× Hello Holidays

Informatii si Conditii de calatorie Grecia

Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene, pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

 1. formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/logincompletat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin e-mail, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
 2. unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):
 • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

 

Accesul pe cale rutieră:

 • Funcționează non-stop (24/24) următoarele puncte de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane: Kulata – Promachonas,  Svilengrad  –Ormenio, Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia), Evzones (frontiera cu Macedonia de Nord), Niki (frontiera cu Macedonia de Nord), Doirani (frontiera cu Macedonia de Nord), Kastanies (frontiera cu Turcia - limită de 1.500 de persoane săptămânal, cu excepția șoferilor de transport internațional de mărfuri), Kipi (frontiera cu Turcia – limită de 1.500 de persoane săptămânal, cu excepția șoferilor de transport internațional de mărfuri), Kakavia (frontiera cu Albania), Kristallopigi (frontiera cu Albania), Exohi (frontiera cu Bulgaria), Mavromati (frontiera cu Albania) 
 • Începând din 13 iulie a.c. a fost deschis circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei Mertzianis, la frontiera cu Albania.

Legislația în vigoare (Monitorul Oficial nr. 3861/18.08.2021) nu face distincție între regulile aplicabile persoanelor care tranzitează teritoriul Republicii Elene și cele aplicabile persoanelor care rămân în acest stat. Prin urmare, condițiile de intrare menționate anterior se aplică pentru toate persoanele care doresc să intre pe teritoriul Republicii Elene.

Accesul pe cale aeriană și maritimă se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus.

Potrivit actului normativ în vigoare, aceste măsuri se aplică tuturor persoanelor care intră pe teritoriul Greciei, fiind prelungite pentru intervalul 03.09.2021 (orele 06:00) – 10.09.2021 (orele 06:00).

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Informații cu privire la călătoria către/dinspre insulele grecești, precum și între insule, cu feribotul, nava sau avionul:

1. Pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 • un certificat de vaccinare Covid-19;
 • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
 • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;
 • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.
 • un autotest rapid efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie, însoțit de declarația aferentă.

 

Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel: zona rosie, galbena si verde

Zona verde – calatorii care vin din respectivele tari intra fara restrictive;

Zona galbena / zona rosie – se instituie masura carantinei la domiciliu, la locatia declarata sau spatiul destinat pentru o perioada de 14 zile.

Sunt exceptate de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din țările/teritoriile de risc epidemiologic de pe lista GALBENA:

  a. persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)

 b. persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 14 zile până la intrarea în România.

c. persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;

d. copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

 e. copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

 

Sunt exceptate de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din țările/teritoriile de risc epidemiologic de pe lista ROSIE:

a. persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;

b. persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;

c. persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). În situația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea Direcției de Sănătate Publică din județul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;

d. copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

e. copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

Pentru mai multe informatii si aspecte mentionate in Hotararea CNSU Nr. 43/01.07.2021, va rugam sa consultati link-ul de mai jos:

https://www.cnscbt.ro/index.php/lex/2544-hotararea-cnsu-nr-43-din-01-07-2021/file

https://www.mae.ro/travel-conditions/3701

Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, conform Hotărârii nr. 66 din 02.09.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Pagina actualizata in data de 06.09.2021

Vezi aici conditiile cu privire la aplicarea masurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din tarile/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat (Lista Galbena), conform Hotararii C.N.S.U nr. 9/11.02.2021. Click aici

Aboneaza-te la newsltterul Hello Holidays

ABONEAZA-TE si fii la curent cu cele mai mariREDUCERI!

Solicita oferta