Sus

Știm că pentru majoritatea turiștilor Atena înseamnă Acropole și Plaka. Încearcă să nu fie și pentru tine așa. În viitorul sejur, city break sau circuit în Atena, descoperă unul dintre cele mai fermecătoare și autentice cartiere ale sale: Pangrati. Dacă până mai ieri era un cartier uitat de lume, astăzi Pangrati se confruntă cu un boom turistic. La prima vizită, însă, cartierul este un mister total, pentru că, deși se află la doar 15 minute de mers pe jos de Piața Syntagma, puțini merg mai departe de celebra atracție din marmură: Stadionul Panathenaic a cărei măreție te marchează. Capodopera, în formă de potcoavă, se află în perimetrul centrului istoric al Atenei, cu „gura” de marmură albă deschisă parcă spre oraș. Și, concentrați pe spectaculozitatea ei, puțini se mai întreabă ce se află în cealaltă direcție, în spatele structurilor din marmură cu niveluri și de dealurile care flanchează Kallimarmaro. Ei bine, acolo, se află unul dintre cele mai fermecătoare și autentice cartiere ateniene: Pangrati.

În culisele unui teatru mic

Odată ce-i treci pragul, te simți ca în culisele unui teatru mic, într-o lume ascunsă, cunoscută doar de localnici. Aici locuiesc adevărații atenieni, muncesc, mănâncă și se bucură de zilele însorite ale Greciei. Crezi că ți-ar plăcea să-i descoperi, să-i cunoști? Îți recomandăm să mergi de-a lungul străzii Agras, printre pini și chiparoși, până în vârful dealului Ardittou. Zona găzduiește fragmente dintr-un altar dedicat zeiței străvechi a averii, Tyche, și îți oferă priveliști neașteptate ale Acropolei, a orașului modern și a drumurilor încântătoare dinspre mare. Îți poți imagina un așa peisaj?

Pangrati nu are un stil uniform, conturat de o arhitectură specifică. Nu vei găsi clădirile neoclasice de pe cărțile poștale, precum Plaka, cartierul fiind un mix arhitectural mult mai divers, de la vile vechi princiare, până la blocuri de apartamente din mijlocul secolului XX. Demult, această mică zonă avea 23 de cinematografe, iar clădirea Cinema Palas, ce datează din 1925, indică bogăția de odinioară. Merită să-ți iei o pauză de câteva minute să-i admiri mai pe îndelete detaliile arhitecturale.

Atmosferă pariziană

Există un colț în Pangrati numit Piața Proskopon care îți insuflă mai degrabă o atmosferă pariziană decât ateniană. O zonă mult mai continentală decât mediteraneană, unde piața este plină de cafenele cu scaune așezare pe trotuare, mărginite de copaci înalți și de clădiri de apartamente înalte, care lasă spațiu și clădirilor mai mici și mai elegante, în nuanțe pastelate. În cea mai mare parte, cartierul și-a păstrat intacte multe dintre comorile vechi, combinându-le însă cu diverse întreprinderi noi.  În partea opusă a cartierului din Piața Proskopon, în jurul Pieței Varnava, există un restaurant stil bufet, dar extrem de boem, pe care îți recomandăm să-l încerci.

Schimbă ritmul

Lasă zgomotul din Piața Varnava și îndreaptă-te spre vest, spre Markou Mousourou, Nikiforou Theotoki și străzile din jurul marginii vestice ale dealului Ardittou. Vei simți că ai făcut un pas, care te-a dus un secol în trecutul Atenei. Te așteaptă vile independente, în stil eclectic. Continuă spre vest până ajungi la Primul Cimitir din Atena, a cărui intrare se află în vecinătatea cartierului Mets. Cu mausoleele sale ornamentate și arterele mărginite de copaci, acesta este varianta Atenei pentru faimoasa Père Lachaise din Paris. Acest cimitir este o frumusețe, o oază de liniște înconjurată de pini înalți și chiparoși, ce formează o barieră împotriva zgomotului traficului urban.

La câțiva metri de aici, vei descoperi o alta față a unicului cartier. Pangrati te înconjoară cu bună voie și distracție, cafenelele și barurile fiind deschise toată ziua și noaptea. Pangrati are acel ceva care ne face să alegem vacanțele în Grecia din nou și din nou: atmosfera autentică a Atenei, explorare și distracție. Iar odată cu deschiderea noului muzeu de artă Goulandris, de pe strada Eratosthenous, care a avut loc în octombrie anul trecut, în Pangrati, energia artistică și culturală a fost reînviată, prin lucrările incredibile marca Monet, Picasso, Kandinsky și Van Gogh.

Poate ai fost deja în Atena. Poate n-ai fost foarte impresionat sau poate te-ai îndrăgostit de ea. Oricum ar fi, îți recomandăm încă o vacanță, în care să descoperi și alte cartiere ale sale. Da, Plaka este aparte, Acropole este istorie, tavernele sunt minunate și magazinele un răsfăț pentru sesiunile de shopping. Adaugă la ele atmosfera din Pangrati și vei adora vacanțele în Atena.

Foto: © Angelos Giotopoulos