Sus

Maramures este fara indoiala una dintre cele mai frumoase regiuni din tara si ne incanta nu doar cu peisaje extraordinare, ci si prin arhitectura realizata din lemn, de unde si renumele de ,,tara lemnului”. Vizitand Maramuresul, vei calatori in timp, vei descoperi peisaje incantatoare, traditii pastrate cu sfintenie si vei avea parte de experiente unice. Poti vizita Maramuresul oricand, insa noi iti recomandam sa mergi macar o data si iarna, in preajma sarbatorilor, pentru a te bucura de obiceiuri traditionale si preparate delicioase. Poti ajunge in Maramures achizitionand un pachet turistic de la o agentie de turism si astfel nu vei avea nicio grija in plus. In continuare, iti prezentam cateva dintre obiectivele pe care le poti vizita intr-o vacanta in Maramures! 

Deoarece am spus ca Maramures poarta renumele de ,,tara lemnului”, primele obiective turistice pe care ti le recomandam sunt manastirile si bisericile din lemn. Sunt aproximativ o suta de astfel de bijuterii arhitecturale, iar opt dintre acestea se afla in patrimoniul UNESCO. Stilul arhitectural al ansamblurilor religioase este unul mixt, ortodox cu influente gotice. Dintre toate manastirile si bisericile, cele mai populare sunt Manastirea Barsana, Manastirea Sfintii Trei Ierarhi Ieud, Manastirea Sapanta Peri si Biserica de lemn din Budesti-Josani. Aceste manastiri si biserici se remarca prin acoperisuri deosebite, turnuri foarte inalte si inguste si picturi interioare de o frumusete rara. 

Ramanem tot in zona religioasa si iti recomandam si Cimitirul Vesel de la Sapanta. Cu siguranta ai auzit de acesta, fiind cel mai cunoscut obiectiv turistic din Maramures si din Romania. Cimitirul Vesel a fost infiintat in anul 1930, cand a fost sculptata si vopsita prima cruce specifica. Stiai ca toate crucile din cimitir sunt vopsite intr-o nuanta speciala, numita Albastru de Sapanta? Cimitirul Vesel este recunoscut nu doar pentru culoarea si modelul crucilor, ci pentru textele scrise pe fiecare cruce. Acestea sunt texte care descriu viata si moartea oamenilor intr-un mod original si haios. 

Un obiectiv turistic pe care nu multe persoane il cunosc este Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei. Este o fosta inchisoare din perioada comunista, in care au fost incarcerati si torturati foarte multi oameni, inclusiv persoane publice din acea epoca. Poti vedea cum aratau celulele in care stateau acei oameni si de asemenea vei afla totul despre istoria comunismului. 

Neaparat sa vizitezi si Sighetu Marmatiei, un orasel linistit si frumos, cu un bogat patrimoniu cultural, ce include foarte multe muzee. Unul dintre obiectivele turistice de neratat este monumentul ce reprezinta un cui imens. Despre Sighetu Marmatiei, se spune adesea ca se afla unde ,,se agata harta in cui”, asa ca acest obiectiv turistic este reprezentativ pentru oras. 

Dupa cum spuneam, Maramuresul are si numeroase obiective turistice naturale de o frumusete rara si la care se poate ajunge destul de usor. Prima pe lista este Cascada Cailor, situata in apropierea statiunii Borsa. Este cea mai inalta cascada din Romania si se poate ajunge aici cu telescaunul si apoi mergand putin pe jos, prin padure sau alegand o drumetie de maxim o ora. 

O atractie unica in lume este Lacul Albastru de la Baia Sprie. Acesta isi schimba culoarea in functie de temperatura si de modul in care ajung razele soarelui, astfel ca nu va arata niciodata la fel. Lacul s-a format in urma prabusirii unei mine, astfel ca mineralele influenteaza culoarea acestuia. Se ajunge usor la acest lac, mergand aproximativ 30 de minute din centrul orasului Baia Sprie. 

Am lasat la urma o experienta inedita, pe care trebuie sa o incerci macar o data in viata: o plimbare cu Mocanita. Traseul incepe din Viseu de Sus, traverseaza Valea Vaserului si Parcul Natural al Muntilor Maramuresului. Vei observa peisaje de o frumusete rapitoare si te vei bucura de fiecare clipa a calatoriei. 

Asadar, daca vrei sa descoperi o parte din frumusetile Romaniei, Maramuresul te asteapta!