Sus

Ti-am mai povestit de-a lungul vremii despre Parga, bijuteria ascunsa a Greciei, despre orasul adorabil si plajele minunate. A sosit momentul sa iti spunem ca vacanta ta in Parga inseamna mai mult decat relaxare la plaja, pentru ca in zona poti sa vizitezi orase si sate traditionale, dar si obiective istorice.

Cateva recomandari: istorie si legende

Unul dintre orasele care contribuie la popularitatea zonei este Paramythia, cu stradute inguste, case vechi si localnici care vand obiecte de cupru si alama. Tot aici descoperi si vestigiile Castelului Paramythia, construit de Iustinian in secolul al VI-lea. Un alt orasel istoric care te va incanta este Margariti, cu ruinele unui castel venetian, o moschee construita de otomani, berze care stau linistite in cuiburile de pe acoperisurile caselor si o atmosfera atat de relaxata incat vei crede ca te-ai intors cateva secole inapoi in timp.

Daca esti pasionat de istorie si legende iti recomandam sa ajungi la Nekromanteion din Epir, templu antic grecesc. Se spune pelerinii care veneau aici, la „Oracolul mortii” puteau sa intre in legatura cu cei dragi trecuti pe taramul celalalt. In apropiere se afla satul Glyki si raul Aheron, despre care se crede ca ar fi miticul rau Stix.

Produse locale: suveniruri din Parga

Localnicii sunt artisti desavarsiti si te vor imbia cu tot felul de artefacte – de la bijuterii, la obiecte de arta sau obiecte utile – create de ei in atelierele pe care le descoperi in timp ce te plimbi pe stradutele din Parga.

Parga are o traditie seculara in pregatirea dulciurilor, a gemurilor si dulceturilor. Pentru ca zona este foarte bogata in productia de fructe, una dintre modalitatile de a utiliza fructele, pe langa uscarea la soare, era prepararea siropurilor sau gemurilor. Te sfatuim sa incerci preparatele locale, chiar daca iti va fi greu sa alegi intre nenumaratele sortimente de siropuri si gemuri.

Sapunul cu ulei de masline le va cuceri pe doamne, fara indoiala. Inca din vremuri stravechi, grecii fabricau sapun folosind uleiul de masline, pentru ca era o substanta pe care o aveau din abundenta. Observand nenumaratele beneficii, cu timpul fiecare gospodarie a inceput sa fabrice acest tip de sapun. Astazi, in Parga poti vizita o veche fabrica de sapun din ulei de masline, unde vei afla informatii interesante despre aceasta industrie si, ca bonus, vei fi invitat sa gusti cateva sortimente de uleiuri de masline.

]]>