Sus
hoti de buzunare

Vacanța ideală se poate transforma în cel mai mare coșmar dacă devii victima unui hoț de buzunare. În cel mai bun caz, vei rămâne fără o sumă mică de bani; în cel mai rău… va trebui să fugi la bancă pentru a-ți anula cardurile, vei rămâne fără pașaport și/sau buletin, va trebui să îți suni rudele sau prietenii din țară pentru a-ți trimite urgent niște bani… nimeni nu își dorește așa ceva!

De aceea, ți-am pregătit câteva sfaturi prețioase pentru a știi cum să eviți această situație foarte neplăcută.

De cine să te ferești?

E greu să identifici persoanele periculoase, pentru că cele mai multe dintre ele nu arată dubios. Poate fi vorba de un grup banal de adolescenți, doi bătrâni adorabili, chiar oameni care sunt foarte bine îmbrăcați. Totuși, cei mai mulți dintre ei lucrează în pereche sau grup – în timp ce unul îți distrage atenția, celălalt încearcă să fure.

Unde îi găsești?

În locurile aglomerate, precum atracțiile turistice (în special pentru că turiștii sunt ocupați să facă poze sau să admire peisajul), în mijloacele de transport public, dar și în restaurante sau cafenele (unde îți pot căuta în geantă sau în buzunarul hainei de pe spătarul scaunului).

Cum acționează?

Cel mai simplu mod este să îți fure pur și simplu din buzunar sau geantă. Evită să ții sume mari de bani la tine, iar dacă ești nevoit să o faci pune-i în mai multe buzunare.
Înșelatoria cu donații caritabile a fost populară în special în Paris, dar o poți întâlni oriunde. De obicei, ești abordat de un grup de tinere care te roagă să faci o donație pentru o organizație caritabilă. Evident, aceasta nu există.

Furatul telefonului în mijloacele de transport sau chiar pe stradă. Smartphone-ul a devenit o extensie a mâinii, dar trebuie să avem mare grijă la hoți. De exemplu, dacă te afli lângă ușa autobuzului cu telefonul în mână, cineva ți-l poate fura și fugi chiar înainte ca ușile să se închidă. Dacă ești pe stradă și verifici harta pentru a ajunge la destinație, ridică telefonul cât de rar posibil.

Distrag atenția cu o hartă. Unii hoți se prefac că sunt turiști și îți bagă o hartă în față pentru a-ți cere ajutorul. În acest timp, un alt hoț deja ți-a furat telefonul de pe masă.

Pe cine aleg hoții de buzunare?

Turiștii sunt cel mai des aleși, pentru că e clar că au bani la ei. De asemenea, persoanele cu multe bagaje le atrag atenția, pentru că cel mai probabil nu își vor lăsa bagajele nesupravegheate cât timp aleargă după hoț – iar dacă o fac, un alt hoț îi va ușura de troller.

Sfaturi utile:

Nu lua mulți bani la tine. Împarte banii pe zile și ia cu tine doar suma de care ai nevoie în ziua respectivă. Lasă restul la hotel.
Împarte banii în sume mai mici: o parte de ținut în portofel, alta pentru buzunarul interior de la jachetă, alta, mai mică, pentru buzunarul de la pantalon.

Poartă o borsetă mică, discretă. Poți ține în ea buletinul, cardurile și bani pentru urgențe. Ascunde-o întotdeuna sub haine.
Dă-ți ghiozdanul jos în mijloacele de transport în comun și ține-l în fața ta (cu fermoarele spre tine). Același lucru este valabil și pentru genți.

Sursă foto: Deposit photos