Sus

Poate din cauza învecinării cu Ungaria, mulți români nu percep Budapesta ca pe o destinație de văzut cu orice preț… și greșesc. Sunt mulți turiști care ajung să prefere Budapesta chiar și altor capitale mai „cu renume” – precum Londra, Paris, Roma – deoarece sunt întâmpinați de arhitectura impunătoare a orașului, dar și de atmosfera romantică și lipsită de agitația altor metropole.

În plus, este un oraș destul de ieftin, mai ales față de alte capitale vest-europene. Dacă încă nu v-am convins să vizitați Budapesta, poate aceste câteva atracții de neratat o vor face.

Dealul Castelului

Dealul Castelului

Nu există nicio atracție mai importantă pentru turismul capitalei Ungariei decât acest Deal al Castelului. Situat pe malul Dunării, clădirea principală a complexului fortificat este Castelul din Buda, realizat în stil baroc, în mijlocul secolului al XVIII-lea. Totuși, istoria sa începe în anul 1265, de atunci Castelul fiind refăcut de mai multe ori, în concordanță cu cerințele vremurilor.
Deși în complex se regăsesc mai multe stiluri arhitecturale, acestea se îmbină în mod armonios. Dovada este Biserica Sfântului Matei, construită în stil gotic. Și dacă interioarele castelului și ale bisericii trebuie să fie vizitate ziua, veți dori să rămâneți pe Dealul Castelului până după lăsarea serii, pentru a admira superba panoramă a orașului și felul în care acesta este luminat.
Bastionul Pescarilor oferă cea mai bună priveliște asupra Dunării și a podurilor sale. Probabil veți uita de timp, plimbându-vă alene pe terase și făcând fotografii în fiecare din cele șapte turnuri ale bastionului.

Dealul Gellért

Dealul Gellert
Dacă încă nu v-ați săturat de înălțimi și priveliști, încercați să ajungeți și pe Dealul Gellért pentru a vizita Citadela din Budapesta. Chiar dacă nu veți fi întâmpinați de construcții la fel de rafinate ca cele de pe Dealul Castelului, cu siguranță veți petrece câteva ore plimbându-vă printre fortificații și fotografiind împrejurimile. Dealul este numit după Sfântul Gerard (în maghiară, Gellért) care a murit în acest loc în 1046.
Fiind înconjurată de verdeață, Citadela oferă un prilej bun pentru relaxare. În acest scop, la poalele dealului vă așteaptă trei din numeroasele băi termale pentru care Budapesta este renumită.

Piața Eroilor

Piata Eroilor
Iată un monument pentru care nu există taxe sau ore de acces. La capătul bulevardului Andrássy sunteți întâmpinați de unul dintre cele mai impunătoare complexe de monumente ale orașului. Cel care sare primul în ochi este Monumentul Mileniului, o coloană înaltă de 36 de metri, în vârful căreia se află statuia Arhanghelului Gabriel. Cele două construcții din jurul său sunt pline de statui din bronz, înfățișând vechii monarhi ai Ungariei.

Ca și în cazul Bastionului Pescarilor, vă recomandăm să vizitați monumentul și în timpul nopții. Veți observa că este un loc de întâlnire pentru tineri, iar dacă veți dori să stați pur și simplu și să pierdeți vremea cu prietenii la poalele monumentului, nu vă va opri nimeni.
Dacă tot vă aflați în zona, vă puteți plimba prin Parcul Orașului (Városliget) din imediata apropiere, unde găsiți o baie termală (v-am zis că sunt multe), Muzeul Transportului, și puteți admira și Castelul Vajdahunyad, o copie a Castelului din Hunedoara.

Muzeul Artelor Frumoase

Muzeul Artelor Frumoase
Dacă tot vă aflați în zonă, nu trebuie decât să traversați strada din Piața Eroilor și ajungeți la Muzeul Artelor Frumoase. Grandioasa clădire, realizată în stil neoclasic, găzduiește cea mai importantă colecție de obiecte de artă a Ungariei, începând cu arta Egiptului antic și terminând cu Impresionismul. Puteți admira tablouri de artiști grandioși precum Rafael, Bruegel, Tintoretto, Georgione, El Greco, Goya, Delacroix, Manet, Renoir și mulți alții pe care nici nu vă așteptați să-i găsiți în Budapesta.

Din păcate, muzeul este – în momentul scrierii acestui articol – închis pentru renovare, dar, dacă vă veți planifica vizita în 2018, probabil îl veți găsi mai frumos ca niciodată. În plus, multe din tablouri le puteți admira la Galeria Națională a Ungariei, aflată în Castelul din Buda.

Muzeul Național al Ungariei

Muzeul National al Ungariei

Având sediul tot într-o superbă clădire neoclasică, Muzeul Național al Ungariei este locul cel mai bun pentru a începe să înțelegeți istoria și cultura țării pe care o vizitați. Printre exponatele din toate perioadele istorice (începând cu Epoca de Piatră) puteți admira Coroana Sfântului Ștefan  – cu care au fost încoronați, în trecut, regii Ungariei – sau pianul lui Beethoven – care a fost deținut, mai târziu, de Franz Liszt.

Bazilica Sfântului Ștefan

Basilica Sfantului Stefan

Dacă Biserica Sfântului Matei vi s-a părut relativ micuță, vizitați Bazilica Sfântului Ștefan pentru a vedea un lăcaș de cult cu adevărat impunător. Cu o înălțime de 96 de metri, bazilica – realizată în stil neoclasic – a fost terminată în anul 1905 și numită după Sfântul Ștefan – primul rege al Ungariei.

Dacă aveți noroc, nu veți fi încântați doar de arhitectura somptuasă, ci și de un concert la orgă. Încă de când a fost consacrată, Bazilica Sfântului Ștefan a jucat un rol important în viața muzicală a orașului.

Casa Terorii

Casa Terorii
Nu, nu e vorba de vreun parc de distracții, ci de un muzeu cât se poate de autentic și terifiant, prezentând în detaliu istoria fascistă și comunistă a Ungariei. În atmosfera sumbră, acompaniată de o muzică pe fundal de măsură, puteți vedea diverse exponate prin care sunt prezentate în detaliu instrumentele de teroare folosite de regimurile totalitare. Veți simți fiori reci pe șira spinării când veți vedea celulele în care au fost ținuți, torturați și chiar uciși mai mulți prizonieri politici.

Parlamentul Ungariei

Parlamentul Ungariei

Nu puteam să încheiem lista noastră fără a menționa una dintre cele mai reprezentative și fascinante clădiri ale orașului, Parlamentul Ungariei. Realizată în stil neogotic și finalizată în 1905, clădirea este considerată aproape unanim drept cel mai frumos sediu de parlament din lume. Chiar și în ziua de azi este cea mai mare clădire din Ungaria și cea mai înaltă din Budapesta.

Un tur al interiorului durează aproximativ 45 de minute (dacă nu nimeriți într-o zi de întrunire a parlamentarilor), dar probabil veți fi atât de fascinați de clădire încât veți petrece mult timp și în exteriorul ei.

Insula Margareta

Insula Margareta
După atâta vizitat, probabil veți căuta un loc de relaxare. Și nu puteți spune că ați vizitat cu adevărat Budapesta dacă nu vă plimbați puțin pe un ostrov de pe Dunăre. Cea mai renumită dintre ele este Óbudai-sziget, faimoasă datorită festivalului Sziget care are loc pe ea în fiecare an. Însă locuitorii Budapestei preferă Insula Margareta (Margit-sziget) datorită grădinilor, ruinelor medievale, diverselor monumente (precum Turnul de Apă și Fântâna Muzicală), dar și a băilor termale Palatinus.


Acestea sunt principalele atracții ale capitalei Ungariei, cele care pe care nu aveți voie să le ratați. În rest, mergeți la cumpărături, aflați ce gust are gulașul la el acasă și bucurați-vă de fiecare clipă petrecută într-una dintre cele mai frumoase capitale europene.