Sus

Câți dintre voi nu visează să-și petreacă vacanțele în destinații exotice, să se răsfețe pe plaje cu nisip alb și să stea sub vreun bananier… Cu toții o facem. Dar, oricât de îndepărtat ți-ar părea visul, pe atât de aproape e Thailanda. O știm de aici, din interior 😊 În ultimii ani, vacanțele în Thailanda au devenit tot mai accesibile românilor. Zborurile sunt mai ieftine, la fel și cazările, iar despre servicii nici nu mai vorbim. Ajunge să pășești o dată pe tărâm thailandez și renunți la alte destinații în favoarea acestei țări pline de culoare. Fosta capitală a Thailandei păstrează o multitudine de dovezi ale gloriei sale spirituale și politice. Însă, pentru a le descoperi, trebuie să navighezi printre zonele moderne și spirituale din Ayutthaya, capitala provinciei Phra Nakhon & Ayutthaya și fosta capitală a statului triburilor thai, pentru aproape 400 de ani. Ajuns aici, privirea ți se va lovi de cel frumos tablou pe care l-ai zărit vreodată.

Există două versiuni de Ayutthaya și nici că ar putea fi mai opuse. Una este greu de diferențiat de anumite zone suburbane ale Bangkok, capitala thailandeză. O găsești la două ore cu trenul spre sud. Este gălăgioasă, traficul este infernal (localnicilor nu li se pare), iar căile navigabile de-a lungul râului Chao Phraya ocolesc și închid orașul principal, ademenind o mulțime de turiști. Dacă te cazezi aici, stai treaz cea mai mare parte a nopții. Pe cât de fascinant este ziua, zarva și agitația ți se vor transforma pe timpul nopții în dușmani. Evită tuk-tuk-urile cu pachete de turiști și închiriază o bicicletă. Privită pedalând, Ayutthaya este superbă. Vei descoperi un oraș gălăgios, cu puncte suspect de liniștite. Cum este posibil? te afli în Thailanda – țara unde contrastele te surprind constant.

Oraș într-un oraș

Pornește spre nord și vei vedea contururile unui set de ruine mult mai vaste. În spatele magazinelor, care se alătură drumului plin cu tarabe de fructe, perdele sau telefoane mobile, zărești întinderi de verdeață, ornate cu structuri de cărămidă roșie ce reprezintă un prang (turn). Ayutthaya este bijuteria arheologică ascunsă din Thailanda, plină de temple budiste, mănăstiri și statui antice de proporții monumentale. Istoria sa este ilustrată la fiecare pas. Vei fi surprins să descoperi un oraș istoric, într-un oraș modern, construit cu grijă să îmbine trecutul cu prezentul. Datând din 1350, orașul a avut o istorie bogată și turbulentă, cu o pondere corectă de glorie și lupte. Acesta este un oraș al patrimoniului mondial UNESCO care merită văzut. Ce trebuie văzut?

Wat Chaiwatthanaram

Wat Chaiwatthanaram este un templu budist magnific din Ayutthaya, situat pe malul vestic al râului Chao Phraya. O serie de temple din Thailanda i-au împrumutat designul. Acest aranjament atrăgător include o platformă ridicată și opt chedi (capele) falnice. Toate capelele sunt atașate de pasaje secrete și au picturi ce ilustrează viața lui Buddha din interior. În zonă există 120 de statui ale lui Buddha,  îmbrăcate în portocaliu, creând o scenă liniștită, pitorească.

Wat Lokaya Sutha (Templul înclinat al lui Buddha)

Wat Lokaya Sutha este ruina restaurată a unei mănăstiri din nord-vestul Ayutthaya, din sub-districtul Pratu Chai. Acesta este unul dintre cele mai impresionante situri din regiune și este cu siguranță un loc de neratat în orice călătorie în Ayutthaya. Poți explora rămășițele antice ale podelelor, zidurilor și stâlpilor mănăstirii și, de asemenea, poți examina detritusul imaginilor arhaice ale lui Buddha. Punctul culminant al acestei ruine este statuia înclinată a lui Buddha, cu 42 de metri înălțime și opt metri. Buddha este de obicei înfășurat într-o pânză de culoare portocalie, viu colorată, și stă alături de un mic alta, unde vizitatorii îi pot aduce ofrande. Dacă se anunță o zi caldă, relaxează-te la un suc răcoros de mango, la una dintre cafenelele de pe marginea drumului cu vedere la templu. Priveliștea este de neuitat.

Parcul istoric Ayutthaya

Parcul istoric Ayutthaya este un lucru obligatoriu pentru amatorii de istorie și admiratorii arheologiei. Parcul încorporează zona desemnată drept patrimoniu mondial UNESCO și este alcătuit din 67 de temple și ruine uimitoare. Ea include fosta capitală a Siamesei, cu statui impunătoare ale lui Buddha așezate într-un peisaj senin, între albastru și verde. Parcul istoric Ayutthaya reprezintă astăzi atmosfera unui fost centrul puterii și comerțului din Siam.

Wat Phra Sri Sanphet

Acum 700 de ani, Wat Phra Sri Sanphet („Templul Sfântului, Splendid și Omniscient”) era cel mai grandios și cel mai frumos templu. El reprezintă un testament uimitor al vremurilor de demult. Construit pe terenul vechi al palatului, situl este format din trei capele antice. Sunt singurele rămășițe existente după distrugerea din 1767. Deși traseele sunt abrupte, arhitectura este unică și totodată spectaculoasă, vizita meritând întregul efort. Dacă ți se pare prea dificilă plimbarea pe jos, ai opțiune de a închiria un elefant.

Wat Yai Chai Mang Khon

Este unul dintre cele mai puțin vizitate situri din oraș. N-am putea spune de ce întrucât oferă o experiență mai intimă a ruinelor arhitectonice. Există șiruri magnifice de statui Buddha, unul singur fiind însă uriaș și cu adevărat impozant. Se spune că talpa sa are calități magice, localnicii așteptând la picioarele lui monede, pentru noroc. La Wat Yai Chai Mang Khon sunt organizate în mod regulat festivaluri și sărbători, localnicii consolidând ideea că zona este monumentală și sacră.

Excursie cu barca din Ayutthaya spre Bangkok

Feriboturile și bărcile sunt cel mai comun mod de transport din Thailanda. Iar cel mai interesant mod de a experimenta o călătorie pe râul thailandez este să optezi pentru o croazieră din Ayutthaya spre Bangkok, de-a lungul râului Chao Phraya. Vei admira frumusețea primitivă a orașului și atracții interesante, cum ar fi templul Wat Arun, aflat pe malul apei.

Wat Panan Choeng (Buddha de Aur)

Templul budist Wat Panan Choeng se află pe malul estic al râului Chao Phraya. Pe măsură ce urci scările te simți copleșit de gigantica figură a lui Buddha de aur, pusă maiestuos deasupra sitului. Are 19 metri înălțime, 14 metri lățime și este venerat în toată regiunea ca o figură sacră pentru marinari. Efigia este una dintre cele mai vechi, cele mai mari și mai venerate statui din Thailanda. Legendele spun că statuia a lăcrimat când birmanii au ars Ayutthaya în 1767.

Palatul Bang Pa-In

Bang Pa-In sau „Palatul de vară” este fosta reședință a monarhiei thailandeze, folosită astăzi ca loc pentru sărbători regale. Are o arhitectură rusă și chineză, la care s-au adăugat detalii tradiționale thailandeze. Dacă timpul îți permite, urcă spre vârful turnului care oferă vederi panoramice uimitoare asupra orașului din jur. Palatul este deschis oaspeților pe tot parcursul anului. Așa că îți poți organiza vacanța în Thailanda în ce perioadă vrei.