Sus
kavala1

Fiind construit in forma de amfiteatru, nu exista niciun punct in orasul-port Kavala care sa nu ofere o privire spectaculoasa asupra azurului Marii Egee. Situat in nordul insulei Thasssos, Kavala impresioneaza vizitatorii prin istoria sa bogata si tumultoasa, prin viata de noapte activa, dar si prin bucataria variata, a delicioaselor feluri din peste si fructe de mare.
Intemeiat in secolul al VII-lea inainte de Hristos, orasul a purtat initial numele Neapolis (orasul nou), ca multe alte colonii grecesti din acea perioada. A fost primul oras din Europa in care a pasit Sfantul Apostol Pavel. Traditia spune ca o urma a piciorului sau poate fi vazuta intr-unul din stalpii antici de langa biserica Agios Nikolaos.
Secole mai tarziu, bizantinii l-au redenumit Christoupolis (orasul lui Hristos), iar micul port a devenit un centru comercial important, facand legatura intre Constantinopole si Salonic. Tot in perioada aceea au fost construite zidurile si depozitele de armament bizantin, care pot fi vazute si in ziua de astazi.
Chiar daca in 1391 otomanii au distrus si jefuit orasul, Kavala a renascut sub domnia lui Suleiman Magnificul. In secolul al XVI-lea, sultanul a comandat repararea apeductului Kamares, devenit unul din simbolurile orasului.
Punctul maxim de prosperitate al Kavalei a avut loc la inceputul secolului XX, cand burghezia interbelica a dezvoltat o importanta industrie a tutunului. Vechile depozite au fost bine pastrate, unul din ele fiind transformat chiar intr-un Muzeu al Tutunului.
Astazi, arhitectura neoclasica domina Kavala, care a devenit o alternativa ieftina si romantica pentru iubitorii turismului citadin. Noaptea cluburile sunt pline, iar ziua puteti sa va delectati cu scrumbii la gratar, midii cu orez si vinete umplute, in restaurantele ce au o inevitabila priveliste spre mare.
In acelasi timp, daca albastrul egeean devine prea greu de rezistat, va puteti indrepta spre una din numeroasele plaje din Golful Kavala sau sa luati un vapor pana pe insula Thassos.
Iubitorii traditiei o vor gasi in satele din imprejurimile orasului. Intrucat in nordul tarii exista toate cele patru anotimpuri, va puteti bucura de blanzile ierni elene, dar si lauda ca ati fost la schi in Grecia, daca mergeti pe Muntele Pangeon.
Adesea trecut cu vederea, Kavala va poate oferi o experienta greceasca unica. Este un oras de care va veti indragosti si in care veti dori sa reveniti ani si ani la rand.