Sus

Toți ne dorim să bifăm cât mai multe capitale europene vizitate. Cele mai cunoscute sunt nu doar niște păstrătoare ale culturii și istoriei bogate ale bătrânului continent, dar și destinații de top pentru turiști din toate colțurile lumii.
Însă, de multe ori se întâmplă ca bugetul nostru să fie mai limitat decât dorința de evadare. Asta nu e întotdeauna un lucru rău. Vizitarea unor capitale europene care sunt mai puțin exigente cu portofelele noastre se dovedește adesea o experiență revelatoare, tocmai datorită faptului că atracțiile principale nu sunt la fel de cunoscute ca ale altor mari orașe.
În mod deloc surprinzător, cele mai ieftine capitale europene sunt în Europa de Est și Centrală. Deoarece articolele noastre sunt adresate turiștilor români, ar fi fost de prisos să includem Bucureștiul în top. Totuși, trebuie menționat că, în 2017, capitala noastră este a doua cea mai ieftină din Europa.

Sofia

Sofia
Ei, uite cum vecinii Bulgari ne-au mai întrecut la ceva. E discutabil dacă țara lor e mai frumoasă sau nu și cu siguranță nu vrem să pornim acea discuție. Cert este că, da, momentan Sofia este cea mai ieftină capitală și, la fel ca restul Bulgariei, merită cel puțin o vizită.
O singură călătorie cu metroul costă 1.60 leva (aproape 4 lei), dar mâncarea și băutura sunt mai ieftine ca oriunde în Europa, la fel ca posibilitățile de cazare.

Belgrad

Belgrad
Cum turismul în Serbia este în continuă creștere, Belgradul a început și el să se facă remarcat printre alte capitale europene din zona balcanică. Atracțiile principale includ vechea cetate, dar și Biserica Sfântul Sava, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume.
Ca și Bucureștiul, Belgradul este un oraș cu o viață de noapte intensă, iar prețurile cluburilor sunt chiar mai scăzute decât la noi.

Budapesta

Budapesta
Facem ce facem și tot la vecini ajungem. Deși este doar puțin mai scumpă decât Bucureștiul, capitala Ungariei are un aer mult mai „occidental”, cu o viață culturală amețitoare. Prețurile sunt, evident, mai mari în zona tursitcă centrală. Priveliștea pe care Dealul Castelului din Buda o oferă este poate unul dintre cele spectaculoase peisaje urbane de pe malul Dunării.
1 leu înseamnă în jur de 67 forinți, așa că obișnuiți-vă cu zerourile, ca nu cumva să va sară inima în când veți plăti în jur de 3.000 de forinți pe o masă delicioasă (aproximativ 45 de lei).

Sarajevo

Sarajevo
Datorită diversității sale culturale, etnice și religioase, Sarajevo este uneori numit și „Ierusalimul Europei”. Cu un peisaj montan spectaculos și cu o arhitectură încântătoare, capitala Bozniei și Hețegovinei merită, cu siguranță, mai mulți vizitatori. Faptul că este doar puțin mai scumpă decât Budapesta ar trebui să vă dea un impuls.

Kiev

Kiev
Ok, știm că situația actuală geopolitică face moneda ucraineană (grivna) foarte instabilă. Asta însă nu-i oprește pe turiști să viziteze bisericile și catedralele cu domuri aurii sau să se bucure de parcurile orașului.
Deși Kievul a fost unul dintre cele mai importante orașe ale Uniunii Sovietice, spiritul pro-european s-a făcut rapid simțit în Ucraina. Cultura țării însă a fost mereu spectaculoasă, iar vizitarea muzeelor merită fiecare bănuț. Și subliniem bănuț. De exemplu, intrarea la Muzeul Cernobâlului (una dintre cele mai ineresante atracții ale orașului) costă în jur de 1 leu și 50 de bani.

Varșovia

Varsovia
Iată-ne și în capitala Poloniei, unde locuitorii au mult respect pentru identitatea și istoria lor. Atât de mult înseamnă istoria pentru polonezi, încât, după distrugerea celui de-al Doilea Război Mondial, Centrul Vechi al orașului a fost reconstruit după planul său original. Cea mai importantă atracție a Varșoviei, Centrul Vechi a intrat, în 1980, în patrimoniul UNESCO.
Dacă vă pasionează arhitectura sovietică, Varșovia nu duce lipsă nici de astfel de monumente. Clădirea care astăzi găzduiește Palatul Științei și Culturii este construită în același stil ca cele Șapte Surori din Moscova sau, dacă vreți, ca al Casei Presei Libere din București.

Zagreb

Zagreb
Croația atrage din ce în ce mai mulți turiști, datorită plajelor și insulelor sale de la Marea Adriatică. Chiar dacă Zagrebul este adesea doar un punct de oprire în drumul spre coastă, ar fi păcat să nu vizitați acest oraș care datează încă din vremuri romane, chiar și pentru faptul că este una dintre cele mai ieftine capitale europene.
Puteți admira arhitectura veche a orașului, realizată în vremea Imperiului Austro-Ungar, dar încercați o vizită și la unul dintre cele mai originale muzee din lume: Muzeul Relațiilor Distruse. Pentru doar 18 lei, puteți vedea obiecte donate de diverși foști și foste.

Riga

Riga
Mergem mai în nord, în Letonia, unde Riga ne invită să aruncăm o privire asupra Mării Baltice. Dintre aceste capitale europene din topul nostru, Riga e singura cu deschidere la mare, așa că bucurați-vă de plajă.
Nu că nu ați avea ce vedea în oraș, că doar nu degeaba a fost ales Capitală Culturală Europeană în 2014. Centrul său istoric, celebru pentru arhitectura sa Art Nouveau, a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Bratislava

Bratislava
Poate lucrul cel mai cunoscut despre Bratislava este că… e foarte aproape de Viena. E puțin nedrept că frumoasa capitală a Slovaciei, aflată la granița țării atât cu Austria, cât și cu Ungaria, este folosită mai mult ca punct de tranzit.
Întinsă pe malul Dunării, Bratislava este orașul care a găzduit compozitori celebri precum Beethoven, Haydn sau Liszt. Monumentul principal al orașului rămâne Castelul, a cărui construcție a început în secolul al IX-lea.

Vilnius

Vilnius
Ne întoarcem în țările baltice pentru a vizita ultima capitală de pe lista noastră. Vilnius se remarcă (la fel ca multe alte capitale europene) prin centrul său vechi, unul dintre cele mai mari orașe medievale păstrate intacte. Multitudinea clădirilor medievale, renascentiste și baroce i-au adus centrului un loc în patrimoniul UNESCO în 1994.
Cracovia
Acesta e doar începutul. Dacă am fi continuat numărătoarea, următoarea capitală ieftină de pe lista noastră ar fi fost Praga, dar probabil că doriți deja să ajungeți acolo. Și, în plus, de ce să vă limitați doar la capitale europene? Orașe precum Cracovia, Český Krumlov sau chiar Istanbulul sunt centre culturale importane și considerate printre cele mai ieftine destinații din Europa.