Sus

Unii iubesc Istanbulul pentru atmosfera vie si eclectica, altii sunt indragostiti de culorile si comorile Marelui Bazar, iar toata lumea este impresionata de maretia si puterea celor mai populare palate lasate mostenire de imperiile otomane.

Topkapi-Palace2Palatul Topkapi

Construit la ordinul lui Mehmet al II-lea in secolul al XV-lea, Topkapi este asezat chiar pe locul unde a fost initial fondat Istanbulul, cu sapte secole i.Hr. Privelistea pe care o dezvaluie este demna de faima purtata: Bosforul, Cornul de Aur si Marea Marmara. Palatul este atat de mare, incat pe vremuri ajunsese sa functioneze ca un oras de sine statator. Zidurile sale uriase adapostesc bucatarii batrane, fioroase sali de circumcizie, bai turcesti, nenumarate pavilioane, contrarianta  sectiune care adapostea haremul si multe altele.

dolmabahcePalatul Dolmabahce

Grandios si impresionant (puteti citi mai multe despre el aici), Dolmabahce a marcat, in mod ironic, declinul dinastiei otomane. Construit la initiativa sultanului Abdulmecid in secolul al XIX-lea, cu un cost de peste un miliard de dolari, cu frumusetea sa opulenta si monumentala suscita imaginatia vizitatorilor. Ce strategii de lupta, ce intrigi se teseau in haremurile sultanilor, ce povesti ar putea spune cel mai mare candelabru de cristal de Bohemia, despre dansurile din sala de bal?

beylerbeyi-palace2Palatul Beylerbeyi

Construit intre 1861 si 1865, Beylerbeyi este mai mic si mai putin extravagant decat alte palate ale Istanbulului. Chiar daca initial a fost construit doar ca resedinta de vara a sultanului, a devenit centrul unei povesti „scandaloase”. Se spune ca Eugenie, sotia lui Napoleon al III-lea, a avut o aventura cu sultanul Abdulaziz, cel care e ordonat construirea palatului. Tanara si frumoasa, imparatesei Eugenie ii placea sa fie sfidatoare. Iar sultanului ii placeau arta, luxul si… femeile frumoase. Oricare ar fi legendele tesute in jurul acestui palat, o plimbare prin incaperile si gradina sa va invia maretia unor vremuri demult apuse.

]]>