Sus

Vacantele si excursiile de o zi sunt preferatele noastre, dupa cum bine stiți, deoarece reprezintă modalitatea perfectă de a ieși din rutina zilnică și de a te bucura de rute și peisaje noi. Schimbăm aerul și, împreună cu el, atmosfera de zi cu zi. Și atunci, de ce să nu profităm de vacanțe cât mai des? Astăzi pornim spre o zonă bogată în istorie, spre Etar, Muzeul Etnografic în aer liber din Veliko Tarnovo, Bulgaria. O atracție aparte, care îmbină natura cu istoria și urmele sale. O găsești aici, alături de alte atracții care fac parte din circuitul zilei 😊 Însă, înainte, de a îți face rezervarea, hai să afli câte ceva despre ea.

Primul muzeu în aer liber din Bulgaria.

Muzeul etnografic Etar este primul muzeu în aer liber deschis în Bulgaria. Înființat la 7 septembrie 1964, el se află la opt kilometri sud de orașul Gabrovo. Ajuns aici, ți se deschid porțile spre o altă lume, care te invită la plimbări lungi pe ulițele sale pavate și care te introduce în meșteșugurile localnicilor. Te lași surprins de casele tradiționale, pictate în nuanțe de galben, portocaliu și albastru și descoperi pas cu pas tradițiile meșterilor locali. Dacă vrei să simți vârtejul trecutului, să vezi puterea miraculoasă a apei – care curge printr-o moară din lemn, să admiri arhitectura renascentistă, să te implici în obiceiurile naționale străvechi și să te relaxezi plimbându-te prin muzeul etnografic, Etar îți va bucura sufletul.

Întregul teritoriu muzeal se află pe șoseaua Gabrovo – Shipka, la 17 km cu mașina de nord de Shipka, și  acoperă o suprafață de 7 hectare și este format din 50 de situri. De-a lungul acestora sunt amenajate mori de apă, case cu ateliere de meșteșugari, locuri cu importanță socială și multe altele. Etar a fost proiectat de Gabrovian Lazăr Donkov (1908 – 1976), care a fost și primul director al muzeului. Scopul acestuia este ilustrarea arhitecturii, a stilului de viață și a trecutului economic al regiunii Gabrovo în perioada renașterii – în a doua jumătate a secolului 18 și începutul secolului 19.

Moara de apă Karadzheika, din 1780

Aproape 50 de magazine și ateliere se grupează de-a lungul ulițelor acestui complex istoric. Așezate între copaci de-a lungul unui afluent al râului Yantra, ele formează parcă un întreg complex de cunoaștere. Clădirile în stilul renașterii din secolul al XIX-lea, pictate ușor în albastru și în nuanțe de piersică, găzduiesc ateliere de brutari, lucrători în sticlă, fabricanți de pălării, bijutieri, lucrători de piele, olari, țesători și multe altele. Așezările sunt uimitoare și rar întâlnite în vreo altă zonă a țării. Dacă vrei să păstrezi cu tine o amintire ce ilustrează zilele de demult din Balcani, există suveniruri și piese de artă calitative pe care le poți achiziționa, precum obiecte de argint sau ceramică. Unele dintre ateliere sunt alimentate cu apă dintr-un curent ce traversează complexul, astfel că, printr-o plimbare pe alei, ai ocazia să vezi Moara de apă Karadzheika, ce datează din 1780. O reală bijuterie istorică.

Căsuțe tradiționale și obiecte de colecție

Exceptând cumpărăturile, căsuțele te ademenesc să le pășești pragul, la început prin design, apoi prin obiectele străvechi pe care le găzduiesc cu mândrie. Este posibil să zărești un vechi fierăstrău, un război de țesut sau foarfece vechi de cojocărie, toate bineînțeles de colecție. Ulițele te duc și spre Biserica Sfânta Bobotează, o replică a unui templu din 1868, regăsită în satul Radovtsi. Intră în complex fie pe partea nordică (lângă hotelul Stranopriemnitsa), la clădirea administrației centrale, fie pe partea extremă sudică, lângă parcarea cea mare. Există o taxă de intrare, însă îți recomandăm să nu ratezi această plimbare ce îți va ilustra și mai pe larg îndemânările de odinioară ale meșteșugarilor și îți va reda atmosfera acelor vremuri, care ne bucură sufletele multora dintre noi.  

Îți recomandăm o excursie de-o zi cu autocarul la Muzeul Etnografic în aer liber, din Veliko Tarnovo, și te așteptăm apoi cu un review. O să îți placă!