Sus

Cultură fascinantă, peisaje uimitoare, gastronomie plină de arome și multă poftă de viață. Dacă privești Turcia dincolo de plaje, vei descoperi o altă lume. Un cămin pentru diferite sărbători și festivaluri, Turcia te îmbie la spectacole de muzică, evenimente sportive, festivaluri culturale, religioase și gastronomice. Există festivaluri în aproape fiecare oraș al țării, multe extrem de populare la nivel internațional, desfășurându-se în centrele orașelor importante precum Ankara, Antalya și Izmir.

10 festivaluri uimitoare din Turcia

Istanbul este principalul centru al festivalurilor. În săptămânile de vară, orașul găzduiește diverse festivaluri de muzică, fiecare cu propriul ritm. Vezi lista de mai jos și programează-ți vacanța în jurul acestor festivaluri și sărbători din Turcia. Vei fi uimit de atmosfera lor.

  • Târgul Mondial din Izmir
  • Ramadan
  • Kadir Gecesi
  • Festivaluri Seker & Kurban
  • Festivaluri de dansuri populare
  • Lupta cu cămile
  • Festivaluri de muzică
  • Rock Coca Cola
  • Festivalul Internațional de Operă și Balet Aspendos
  • Cappadox

1. Târgul Mondial Izmir

Sau cel mai vechi târg de expoziții din Turcia. Este unul dintre cele mai importante târguri din Turcia, remarcabil prin organizarea simultană a numeroaselor expoziții și festivaluri. El își are începuturile din 1948 și se desfășoară în complexul parcului Kültürpark, din orașul İzmir, la finele lunii august – primele zile ale lunii septembrie. Este o perioadă cu multă agitație și cu multe evenimente organizate, menite să-ți ilustreze cultura turcească din cele mai vechi timpuri. Este o lecție de istorie în sine, redată într-un stil modern extrem de atractiv. Târgul Mondial Izmir reprezintă unul dintre cele mai populare festivaluri din Turcia, chiar și în 2020.

2. Ramadan

Cel mai important festival religios este Ramadanul (Ramazan în turcă), luna musulmană de abținere de la apă potabilă, mâncare, tutun și orice contact sexual. Pe perioada în care are loc Ramadanul, majoritatea indivizilor postesc din zori până la apusul soarelui, iar unele restaurante se închid într-un anumit interval de timp sau își reduc semnificativ meniurile. Ramadanul este în luna a nouă în calendarul Islamic și marchează perioada postului obligatoriu pentru toți musulmanii. Acesta comemorează istoria sacră a Islamului, postul în sine reprezentând unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului. Este o perioadă calmă, frumoasă și încărcată spiritual, potrivită pentru o vacanță în care să simți atmosfera religioasă musulmană.

3. Kadir Gecesi – noaptea binecuvântată

Sau Noaptea hotărârii divine. Kadir Gecesi reprezintă, în religia islamică, noaptea în care Allah a început revelarea Coranului cel Sfânt, profetului Muhammad, prin intermediul îngerului Gabriel. Nu se știe cu exactitate noaptea în care are loc această sărbătoare, dar teologii musulmani afirmă că probabilitatea de a fi în cea de-a 27-a noapte a lunii Ramadan este ridicată. Moscheile sunt pline întreaga noapte, localnicii fiind încurajați să petreacă în adorare, rugăciune și căință. Este noaptea în care toate rugăciunile lor au o valoare deosebită. Atmosfera orașelor este cu totul specială, liniștea așternându-se pe străzi și încărcarea spirituală fiind puternică printre localnici.

4. Festivaluri Seker & Kurban

Șeker Bayramı este festivalul de trei zile care urmează după Ramadan, poreclit și Sărbătoarea Zahărului, acest eveniment este sărbătorit în special în familie. Se oferă cadouri și bomboane copiilor acasă, localnicii evitând să meargă în restaurante, alegând compania celor dragi. Este un festival despre și cu familie. Stilul de viață se schimbă drastic în aceste zile, deoarece urmează o trecere bruscă de la postul din timpul Ramadanului, la bucate care mai de care. Începând cu amiaza din ajunul zilei de sărbătoare,  școlile, băncile și chiar unele instituțiile private sunt închise timp de trei zile. Gospodinele își curăță casele, merg la cumpărături pentru bomboane și ciocolată, pregătesc baclava și alte produse tradiționale și așteaptă ca cea mai tânără generație să îi viziteze pe cei mai vârstnici. Oamenii se salută reciproc, spunând Bayramınız Kutlu Olsun/Mübarek Kutlu Olsun, adică „sărbătoarea ta să fie binecuvântată”.

5. Festivaluri de dansuri populare

Festivalurile culturale sunt cele mai fascinante. Ele oferă oportunitatea de a vedea cele mai bune momente de dans din Turcia, trupe care dansează pe diverse repertorii turcești, în costume tradiționale. Ei bine, ce altceva ți-ai mai putea dori când călătorești în astfel de locuri? Nu-ți face griji, bucate tradiționale găsești din belșug. Și, crede-ne, merită încercate.

6. Lupta cu cămile

Știi cum sunt luptele de tauri în Spania? Ei bine, în Turcia, se organizează lupte de cămile. Ce-i drept, aceste tipuri de evenimente nu sunt atât de răspândite ca-n Spania. Ele se limitează la regiunea Mării Egee, de-a lungul litoralului vestic. Evenimentele de acest gen se organizează în fiecare ianuarie, în apropiere de Efes, unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din Turcia. De cele mai multe ori, câteva cămile, numite tauri, luptă pentru o cămilă frumoasă, numită vacă.

7. Festivaluri de muzică

Cele mai populare festivale de muzică au loc în zona Gumusluk din Turcia. O mare parte din aceste festivaluri încep în data de 5 septembrie, dar unele evenimente clasice se desfășoară și în iulie, august și septembrie. Orchestrele simfonice sunt ca o oază de relaxare după o zi lungă de vizitare, moment în care te poți bucura de muzică și poți realiza un rezumat frumos al zilei. Dacă îți dorești să asiști la unul dintre aceste evenimente, achiziționează-ți vacanța din timp și rezervă-ți bilet la eveniment cu mult timp în avans deoarece biletele se vând rapid. Acest festival se organizează de obicei în Istiklal Caddesi, pe la finele lunii martie – mijlocul lunii aprilie.

8. Rock’n Coke

Da, Rock și Coca Cola, ce ți-ai putea dori mai mult? 😊 Rock’n Coke a fost recunoscut ca festival în 2003, este sponsorizat de Coca-Cola și este organizat la sfârșitul lunii august / începutul lunii septembrie la aerodromul Hezarfen, districtul Çatalca din Istanbul. Așteaptă-te la un lanț de concerte de două zile, cu interpreți naționali și internaționali, precum Travis, Limp Bizkit, Placebo, Muse, Iggy Pop, Linkin Park, Gogol Bordello și alții. Deși este orientat în principal pe rock, Rock’n Coke găzduiește și alte genuri muzicale, cum ar fi house sau rap.

9. Festivalul Internațional de Operă și Balet din Aspendos

Festivalul Internațional de Operă și Balet Aspendos este organizat de Direcția de Stat a Operei și Baletului din Turcia din 1994. Festivalul se desfășoară anual în fiecare iunie și iulie în Teatrul Roman Aspendos, de lângă Antalya, de aproape 2000 de ani.  Aspendos este unul dintre cele mai păstrate teatre din lume și este cunoscut pentru că găzduiește doar formații internaționale de operă și balet renumite.

10. Cappadox

Mulțime, dans, muzică, petrecere, chiar în mijlocul frumosului peisaj din Cappadocia. Cappadox este un festival de muzică, artă contemporană, evenimente în aer liber și gastronomie, care se organizează anual din 2015. Pe lângă artiști internaționali de renume, printre care Mercan Dede, Rhye și Ilhan Ersahin, aici vei descoperi unele dintre cele mai bune preparate tradiționale din Turcia. Una dintre cele mai interesate caracteristici ale festivalului este flexibilitatea sa, care permite vizitatorilor să participe la evenimente în funcție de preferințele lor. Deci, nu trebuie să participi în toate cele cinci zile sau la fiecare eveniment, ci poți opta în funcție de interesul tău. Mii de vizitatori, atât din interiorul, cât și din afara Turciei, iau cu asalt regiunea pe la mijlocul lunii iunie, tocmai pentru acele câteva zile de distracție turcească.