Sus

Acest articol nu este pentru cei slabi de înger. În același timp, nici nu se vrea un avertisment pentru a nu vizita un anumit oraș din listă. Veți recunoaște numeroase capitale (în unele probabil ai fost deja) pline de istorie și de monumente „normale” pe care le puteți vedea. Însă, pentru iubitorii misterelor, ai poveștilor macabre și care găsesc plăcere în senzația fiorilor reci pe șira spinării, există numeroase locuri care le-au adus acestor destinații renumele de orașe bântuite.

Praga

Centrul vechi din Praga
Cu istoria ei bogată, atmosfera romantică, arhitectura gotică și prețurile accesibile, capitala Cehiei este încă la mare căutare pentru iubitorii vacanțelor urbane. Când vine însă vorba de orașe bântuite, Praga apare des în discuție.
Câteva fantome sunt deja vestite printre localnici și turiști. Poate cea mai cunoscută poveste este cea a Templierului decapitat, care circulă noapte pe străzi cu capul său în mână. Pentru a aduce odihnă spiritului, un om ar trebui să ia sabia cavalerului și să-l străpungă cu ea, deși probabil ar fi ultimul lucru la care v-ați gândi dacă ați avea ghinionul să vedeți această apariție.
Alte fantome celebre sunt Bărbierul Nebun – care a înnebunit în urma morții soției sale și a început să atace oameni pe stradă, înainte de a fi omorât de soldați – și Scheletul Cerșetor – fantoma prietenoasă a unui tânăr sărac care și-a donat trupul medicinei.

Roma

Cripta Capucinilor din Roma
La cât de multe catacombe antice se găsesc în cea care odată era capitala lumii, nu-i de mirare că Roma se află în lista noastră de orașe bântuite. Una din cele mai cunoscute fantome ale orașului este cea a lui Beatrice Cenci, o tânără de 22 de ani, care a fost executată pentru că și-a omorât soțul abuziv. Se spune că fantoma ei poate fi văzută în fiecare an, pe data de 11 septembrie, pe Ponte Sant’Angelo.
Un loc pe care turiștii căutători de macabru n-ar trebui să-l rateze este Muzeul și Cripta Capucinilor. Aici se pot vedea scheletele a peste 400 de călugări care decorează pereții și formează chiar piese de mobilier (cum ar fi celebrul candelabru făcut din oase de mâini și picioare).

New Orleans

Casa LaLaurie, New Orleans
Statele Unite ale Americii sunt pline de orașe bântuite, dar niciunul nu este la fel de renumit ca New Orleans. Capitala statului Louisiana este deseori asociată cu practicanții religiei și magiei voodoo. Deși astăzi acestea servesc mai degrabă ca un magnet pentru turiști, New Orleans nu duce lipsă nici de povești cu fantome.
Spiritul celebrei regine voodoo Marie Laveau bântuie, se spune, cimitirul St. Louis în ajunul sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul (23 iunie). Cimitirul pare a mai fi „populat” și de spiritie ale soldaților căzuți în Războiul Civil American.
Pentru case bântuite, nu trebuie să mergeți mai departe de vila lui Madame Delphine LaLaurie, aflată în Cartierul Francez. Aici se spune că această aristocrată și-a ucis și torturat sclavii, ale căror spirite au rămas în blestemata reședință.

Paris

Rue Chanoinesse, Paris
Poate mai celebre decât cele din Roma sunt catacombele din Paris, pline și ele de osuare înspăimântătoare care pot fi vizitate. Orașul luminilor nu este însă lipsit de povești întunecate cu fantome renumite.
Poate cea mai cunoscută este cea a Bărbierului Demon de pe Rue Chanoinesse. Povestea o știți probabil din piesa de musical „Sweeney Todd”, adaptată cinematografic de Tim Burton și avându-l pe Johnny Depp în rolul ucigașului. Deși piesa se desfășoară în Anglia, faptele reale care au inspirat-o s-au petrecut în secolul al XIV-lea, când un bărbier își omora victimele și le folosea carnea pentru a face plăcinte. Unii spun că fantoma bărbierului, dar și a victimelor, încă pot fi auzite în acea casă.
Printre fantomele istorice se numără și Omul Roșu – Jean Jupuitorul, asasinul reginei Caterina de’ Medici. Spiritul acestuia pare să se fi arătat multor aristocrați, prezicându-le moartea. Nici măcar Turnul Eifel nu a rămas nebântuit, în el fiind prezentă fantoma unei fete împinsă de sus de iubitul ei, a cărui cere în căsătorie fata o refuzase.

Londra

Turnul Londrei
N-ar trebui să ne mire că un oraș cu o istorie atât de violentă este bântuit de spirite neliniștite. Case vechi, pub-uri, hoteluri, chiar și câteva teatre intră pe lunga listă de clădiri unde cel puțin câțiva oameni susțin că au fost martori la activități paranormale.
Turnul Londrei, una dintre cele mai vizitate atracții ale orașului, are mulți astfel de rezidenți neliniștiți, evident, de viță nobilă. Probabil cea mai celebră este Anne Boleyn, regină a Angliei, omorâtă pe nedrept la ordinele soțului ei, regele Henric al VIII-lea. Fantoma ei pare să-și trăiască viața de apoi lângă locul unde regina a fost decapitată.
Un alt loc celebru este Cimitirul Highgate. Deși în epoca victoriană era cel mai „la modă” loc de veci, a fost abandonat în anii 1960. De atunci, numeroși trecători au declarat că au văzut ceea ce legendele numesc Vampirul Highgate, o figură întunecată, înaltă de peste 2 metri, cu ochi pătrunzători și roșii. Zvonurile au fost atât de convingătoare încât, în 1970, mai mulți oameni au organizat o vânătoare a vampirului, fără a avea însă vreun succes.

Singapore

Haw Par Villa, Singapore
Aflându-se printre liderii lumii în materie de tehnologie și dezvoltare economică, este greu de crezut că acest oraș-stat din sudul peninsulei Malacca are timp de povești cu fantome. Totuși, există un motiv pentru care Singapore apare des în lista de orașe bântuite ale lumii, iar acest motiv, dragi turiști, este chiar o plajă.
Astăzi, plaja Changi este un loc de relaxare pentru mulți locuitori ai orașului. Însă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mii de chinezi (între 5.000 și 17.000) au fost masacrați aici de soldați japonezi. Conform zvonurilor, țipetele celor uciși se mai aud și în zilele noastre.
Un alt loc înfricoșător este parcul tematic Haw Par Villa. Aici vizitatorii pot vedea diverse statui din ceară care portretizează personaje și povești din mitologia chineză. Nu doar că multe din statui sunt grotești, dar mai mulți paznici ai parcului au auzit țipete stranii în timpul nopții.

Edinburgh

Castelul din Edinburgh
Poate chiar mai mult decât Londra, capitala Scoției are și ea o istorie cât se poată de brutală, iar poveștile sale nu contenesc să impresioneze turiștii aflați în căutare de orașe bântuite.
Prima oprire în acest sens este chiar Castelul din Edinburgh, locul de desfășurare a numeroase bătălii și asedii sângeroase. Se spune că fantomele prizonierilor încă îi bântuite holurile, unele dintre ele fiind ale unor muzicieni care continuă să cânte și în viața de apoi.
Apoi sunt beciurile de pe Strada Niddry, construite în secolul al XVIII-lea ca loc de desfășurare pentru diverși comercianți și meșteșugari. Acestea au fost inundate în 1795, devenind apoi locuri famate. Se spune că celebrii criminali Burke și Hare își alegeau victimele dintre localnicii vagabonzi ai acestor catacombe.
Poate cel mai înfricoșător loc din Edinburgh este cimitirul Greyfriars Kirkyard. Mulți oameni faimoși sunt îngropați aici, inclusiv George Mackenzie, un avocat responsabil pentru torturarea și uciderea multor pretinși inamici ai Mariei Stuart, regina scoțienilor. Astăzi, cimitirul pare bântuit de un poltergeist puternic. Mulți dintre vizitatori simt o senzație puternică de leșin, în timp ce alții au plecat de acolo cu vânătăi și chiar cu tăieturi.


Sperăm că v-a plăcut lista noastră de orașe bântuite. În majoritatea cazurilor, puteți opta chiar pentru un tur al acestor locuri pline de mister și de întâmplări neobișnuite. Dar, dacă vreți să petreceți doar o vacanță relaxantă și să vă bucurați de cultura orașelor fără să riscați vreo întâlnire supranaturală în miez de noapte, noi nu vă condamnăm. 🙂