Sus

Fără îndoială, Cracovia este un oraş cu un farmec aparte ce te va cuceri încă de la prima vedere. În apropierea sărbătorilor de iarnă, atmosfera este unică, Cracovia găzduind unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa.

În minivacanţa de 1 decembrie, Echipa Hello Holidays a călătorit pe 5 dintre circuitele noastre, tocmai pentru a lua pulsul evenimentelor, direct de la faţa locului.

Doamna Mihaela Voicu, turista noastra, alături de care am călătorit împreună la Cracovia, a ales să ne împărtăşească câteva impresii personale, după întoarcerea din vacanţă:
 
„Aflasem de la niște prieteni care au fost vara trecută la Cracovia, că este un oraș minunat. Așa că, m-am grăbit să profit de oferta Hello Holidays, pentru Piața de Crăciun de la Cracovia, care arăta generos: prima seară la Budapesta, cu croazieră pe Dunăre, apoi popas la Zakopane, vizita sanctuarului de la Jasna Gora (mănăstirea Czestochowa, cu faimoasa „Madonă Neagră”) și salina Wieliczka.

În ciuda avertismentelor de vreme proastă, am pornit pe 29 noiembrie, în zori. Autocarul era bine încălzit și foarte confortabil. Am sosit în cursul serii la Budapesta, pe o vreme geroasă, destul de devreme pentru a beneficia de un mic tur de oraș (Piața Millenium, Citadela), însoțite de explicațiile foarte competente ale ghidului nostru, dl. Cătălin (care ne însoțise și cu doi ani în urmă, la Istanbul, și putusem aprecia încă de atunci profesionalismul său, bogăția și pertinența informațiilor oferite într-o limbă română corectă și bine folosită), dar prea târziu pentru a mai putea face croaziera pe Dunăre.

A doua zi ne-am continuat drumul. După ce am traversat Slovacia, am intrat în Polonia străbătând un sătuc ca de basm, cu toate casele din lemn, cu acoperișuri ascuțite, pentru a ajunge la începutul după amiezii în renumita stațiune de sporturi de iarnă Zakopane, unde ne-a întâmpinat un peisaj feeric de iarnă, magazine luminate, unde bijuteriile de ambră aruncau o lumină caldă, care contrasta cu albul argintiu al zăpezii.
Seara am ajuns la Cracovia, unde ne-am cazat la hotelul Conrad. Când l-am văzut situat pe autostradă, m-am gândit că nu se va putea ajunge în centru decât cu taxiul, dar a doua zi mi s-a explicat de la recepție că nu am de mers decât 10 minute, după care iau un autobuz care mă va lăsa chiar în centrul vechi. Așa că înarmată cu „Ghidul drumețului”, am pornit cu curaj pe o lapoviță ce n-a contenit toată ziua, transformându-se mai apoi într-o ploaie „sănătoasă”, agrementată de un vânt puternic. Dar toate astea nu au mai contat când am ajuns în orașul vechi și am putut vedea bogăția ofertei culturale. Nu aș ști ce să laud mai întâi, piața mare cu faimoasa Hală a postavurilor, biserica Sfânta Maria, una din cele mai frumoase biserici gotice din Europa Centrală, cu superbul altar din lemn sculptat de meșterul Veil Stoss, biserica Sfânta Ana, una din cele mai renumite biserici baroce din Europa, colina Wavel, cu castelul și catedrala. Un tur de oraș cu un mini-car electric mi-a permis să văd și cartierul Kazimierz, cu partea creștină (și aici de menționat biserica Sfântul Sacrament, cu un superb altar baroc din argint aurit) și cartierul evreiesc, extrem de pitoresc, care și-a păstrat înfățișarea interbelică, unde s-a turnat „Lista lui Schindler”.

Nu am decât regretul de a nu fi avut timpul de a vizita castelul Wavel în interior, muzeul Czartoryski, aflat în renovare, și de a fi avut parte de o vreme neprietenoasă.

A doua zi am plecat spre Czestochowa, un loc care te umple parcă de energie pozitivă și te ajută să înțelegi rezistența și dârzenia unui popor pe care nimic nu l-a putut îngenunchia.

Vizita noastră în Polonia s-a încheiat pe 3 decembrie, cu o vizită la salina Wieliczka, înscrisă și ea în Patrimoniul UNESCO, exploatată încă din secolul al XIII-lea, amenajată în forma care se vizitează acum din secolul al XVIII-lea, unde am beneficiat de o vizită ghidată de 2 ore în limba engleză.

Nu aș vrea să închei impresiile despre acest periplu polonez înainte de a face o mențiune pentru hotelul Conrad: confortabil, cu un personal amabil, oferind un mic dejun nu doar variat și copios, dar și rafinat (să menționez doar somonul afumat sau brânzeturile franțuzești!), și având și avantajul de a fi situat vizavi de un mare Centru comercial.

În sfârșit, un cuvânt de mulțumire pentru domnii șoferi – îmi pare rău că nu le-am reținut numele! – excelenți profesioniști, amabili, politicoși, contribuind esențial la reușita excursiei.
În ceea ce mă privește, doresc să mă întorc la Cracovia, să văd ceea ce a rămas nevizitat și să mă bucur, într-un moment mai adecvat, de o vreme mai clementă și de ziua mai lungă.

Mulțumesc agenției Hello Holidays, a cărei clientă fidelă sunt de 4 ani, și îmi doresc să ne ofere în continuare excursii frumoase și la prețurile abordabile, care o fac preferată de mulți dintre noi.”
 
Aşadar, bucuria turiştilor noştri este şi bucuria noastră! 🙂