Sus

Dacă te gândești la o vacanță de iarnă în Bulgaria, să știi că este o alegere fantastică! Să practici schi în Bulgaria este ieftin și distractiv. Ai zăpadă din plin, suficient soare, iar mâncarea bulgară te va unge pe suflet în pauza dintre pârtii. Și chiar dacă nu ești schior sau snowboarder profesionist, vei găsi o mulțime de lucruri de făcut în vacanța de iarnă în Bulgaria, pentru a-i ține pe toți fericiți. Iată 11 dintre activitățile noastre preferate de iarnă din Bulgaria. Cine știe, poate te inspiră în viitoarea ta vacanță aici.  

Schi sau snowboard pe pârtiile superbelor stațiuni de iarnă  

Vei experimenta sesiuni de schi în Bulgaria la nivel mondial. La fel și snowboard. Iar prețurile sunt mici în comparație cu stațiunile din Europa de Vest. Unele dintre cele mai populare stațiuni de schi din Bulgaria sunt Bansko, Borovets și Pamporovo. Favoritul nostru este Borovets, deoarece este mai ieftin decât Bansko și mai aproape de Sofia. Cu toate acestea, dacă vrei o vacanță la schi mai luxoasă, Bansko este cu siguranță o alegere potrivită. Are o mulțime de hoteluri de cinci stele, iar prețurile unei experiențe de pârtii sunt asemănătoare ci cele din Franța, Elveția sau Italia!

O mănăstire magică, îmbrăcată în nea: Rila

Mănăstirea Rila este frumoasă tot timpul anului. Însă, în straie de iarnă, peisajul este magic. Ea este una dintre cele mai vizitate atracții ale Bulgariei, în special în anotimpurile mai călduroase. Însă vei întâlni turiști și iarna. Cei drept mai puțini. Dar privește partea pozitivă. Nimeni și nimic nu-ți mai strică peisajul 😊

Shopping și savoare la piețele de Crăciun din Bulgaria

Cine nu iubește o piață de Crăciun tradițională? Suntem fani ai peisajului Sofiei în timpul iernii, iar Piața de Crăciun, organizată anual în fața Teatrului Național Ivan Vazov, este motivul să iubim orașul și mai mult. Cu vin mulat, punch fierbinte, mâncăruri germane și elvețiene, alături de cârnați și o mulțime de ornamente adorabile, Piața de Crăciun din Sofia este o reală încântare. Alocă-i câteva zile sau chiar o vacanță de-o zi, chiar dacă nu mergi la schi.

O masă bulgărească abundentă

Mâncarea bulgară este excelentă iarnă! Dacă vara ne bucurăm de numeroase salate, iarna ne omenim cu numeroase bucate tradiționale. Favoritul nostru este sach. Mai exact, cu legume și carne preparate într-un vas de lut, la cuptor, și condimentate cu diferite ierburi aromatice. Este mâncarea clasică pentru vreme rece! Dacă nu găsești sach, comandă kavarma de pui sau de porc. Este o mâncare similară și delicioasă. Alte câteva feluri de mâncare bulgărească sunt Bob chorba – ciorba de fasole, shkembe chorba – o ciorbă de burtă de vacă ușor picantă.

Vizitează Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo este adesea considerat drept cel mai fermecător oraș din Bulgaria. Iar farmecul lui se dublează dacă ai norocul să-l vezi acoperit de zăpadă! Chiar dacă nu va fi ninge toată iarna, alege o perioadă bună de schi în Bulgaria și vizitează-l. Veliko Tarnovo îți va oferi un peisaj pe care nu îl vei uita curând.

Celălalt castel din Belogradchik

În extremitatea de nord a Bulgariei, nu departe de granița cu Serbia, Castelul Belogradchik este foarte puțin cunoscut și, implicit, foarte puțin vizitat, cu toate că frumusețea lui este uimitoare. Imaginează-ți acest castel nemaipomenit construit în fortăreața naturală a stâncilor, toate sub un strat de zăpadă. Mai ceva ca într-un basm.

Relaxare în unul dintre izvoarele termale din Bulgaria

Există multe izvoare termale în Bulgaria și chiar orașe care se „învârt” în jurul lor. Cea mai renumită stațiune balneară din Bulgaria este Velingrad, unde găsești peste 70 de izvoare termale naturale. Este un loc perfect căruia să îi dedici câteva zile de iarnă în Bulgaria. Dacă te afli lângă Sofia, există un izvor cald lângă Lacul Pancharevo, iar piscina sa oferă apă caldă, la o temperatură de 37 de grade Celsius. ce poate fi mai relaxant ca baia într-un izvor cu apă caldă, într-o zi rece de iarnă…

Mergi la „OZN-ul comunist” acoperit de zăpadă

Dacă vizitezi Bulgaria iarna și închiriezi o mașină, mergi să vezi Buzludzha, fostul sediu al partidului comunist, în formă de OZN. Se află în vârful unui munte îndepărtat din centrul Bulgariei. Drumul este destul de anevoios, iar accesul este adesea blocat după furtună. Așa că, fii atent la meteo înainte să te aventurezi. Din cauza altitudinii, sigur este ceață pe drum.

Vezi minunata biserică rusă din Shipka

Frumoasa biserică rusească din Shipka este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Bulgariei. Este o atracție mai puțin știută, dar extrem de interesantă. Fiind chiar lângă Buzludzha și trecerea Shipka, un câmp de luptă important în războiul ruso-turc, îți recomandăm să îmbini aceste trei situri importante. Vizitează-le pe fiecare în parte. Există și câteva morminte tracice în apropiere.

Petrece la carnavalul de iarnă din Surva

Dacă vei fi în Bulgaria în ianuarie, ai noroc! Carnavalul de iarnă din Surva este organizat în Pernik, la aproximativ o oră în afara Sofiei, și este probabil una dintre cele mai interesante tradiții culturale din Bulgaria, cu rădăcini în vremurile păgâne ale Bulgariei. Dansatori mascați numiți kukeri îmbracă costume împodobite cu clopote uriașe. Se spune că dansurile lor și zgomotul clopotelor îndepărtează spiritele rele și păstrează orașele și oamenii în siguranță.

Stăpânește arta de a lenevi, în Plovdiv

Bulgarii au cuvântul „aylyak” pentru zilele în care vrei să lenevești. Tradus cu aproximație, înseamnă „arta de a nu da un ban, de a face totul alene și de a nu-ți face griji.” Ei bine, cuvântul este zdravăn asociat cu Plovdiv, despre care se spune că este locul de naștere al stilului de viață aylyak. Iarna este momentul perfect să-l vizitezi. Este mai „aylyak” ca niciodată.

Fie că este vorba de o cafea, de a rătăci fără rost admirând arhitectura Orașului Vechi sau de a savura o bere artizanală Aylyak,  în unul dintre barurile funky ale Plovdiv, aici este locul perfect pentru o zi leneșă de iarnă în Bulgaria.

Mergi la o plimbare pe Vitosha

Muntele Vitosha te scapă de ritmul aglomerat (și smogul de iarnă) al Sofiei. Dacă rulează, te poți plimba cu unul dintre teleschiurile de la Dragalevtsi sau Simeonovo până în vârful Vitosha. Acolo te poți relaxa într-o scurtă plimbare de iarnă. Poți, de asemenea, să închiriezi o mașină, să iei un taxi sau să mergi cu autobuzul. Cabana Aleko este un loc minunat de a începe drumețiile pe Vitosha. Există aici un mic restaurant unde te poți bucura de mâncăruri bulgare delicioase.