deoarece, în momentul scrierii acestui articol, festivalul este sold out. 2018 va fi un an de pauză, după care Glastonbury va reveni în 2019, într-o locație nouă. Dacă sunteți iubitori ai rockului, nu strică să începeți de pe acum să strângeți bani pentru călătorie și o experiență muzicală de neuitat.

Tomorrowland, Belgia

Tomorrowland
Iubitorii muzicii electronice probabil deja au făcut ochii mari. Tomorrowland a întrecut de mult orice așteptări și limite, în comparație cu alte festivaluri de muzică. Nu-i de mirare că, datorită cererii mari, a fost extins pe două weekenduri consecutive.
Localizat în orașul Boom (ce nume potrivit), Tomorrowland așteaptă peste 300.000 de mii de vizitatori în acest an. Nu vă faceți planuri, căci biletele devin sold out în câteva minute de la punerea lor în vânzare, astfel încât exită liste de așteptare la care trebuie să vă înscrieți foarte din timp. Nu așteptați nici anunțarea lineup-ului, căci, printre cele 14 scene deschise zilnic, veți găsi cu siguranță ceva pe placul vostru. De la DJ mainstream precum David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix sau Tiësto, la scene dedicate exclusiv genurilor house, techno, trance, hardstyle, hardcore și multe altele, Tomorrowland este într-adevăr o mecca a petrecerilor de muzică electronică.

Awakenings, Olanda

Awakenings
Intrăm deja pe teritoriul festivalurilor mai „de nișă”. Dacă Tomorrowland înglobează mai multe genuri de muzică electronică, Awakenings este un festival sinonim cu techno.
Cu o istorie de 20 de ani, festivalul din Amsterdam așteaptă în jur de 70.000 de vizitatori, în cele opt zone mixând asemenea DJ precum Adam Beyer, Nina Kraviz, DJ Rush, Paula Temple sau Chris Liebing. Abonamentul pentru 2017 costă 95 €, iar experiența unui rave în cea mai petrecăreață capitală a Europei nu trebuie ratată.

Hellfest, Franța

Hellfest
Dacă am văzut deja festivaluri interesante pentru iubitorii de rock, ar trebui să aflăm care este „raiul” ascultătorilor de metal \m/ Orice pletos cu tricou negru cu trupa lui preferată îți poate spune că Wacken Open Air din Germani este mecca metalului. De câțiva ani, însă, Hellfest l-a cam luat din urmă, prin prezența unor nume mai mari, un lineup mai variat și o prezență a publicului ce depășește suta de mii.
În 2017, pe lângă legende ale rockului precum Deep Purple, Aerosmith sau Linkin Park, metaliștii se pot bucura de peste 130 trupe, printre care enumerăm Slayer, Behemoth, Kreator sau Rob Zombie. Prezențe mai puțin cunoscute, dar cu o bază serioasă de fani, se vor desfășura pe scene dedicate subgenurilor de metal: thrash, death, black sau doom metal, dar și metalcore, grindcore sau diferite subgenuri de punk. Abonamentul pentru cele trei zile costă 199 €.

Wave-Gotik-Treffen, Germania

Wave Gotik Treffen
Încă din anii ’80, subcultura goth și-a făcut simțită prezența în scena muzicală europeană. Din păcate (sau din fericire?) a rămas o scenă exclusivistă, astfel că, în afară de Germania, puține țări oferă festivaluri de muzică dedicate acestei comunități globale.
Însă, la începutul verii, întreg orașul Leipzig se transformă, timp de patru zile, în cel mai important festival goth din lume. „Goth” nu este o etichetă atribuită doar ascultătorilor de gothic rock, astfel că genurile muzicale abordate variază de la rock și metal, până la industrial, electro, noise sau neo-folk. În 2017 veți putea vedea nume precum The 69 Eyes, Amanda Palmer, VNV Nation, Suicide Commando sau She Past Away, alături de multe alte evenimente artistice desfășurate prin tot orașul.
Abonamentul costă 120 € pentru toată durata festivalului care așteaptă anual în jur de 20.000 de vizitatori.

Defqon.1, Olanda

Defqon.1
Că Olanda este, în prezent, patria rave-urilor și a DJ-ilor celebri, am înțeles deja. Specifice țării sunt două subgenuri de muzică electronică destinate celor cu timpane puternice și picioare rezistente. Stilurile hardstyle și hardcore se caracterizează prin kick-uri agresive și un bass zgomots. Nu sunt accesibile tuturor ascultătorilor de muzică electronică, dar dacă genuri precum techno sau trance vi se par prea „soft”, atunci e cazul să strângeți bani pentru Def… Qon… ONE!
Localizat în satul Biddinghuizen (la aproximativ 70 km de Amsterdam), Defqon.1 durează trei zile, timp în care este vizitat de aproximativ 100.000 de raveri. Pe scenele impresionant construite urcă DJ precum Brennan Heart, Zatox, Radical Redemption, Angerfist sau Dr. Peacock. Abonamentele costă 134 € și devin rapid sold out. Din păcate, acesta este cazul și pentru anul 2017. Ne cerem scuze, dar v-am zis că vom prezenta numai festivaluri tari, nu?

Out4Fame, Germania

Out4Fame
Nu, iubitori ai hip-hop-ului, nu v-am uitat. Știți prea bine că această subcultură este asociată aproape exclusiv Statelor Unite al Americii, astfel că festivalurile de hip-hop din Europa nu sunt chiar atât de cunoscute. Totuși, de pe la sfârșitul anilor ’90, s-a insistat asupra ideii de hip-hop ca mișcare globală. Fiecare țară are rapperii ei autohtoni, iar orice ascultător ajunge rapid la nume mainstream sau underground din scenele americane.
Germania este o țară unde hip-hop-ul a căpătat proeminență. Out4Fame este cel mai tânăr festival de pe lista noastră (există abia din 2014), dar lineup-ul este mai degrabă format din artiști apreciați de puriști ai genului, spre deosebire de alte festivaluri care aduc rapperi ce astăzi abordează un stil excesiv de comercial.
Astfel, în august 2017, în Dortmund, timp de trei zile, îi veți putea vedea pe scenă pe Common, DJ Premier, D.I.T.C., Kool G Rap sau Jedi Mind Tricks, alături de mulți alți rapperi locali sau chiar din alte țări europene. Abonamnetele costă 115 €, dar dacă doriți un „hip-hop party” de neratat, tocmai l-ați găsit.
Camping
Sperăm că v-a plăcut călătoria noastră printre cele mai tari festivaluri de muzică din Europa. Dacă v-am făcut poftă, nu putem decât să ne cerem scuze că multe evenimente de pe lista noastră sunt deja sold out. Totuși, am încercat să prezentăm doar la crème de la crème, așa că începeți să vă faceți planuri pentru la anul. Dar chiar și pentru vara lui 2017, Europa mai are multe astfel de festivaluri care încă vă așteaptă cu brațele și porțile deschise.