Sus

A început numărătoarea inversă pentru vacanța de Paște. Credincioșii așteaptă Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante, dar nu oricum, ci puși pe petrecere. Bineînțeles, în Grecia 😊 Înainte de începerea Postului Mare, grecii de pretutindeni se bucură de Apokries – Carnavalul. O sărbătoare care ține zile în șir, colorând fiecare colțișor al țării. Dar cel mai frumos este în Atena, unde localnicii se îmbracă în straie de sărbătoare, colorând străzile și bucurând inimile turiștilor. Carnavalul are loc în întreaga Grecia, cu festivități suprarealiste, la care îți recomandăm să participi și să-ți rezervi cazarea din timp. Pentru o astfel de sărbătoare, planurile se fac din timp. Crede-ne, nu ai vrea să ratezi așa ceva.

Alătură-te festivalului de trei săptămâni, în cadrul căruia sunt organizate parade de costume, mese cu delicii de post și diverse activități gratuite pentru familii. De ce Atena? Pentru că se pliază mai mult pe stilul nostru, al celor familiști și al cuplurilor puse pe distracție. Carnavalul din Atena prezintă copii îmbrăcați în super eroi, prințese sau pisici mustăcioase. Așteaptă-te la conferi, la adulți costumați și la mult chef de viață. Așa, în stilul inconfundabil tradițional al Greciei.  Carnavalul din Atena nu este cunoscut pentru paradele și ambarcațiunile luminate. Nu are parade asemănătoare cu cele din Rio, New Orleans sau Veneția. Dar prezintă o extravaganță a preparatelor din carne și o introducere sublimă în stilul grecesc de post. Dacă și tu te regăsești printre carnivori… „Joia Aromată” este ziua ta de răsfăț cu carne la grătar.

„Dezlegare” la carne

Tsiknopempti ar putea fi tradus prin „fum” sau „joia aromată”. Ea marchează ultima zi în care se poate mânca carne, înainte de începutul Postului. Pentru ortodocșii greci, cele 40 de zile ale Postului reprezintă perioada de purificare a trupului și a sufletului. Consumul de carne în timpul Postului este privit ca un mare păcat, pedepsit în Grecia bizantină. Deși nu toată lumea postește în Postul Paștelui, în Grecia, Tsiknopempti rămâne sărbătoarea ideală a carnavalului. Oriunde pășești în Atena, găsești grătare improvizate, amenajate în fața magazinelor încă de la amiază. Până seara, vârtejul apetisant (tsikna) de cotlet la grătar, fripturi și cârnați umple aerul și dă startul unui desfăț culinar, cu preparate din carne. Bineînțeles, nu lipsește nici alcoolul tradițional, care alimentează distracția grecilor – mulți dintre ei organizând dansuri pe străzi. Atmosfera de carnaval predomină în cele trei săptămâni înainte de începerea Postului, apoi atinge apogeul în ultimul weekend. Dacă vrei să vezi o paradă muzicală de costume și dans, suburbia din sud-vestul orașului Moschato este locul unde să mergi zilnic. Plaka este locul unde să fii noaptea, când străzile spline de localnici se umplu de confetti.

O sărbătoare pentru a marca începutul Postului

Cea mai încântătoare și neobișnuită sărbătoare a Carnavalului din Atena este Kathara Deftera sau Lunea curată. Spre deosebire de Miercurea Cenușii, începutul Postului în Grecia nu este marcat de sobrietate și frunți încruntate, încărcate cu cenușă. Este o zi de picnic și de lansare de zmeie împreună cu familiile. Lunea Curată este dedicată festivităților fără preparate din carne. Tavernele și mesele de picnic sunt pline cu salate delicioase, fructe de mare, scufundări și pâine fără drojdie, numită „lagana”. Nu vei găsi nicăieri vreun preparat din carne în această zi a Carnavalului. În afară de carnea roșie, nu sunt permise produse din lapte, cu ouă sau pește. Delicatesele „fără sânge” precum creveții, caracatița, calamarii și crustaceele sunt permise și fac ca postul să pară un lux. Dacă ajungi în Atena în această perioadă, așteaptă-te să vezi pe cerul Atenei zmeie colorate, de toate formele și dimensiunile.

Admiră cerul în culori

Atenienii care nu au grădini se adună pe Dealul Philopappou, vizavi de Acropolă. Vin cu coșurile și zmeiele de picnic. Din cele mai vechi timpuri, grecii consideră că zmeiele sunt un simbol al purității și o modalitate pentru ca sufletul să se apropie de divin. Privirea zmeului care urcă spre cer este considerată un fel de meditație. Până după-amiază, zmeie de toate culorile luminează cerul de deasupra Atenei. Între timp, grecii de pretutindeni își urează „Kali Sarakosti” sau „Pst fericit”. O expresie pe care cu siguranță nu o veți auzi nicăieri în lumea de vest. Carnavalul pică de obicei undeva la sfârșitul lunii februarie sau la începutul lunii martie. Întrucât Biserica Ortodoxă încă respectă calendarul iulian, datele grecești pentru Carnaval, Post și Paștele variază de la an la an. Așa că verifică datele și ia-ți o vacanță în Atena sau pe Insula Evia de Paște. Și înainte, și de Paște. Vacanțele în Grecia sunt mereu o binecuvântare.