Mic dejun. Pornim spre Campeni, pe Valea Ariesului, considerat capitala Tarii Motilor, cartierul general atat al iobagilor condusi de Horea, cat si al ostilor conduse de Avram Iancu in 1848-1849 si admiram statuia ecvestra a Craisorului Muntilor, precum si Casa Memoriala a acestuia din satul Incesti. Muzeul este adapostit in casa parinteasca a revolutionarului pasoptist, construita in 1801, aceasta fiind o casa construita din barne de brad, lipite si varuite in alb, pe o temelie de piatra, cu acoperis tuguiat si terminat cu patru arcade semicirculare, unde sunt expuse obiecte personale ale conducatorului revolutiei romane de la 1848-1849 sabiile, briciul, fluiele si armele Iancului. Pana in 1972 anexele casei au servit ca sali de clasa pentru scoala primara din satul Incesti. Expozitia etnografica cuprinde elemente de vestimentatie din Tara Motilor, drapele, documente, ceramica specifice zonei, unelte cu care se confectionau ciubere, tulnice, carute.
La cca. 2 km distanta, vom admira Cascada Pisoaia, cunoscuta si sub numele de Cascada Miresei, care este o splendida cadere de apa de peste 18 metri inaltime, rezervatie peisagistica, aflata pe un prag stancos de calcare si inconjurata de o padure de amestec conifere-foioase. In apropiere descoperim si rezervatia paleontologica Dealul cu Melci, ce protejeaza un bogat punct fosilifer, unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani. In depozitele sedimentare, formate dintr-o alternanta de conglomerate cu gresii si marne, sunt incrustate 35 de specii de moluste, cele mai reprezentative fiind gasteropodele marine din genul Acteonella, cu speciile Gigantea si Lamarki Cenura.
Continuam spre Tebea, unde vom afla legenda Gorunului lui Horea, un stejar vechi de 400 de ani si circumferinta de 9 m si vom vizita mormantul lui Avram Iancu. In Brad vom vizita Muzeul Aurului, unic in lume prin faptul ca sunt prezentate exponate din aur nativ, care nu au fost niciodata prelucrate de vreun bijutier. Deplasare la Deva pentru cazare la o pensiune 3*. Optional, urcam cu funicularul pentru a vizita Cetatea Devei (mentionata documentar in sec. XIII), una din cele mai importante fortificatii din Transilvania.