Sus

Adorăm turismul cultural pentru experiențele pe care ni le oferă. Chiar dacă vacanțele sunt făcute pentru relaxare și petreceri, nimic nu lasă o amprentă mai adâncă asupra vizitelor noastre decât cunoașterea amănunțită a culturii și istoriei locului. Când ne gândim la muzee din Europa, ne gândim la sanctuare ale artelor și științei umane, la opere definitorii ale geniului uman.
Dar muzeele impresionante fac mai mult de atât. Prin colecțiile lor, ele spun vizitatorului povești importante din istoria culturii și civilizației. Am ales doar șapte astfel de muzee din Europa, deși numărul real al celor „de top” este mult mai mare. În plus, noi credem că orice muzeu necunoscut din orice colțișor de oraș are o poveste care merită văzută. Și totuși…

Louvre, Paris

Louvre
Cel mai mare muzeu din lume este, cu siguranță, și cel mai cunoscut. Cu o suprafață mai mare de 72.000 mp, clădirea însăși este un monument important al istoriei Franței. Costruit inițial ca fortăreață, Louvre a fost reședința regilor Franței din 1546 până în 1682, când Ludovic al XIV-lea a mutat toată curtea regală la Versailles.
În prezent, Louvre deține aproximativ 38.000 de piese, împărțite în colecții variate, de la Antichități ale Egiptului, la cele dedicate sculpturii și picturii. Din preistorie până în secolul 21, nicio perioadă nu este trecută cu vederea de acest păstrător al istoriei culturii. Doar aici puteți vedea cel mai celebru tablou din lume – Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci – dar și pe Venus din Milo, cea mai cunoscută sculptură a grecilor antici.

British Museum, Londra

British Museum
Dedicat întregii istorii a omenirii, Muzeul Britanic a fost fondat în 1753. Astăzi adăpostește un număr năucitor de exponate, în jur de 8 milioane, fiind una dintre cele mai mari colecții din lume.
Colonialismul britanic a ajutat destul de mult realizarea acestei colecții care include obiecte de pe întregul mapamond. Spre exemplu, Departamentul Egiptului și Sudanului Antic este întrecut doar de Muzeul Egiptului din Cairo ca număr de exponate din istoria acestei civilizații. Alte departamente sunt dedicate Greciei și Romei, Orientului Mijlociu, preistoriei, colecțiilor numismatice, dar și conservării și cercetării științifice.

Uffizi, Florența

Uffizi
Cel mai important oraș al Renașterii nu putea să nu beneficieze de un muzeu care să marcheze acea perioadă a înfloririi artelor. Deși clădirea există din 1581, ea a devenit unul dintre primele muzee din Europa abia după apusul casei de Medici, fiind dechis publicului în 1765.
Galleria degli Uffizi avea, la un moment dat, atât de multe obiecte încât unele au trebuit să fie transferate în alte muzee din Florența. Chiar și așa, muzeul încă adăpostește numeroase lucrări ale geniilor care au schimbat istoria artei: Giotto, da Vinci, Rafael, Michelangelo, Botticelli, Titian, Caravaggio sau Rembrant.

Museo del Prado, Madrid

Museo del Prado
Fondat în 1819, Museo del Prado este dedicat aproape în totalitate picturii și sculpturii, adăpostind cea mai mare colecție de artă din spaniolă, dar având și un număr impresionant de lucrări ale maeștrilor italieni – cea mai numeroasă din afara teritoriului Italiei.
Artistul cu cele mai multe lucrări expuse este Francisco de Goya, pe lângă care pot fi admirate tablouri de Hieronymus Bosch, El Greco, Rubens sau Titian. Cea mai valoroasă operă a muzeului, dar și punctul de maxim interes, rămâne La Meninas a lui Diego Velázquez.

Rijkmuseum, Amsterdam

Rijksmuseum
Capitala Olandei nu este doar un oraș al petrecerilor și al noncoformismului, ci și un oraș cu o viață culturală intensă, care adăpostește câteva dintre cele mai interesante muzee din Europa. Dintre ele, Rijkmuseum conținea cea mai mare și importantă colecție de artă și istorie din Olanda.
Localizat inițial în Haga, Rijkmuseum a fost mutat în Amsterdam în 1808, actuala sa clădire fiind inaugurată abia în 1885. Colecția sa include capodopere ale celor mai importanți maeștri olandezi, precum Rembrandt, Vermeer sau Frans Hals.

Muzeele Vaticanului

Muzeele Vaticanului
La fel ca vechii conducători ai cetăților italiene, papii erau și ei iubitori ai artelor, susținând prin mecenat un număr impresionant de artiști de-a lungul vremii. Fondat de Papa Iulius al II-lea, complexul Muzeelor Vaticanului are astăzi 54 de galerii (săli), făcându-l unul dintre cele mai mari muzee din Europa și din întreaga lume.
În galeriile sale pot fi admirate opere ale Antichității, Evului Mediu și, evident, lucrări ale maeștrilor Renașterii italiene. Vizita complexului se termină înttodeauna în Capela Sixtină, unde turiștii rămân cu privirea în sus zeci de minute în șir, înmărmuriți de splenodarea tavanului pictat de Michelangelo.

Insula Muzeelor, Berlin

Insula Muzeelor
Chiar dacă în Berlin există peste 170 de muzee, un singur complex este atât de important pentru viața culturală a orașului încât a fost inclus și în patrimoniul UNESCO.
Insula Muzeelor conține, de fapt, cinci prestigioase muzee din Europa: Altes Museum – Muzeul Vechi, dedicat istoriei și colecționând antichități importante din Grecia clasică; Neues Museum – Muzeul Nou, de asemenea, un muzeu de istorie, cu un număr impresionant de comori ale Egiptului antic; Alte Nationgalerie – Vechea Galerie Națională, dedicată artei, conținând opere neoclasice, romantice, impresioniste sau moderniste; Bode Museum – dedicat sculpturii și având o colecție impresionantă de artă bizantină; și, în sfârșit, Muzeul Pergamon, care conține călădiri monumentale și ruine reconstituite ale lumii antice. Cel din urmă este cel mai vizitat din Germania și unul dintre cele mai vizitate muzee din Europa. Desigur, noi vă recomandăm turul întregii Insule a Muzeelor.