Sus
INSULA EVIA APUS

Multe sunt legendele legate de Insula Evia! Poetul Homer o aminteste pentru prima oara in Iliada, inchinand un imn razboinicilor neinfricati din aceste tinuturi, care au participat in Razboiul Troian. Ruinele vechilor cetati Eretria si Chalkis stau si astazi marturie pentru aprigele lupte purtate aici dar si pentru infloritoarea civilizatie a grecior antici.

Vechii greci erau nu numai razboinici de exceptie, ci si viticultori priceputi. Asa au ramas pana astazi, lucru pe care orice turist care vine in Evia il poate confirma. Un pahar de vin rosu savurat incetisor la o taverna pe malul marii e un rasfat de 5 stele! In plus, grecii din insula gatesc excelent, astfel ca te poti bucura de nenumarate suprize culinare la micile localuri si psarotaverne impanzite pe stradutele pricipale ale statiunilor. Pentru 8-12 euro, te poti bucura de o masa copioasa care include peste proaspat, fructe de mare, salate bogate si paine crocanta si aburinda.

Pentru atenieni, Evia este cea mai placuta destinatie de vacanta. Cu plajele sale linistite, cu izvoarele termale in care te poti scalda in voie, cu muntii sai inzapeziti si manastirile pline de har, Evia iti aduce liniste, bucurie, pace. Este o destinatie perfecta pentru cei care vor sa guste Grecia autentica, Grecia cea din afara statiunilor aglomerate!

Iar daca te temi ca te vei plictisi de plaja curata si marea albastra si cristalina, de frappe-urile reci savurate pe terasa dimineata si de baile termale revigorante, afla ca Evia te poate incanta si altfel. Cum? In primul rand, prin orasele sale pitoresti, muzeele si magazinele oachese din cele mai mari statiuni: Edipsos, Pefki, Halkida etc.  Nu uita sa treci pe la Sfantul Ioan Rusul pentru o binecuvantare. Manastirea Sfantului din localitatea Prokopi, aflata in nordul insulei, este de altfel si cel mai important simbol al insulei.

Vrei putina adrenalina? Atunci nu pierde Festivalul sporturilor nautice din Pefki, tinut in fiecare an timp de la sfarsitul lui iunie-inceputul lui iulie. Poti incerca o sesiune de kiting, waterskying sau poti alege parasailing – asa vei admira Evia de sus, de la inaltime.

In plus, din statiunile si porturile Eviei poti pleca in croaziere si excursii spre destinatii superbe din apropiere, printre care si una dintre insulele cu cele mai frumoase plaje din lume.

O alta destinatie superba in care se poate ajunge cu usurinta din Evia este Skiathos – se afla la doar o ora distanta de portul din Pefki. In fiecare zi, capitanul Kostas isi asteapta turistii pentru excursii de neuitat spre una dintre cele mai frumoase insule din lume. Skiathos este renumita pentru plajele sale de vis, in special Koukounaries, un loc unde natura salbatica, apa de un albastru curat si straveziu ca cerul si nisipul auriu se impletesc tainic, ca intr-o imbratisare. Nu degeaba se spune ca aceasta plaja este si cea mai frumoasa din Marea Egee. Turistii au tot timpul la dispozitie pentru plaja si baie, dar si pentru a explora frumusetile insulei. Spre seara se face imbarcarea catre Pefki, iar in timpul calatoriei turistii vor deveni spectatorii unui spectacol de neegalat, regizat de Kostas si trupa sa. Toti cei care povestesc despre el o fac cu zambetul pe buze si multa admiratie pentru inventivitatea grecilor si curajul lor. Curiosi? Va lasam sa descoperiti singuri despre ce e vorba.

Sudul Greciei este un taram al culturii, asa ca zona e impanzita cu multe situri arheologice. Va amintiti de celebrul oracol de la Delfi? Anticii considerau ca aici era „centrul pamantului”. Locul impresioneaza prin privelistile pline de maretie si ruinele vechiului templu si teatru din Delfi. Tot din Evia se poate ajunge in Atena, de care te poti bucura cel mai bine intr-un sejur prelungit. De sus, de pe Areopag, predica in primele zile ale crestinismului Sfantul Apostol Pavel, ale carui cuvinte se afla inscrise pe o piatra aflata la poalele sit-ului. Din acest loc poti vedea Atena de jur imprejur. Taxa de vizita pentru Acropole, aflat la o aruncatura de bat, este de 12 euro. Pe celalalte dealuri din zare se zaresc, mai timid sau semet, biserici si ruine ale unor vechi castele si temple.

Tot din Evia se pot organiza si excursii optionale catre Meteora, locul unde manastirile sunt suspendate in mijlocul cerului. Este un loc unic in lume, inclus in Patrimonul Unesco. Pe varfurile stancilor uriase se afla 24 de manastiri, dintre care doar sase sunt locuite astazi:  manastirea Schimbarii la fata a Domnului, Agios Stefanos, Marele Meteor, Sfanta Treime, Agios Nikolaos, Roussanou si Varlaam.

Grecia are bogatii pe care trebuie sa le simti, sa le vezi, sa le gusti. Sunt locuri de care te indragostesti, pe care nu le mai uiti si in care te intorci mereu, macar in gand, precum Evia.

Autor: Usturoi Melania

]]>