Sus

Suntem siguri că ai auzit despre Izmir. Vibrantul oraș cultural al Turciei, de care mulți ne-am îndrăgostit. Un ținut bogat istoric, în împrejurimile căruia sunt mult mai multe de descoperit. Pornind într-o călătorie spre capătul cel mai vestic al Turciei, descoperi o peninsulă cu trei mici orașe numite Çeşme, Alacati și Ilıca, trei destinații de vacanță extrem de populare printre locuitorii Turciei. Dacă, însă, Ilıca este ceva mai cunoscut datorită plajei sale întinse, înconjurată de o mare turcoaz uimitoare, pe fundul căreia izvorăsc ape termale de sulf, Çeşme și Alacati sunt mai retrase – reprezintă Turcia aproape neatinsă de puterea turismului în masă.

Çeşme și Alacati

De la windsurfing și izvoare termale la străzi pietruite, cu case în alb și albastru, orașele mici Cesme și Alacati sunt bijuterii ale timpului. Orașe cu monumente păstrate aproape intacte, străzi împodobite în diferite nuanțe de alb, gri și albastru, piețe ca-n timpurile de odinioară și restaurante cu bucate greu (dacă nu imposibil) de regăsit în altă parte a Turciei. Sunt atât de originale în structura și frumusețea lor, încât este greu să decizi unde să-ți petreci nopțile de cazare. Ambele situate pe țărmurile Mării Egee și la mai puțin de o oră de cel de-al treilea oraș ca mărime al Turciei, Izmir, Çeşme și Alacati sunt vizitate și promovate mai mult printre turci, păstrând tradiția și frumusețea locurilor intactă.  Datând din anii 1500, orașul este acum un refugiu de weekend pentru locuitorii din Izmir și Istanbul, având și celebrități și milionari care se bucură de acest refugiu liniștit. Și nici nu-i de mirare. Pe lângă originalitatea arhitecturală, apele din jurul Cesme și Alaçatı sunt cunoscute drept un „paradis pentru windsurfing” cu bune motive. Uimitoarea apă albastră a Mării Egee și curenții constanți sunt elementele cheie pentru distracție și recreere în sesiuni de windsurfing și kitesurfing.

Çeşme

La aproximativ 90 de kilometri de nebunia din Izmir, orașul Çeşme se află pe propria sa peninsulă. El a devenit un rival al stațiunilor Bodrum și Fethiye privind turismul de lux, fiind astăzi considerat refugiul celor faimoși și bogați. Un sejur în Çeşme nu este foarte ieftin, însă obținerea unei oferte bune este adesea o problemă de căutare și planificare. El te ademenește cu un amestec de apartamente și vile, dealuri abrupte și un stil de viață cosmopolit în lunile de vară, precum și cu trecutul bogat. Orașul este dominat de Castelul Cesme, precum și de marile sale case otomane. Castelul este o fortăreață militară restaurată, cu vedere la port. El găzduiește astăzi Muzeul de Arheologie Çeșme, cu afișe de busturi de marmură, monede metalice și artefacte din săpăturile din apropiere. Astăzi, regăsești aici un port mic, o mulțime de magazine și o viață de noapte plină de viață. Un pic mai departe se află  ruinele antice și zonele de scufundări.

Alaçatı

Alacati este orașul de pus pe cărțile poștale, cu străzi pietruite, case din piatră rustică și restaurante frumoase, în ciudățenia lor, și magazine de antichități. Datând din anii 1500, orașul Alacati este acum un refugiu de weekend pentru bogații din Izmir și Istanbul, celebritățile și milionarii bucurându-se de acest refugiu liniștit, asemenea Çeşme. Alacati este ca o pasăre de noapte. Ziua lenevește, iar noaptea se trezește brusc la viață, ademenindu-ți turiștii în restaurante cu meniuri aparte și cu prețuri piperate. Orașul este într-adevăr unul dintre cele mai bine păstrate secrete din Marea Egee a Turciei. Zona portuară găzduiește Cupa Mondială de windsurfing, iar zona sa de coastă este plină de golfuri liniștite și cluburi pline de viață. Este casa numeroaselor festivaluri de primăvară și vară, inclusiv a unuia care promovează bucătăria regională din Marea Egee.

Știai că două mari competiții: Big Fish Alacati și Turneul Internațional de Pescuit Alacati au loc toamna și sunt deschise pentru toți pescarii amatori? Trebuie doar să fii pasionat de pescuit și cu mult entuziasm de competiție! Și, chiar dacă nu câștigi, află că ambele evenimente sunt urmate de petreceri, unde te poți bucura de fructe de mare proaspete și muzică turcească de premiere 😊

Dacă îți place să călătorești, ia în calcul o vacanță în Cesme sau o vacanță în Alacati, așa cum am făcut și noi – pozele sunt originale, făcute în timpul sejurului nostru aici!